‘Succession’ – i milijarderi plaču

U noći s nedjelje na ponedjeljak izašla je na HBO-u posljednja epizoda američke serije o milijarderskim psihopatima i narcisima.

‘Succession’ (Izvor: HBO)

U svijetu koji bar jednom po desetljeću potrese financijska kriza, zaista je odvažno napraviti seriju o milijarderima, i to tako da se publika može poistovjetiti s likovima koji uživaju bogatstvo kakvo 99% gledatelja ne bi zaradili ni u deset života. Serija “Succession” (Nasljeđe) ipak je uspjela probuditi empatiju za bogataške drame, prvenstveno zahvaljujući genijalnim glumcima i duhovitom, pametnom scenariju. Idejni začetnik, izvršni producent i scenarist je Jesse David Armstrong, koji je prije ove ambiciozne produkcije HBO Maxa bio sukreator blesave humoristične serije “Peep Show”, te kod nas manje popularnih “Fresh Meat” i “Babylon”, a gostovao je kao scenarist drugih serija, na primjer napisao je jednu od najboljih epizoda Black Mirrora “The entire history of you”.

Spomenutim serijama “Succesion” je slična po satiričnom humoru, popkulturnim referencama i strelovitoj kameri koja fikciji daje dokumentaristički štih. Jedan od redatelja i koproducenata Mark Mylod u videu za Vanity Fair objasnio je kako je postigao nepredvidivost i napetost u jednoj od epizoda (spoileri za 3. epizodu 4. sezone na linku): čak ni kamermanima nije dao točne upute, nego im je samo naložio da prate likove, s potpunim povjerenjem u glumačku postavu i njihov golemi talent, pa kamera radnju ustvari lovi, a u montaži je taj dojam još i pojačan.

“Succession” je klasična šekspirijanska borba za nasljedstvo, koja se ne odvija na nekom srednjovjekovnom dvoru nego u ozračju modernih ‘monarhija’: na vrhu multinacionalne medijske kompanije Waystar RoyCo. Serija započinje kada beskompromisno okrutni patrijarh Logan Roy (Brian Cox) na svoj osamdeseti rođendan odlučuje da ga na čelu globalnog carstva neće naslijediti njegov sin Kendall (Jeremy Strong), kao ni najmlađi sin Roman (Kieran Caulkin), već supruga Marsha (Hiam Abbass). Najstariji sin Connor (Alan Ruck) i kći Shiobhan (Sarah Snook) nisu uključeni u obiteljski biznis, već im je zanimljivija politika, s tim da je Shiv na čelu kampanje ljevičarskog kandidata za predsjednika koji je praktički protivnik obitelji Roy, s obzirom da njihova medijska politika naginje desno. Kendall počinje okupljati svu Loganovu djecu kako bi ga svrgnuli s trona i započinju četiri sezone vrhunske televizije, s gomilom prevrata, promjena strana i izdaja na osobnoj razini, a napetost ne jenjava do posljednjeg trena posljednje epizode.

I sporedni likovi toliko su živopisni i razrađeni da su gledatelji ponekad zahvaljujući njima mijenjali svoje favorite za nasljednika. Hladna i distantna majka Caroline Collingwood (Harriet Walter) uopće se ne zanima za svoju djecu, osim kada ih gleda kao pijune u igri protiv Logana ili kada im treba prigovarati. Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen), Shivin zaručnik, a kasnije i muž, zaljubljen je prvenstveno u novac. Njegov “odvratni” kompanjon Greg Roy (Nicholas Braun), Loganov pranećak, počinje kao maskota kompanije, da bi se iz epizode u epizodu uzdizao, ne učinivši ništa za što neće dobiti neku vrstu kompenzacije. Slično se ponaša i “stara garda” Loganovih dugogodišnjih suradnika, među kojima je i nekadašnja legenda Sledge Hammer (David Rasche) kao Karl Muller, kao i televizijske zvijezde Peter Friedman kao Frank Vernon, Fisher Stevens kao Hugo Baker i J. Smith-Cameron kao Gerri Kellman. Osim njih, vrijedi istaknuti i Alexandera Skarsgårda u ulozi švedskog tech-milijardera Lukea Matssona koji želi kupiti obiteljsko carstvo (počevši od treće sezone).

Ugođaju serije svakako doprinose dizajnerski kostimi i skupocjeni nakit, rekviziti poput najskupljih mobitela, kao i lokacije snimanja, od privatnih aviona, blindiranih automobila i luksuznih vila, pa sve do poslovnih prostora u centru Manhattana i hotelâ s pet zvjezdica po cijelom svijetu. Ipak, koliko god zavodljivo bilo bogatstvo u kojem pliva obitelj Roy, toliko su njihove sudbine ipak nezavidne, jer je jasno prikazano koliko štete nanosi briga o milijardama, i na fizičkoj, i na psihičkoj i na društvenoj razini. Prema tome, “Succession” prati prave antijunake, koji su svaki na svoj način odvratni prema svima od kojih nemaju koristi, a vlastite ideale bez problema gaze ako to znači da će dohvatiti još malo moći.

Takva bezobzirnost najbogatijih prema ostalima, ali i prema prirodi, nikad u seriji nije stavljena u prvi plan. Primjerice, činjenica da se tri lika od privatnog aviona do zajedničke lokacije prevoze svaki u svom autu ni u jednom trenu nije tema, ali je jasno prikazana tako da gledatelji mogu sami vidjeti štetnost koju nanosi onih 1% svojom rasipnošću. Nasilje kojim je Logan zlostavljao svoju djecu sami likovi ne osuđuju, nego su, upravo suprotno, opčinjeni svojim ocem kojeg žele impresionirati čak i dok se bore protiv njega. Svojevrsni Stockholmski sindrom tako im pomaže da zamagle zločine koji su se odvijali pod okriljem kompanije Waystar, a pregovori o tome tko će preuzeti krivnju naizmjence su tragični pa komični.

Moglo bi se reći da je takva čitava serija, pa ćemo bogataše gledati kao komične dok slušamo idiotarije koje izgovaraju i njihova međusobna zadirkivanja, ali onda će napraviti nešto gnjusno, zataškati neku strahotu ili iskoristiti kraticu “NRPI” koja stoji za no real person involved (“nisu uključene stvarne osobe”) kada se referiraju na poginule ilegalne imigrante koji za njih rade ili seksualne radnice koje su ustvari žrtve traffickinga. Tako se razotkriva njihova bešćutna odvojenost od stvarnog svijeta kojim manipuliraju i vladaju, a usput se ističe koliko se smatraju boljima od drugih, što glumci genijalno portretiraju.

Bez obzira na sudbinu kompanije Waystar RoyCo, sva Loganova djeca nose psihoze koje im je on usadio. Kad god za to dobiju priliku, ponašaju se jednako okrutno kao on, i prema vanjskom svijetu i jedni prema drugima. U ovoj priči to je jedino što su uistinu naslijedili.

Ocjena: 10/10

(HBO Max, 2018.-2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X