100 godina nakon prvog posjeta Krleža ponovno u Beogradu

U suradnji s Leksikografskim zavodom ‘Miroslav Krleža’ u Zagrebu Beogradski Kulturni Centar ovogodišnji Festival jednog pisca odlučio je posvetiti upravo Miroslavu Krleži (1893-1981).

Miroslav Krleža - Festival jednog pisca

Za vrijeme trajanja festivala, od 10. svibnja do 10. lipnja u prostoru KCB-a postavljena je multimedijalna izložba “San o drugoj obali”. U sklopu izložbe može se pogledati film iz 1954. “Put u raj” koji je prema Krležinom scenariju režirao Aleksandar Petrović, te brojne fotografije i originalne video zapise koji daju uvid u odnos pisca i grada Beograda.

Na otvorenju Festivala jednog pisca govorili su direktorica festivala Mia David, članica gradskog vijeća Vesna Marijanović, a službeno otvaranje festivala pripalo je piscu Branku Ćosiću. Prema njegovom scenariju za izložbu je realizirana hrvatsko-srpska strip suradnja više autora u zajedničkom stripu “Miroslavljevo jevanđelje – apokrifna verzija”. Među uzvanicima otvorenju je prisustvovao i ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak.
Boris Bakal iz “Bacača Sjenki” izveo je performans “Istina, nije, istina…. Krležini snovi” skladateljice Ivane Stefanović čitajući odlomke iz Krležinih ”Dnevnika”. Ciljevi festivala su predstaviti značajne, a zapostavljene pisce životom i djelom vezane za Beograd, upoznati širu publiku s vremenom avantgarde i modernizma i pokaže mogućnosti suvremenog tumačenja (i čitanja) avangardne tradicije, doprinijeti procesu rješavanja problema zaštite nematerijalne kulturne baštine i poboljšanje politike kulturnog turizma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X