Svadbas u Ksetu – vikend glazbenog noira

Ovog vikenda Svadbas je ‘okupirao’ Kset i koncertno zakotrljao priču posljednjeg studijskog albuma ‘Još’.

Svadbas u Ksetu (Foto: Nino Šolić)

Solidan izbor klupskog prostora, čisto da i oni koji pohode koncerte ove sezone dobiju osjećaj da u gradu postoje i neki drugi prostori za urbanu scenu pored Tvornice, koja, može se reći, uspješno proizvodi program u tri smjene. Prije nekoliko mjeseci Svadbas je u Malom pogonu iste odsvirao osam pjesama s novog albuma i to je do protekle subote i nedjelje bilo sve što se tiče Zagreba, a „Još“ itekako ima potencijala, kao i hit „Tvoja“. Iako Jura Ferina i Pavle Miholjević baš ne vole riječ hit, no „Tvoja“ je polučila uspjeh na radijskim top listama, a spomenuta po skromnom mišljenju autora ovih redaka je i dalje najkvalitetniji pop singl koji je ove godine proizveden u Hrvatskoj i koji je da smo u nekom opuštenijem i naslušanijem „svemiru“ glatko mogao i na svima nam ‘mrski’ Eurosong. Ali tu smo, gdje jesmo, možda i upravo zbog toga što glazbu odavno ne mjerimo glazbenim, već nekim drugim mjerilima.

Ali da ovo sad ne bude žalopojka, ipak je pozitivna stvar što nam glupost još uvijek svima nije probila bubnjiće, bar za sada. Uglavnom Svadbas je u subotu svakako bila ugoda za bubnjiće, a vjerojatno je slično bilo i u nedjelju koju nisam pohodio.

Grupa je decentno ‘ušetala’ u glazbeni prostor pjesmom „Crno bijelo“ i polagano nastavila dizati tenziju s „Više nije važno“, „Trči, trči“ te „Sve što trebaš“ koja mi je posebno draga zbog efektne dionice na bas gitari. Atmosfera je bila opuštena, može se reći ‘provjereno društvo’ u publici koje je solidno ispunilo prostor kluba, tako da je i pjevačica Ljubica Gurdulić bila prisnija u ophođenju, dok su s druge strane pjesme samo tekle, da bi pred kraj raspoloženje još više skočilo s nizom „Treblebass“, „Daj“ i „Tvoja“. Uslijedila su dva bisa koji su Ljubica, Jura, Pavle & društvo započeli s „Gubimo“ i završili s „Raketom“ i „Jugom“.

Pjesme s novog albuma su dominirale tijekom koncerta i bilo je očito kako bend posebno uživa u njima, a iskra gušta je uvijek dobar znak za grupu koja je poput Svadbasa dugo na sceni. Možda je svijet njihove glazbe za veliku većinu „komorna priča“, ali decentno nijansiranje tog glazbenog noira od strane svih članova benda je nešto što je čini vrijednom. Svadbas se u jednom trenutku svog djelovanja činio kao one hit wonder, ali vrijeme je ipak pokazalo da nije tako. Album „Još“ je i dalje topla preporuka za sve one koji ga do sada nisu iskušali, pogotovo nakon što ga se doživi na koncertu. Kset je samo prva stanica.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X