100 godina nakon prvog posjeta Krleža ponovno u Beogradu

U suradnji s Leksikografskim zavodom ‘Miroslav Krleža’ u Zagrebu Beogradski Kulturni Centar ovogodišnji Festival jednog pisca odlučio je posvetiti upravo Miroslavu Krleži (1893-1981).

Miroslav Krleža - Festival jednog pisca

Za vrijeme trajanja festivala, od 10. svibnja do 10. lipnja u prostoru KCB-a postavljena je multimedijalna izložba “San o drugoj obali”. U sklopu izložbe može se pogledati film iz 1954. “Put u raj” koji je prema Krležinom scenariju režirao Aleksandar Petrović, te brojne fotografije i originalne video zapise koji daju uvid u odnos pisca i grada Beograda.

Na otvorenju Festivala jednog pisca govorili su direktorica festivala Mia David, članica gradskog vijeća Vesna Marijanović, a službeno otvaranje festivala pripalo je piscu Branku Ćosiću. Prema njegovom scenariju za izložbu je realizirana hrvatsko-srpska strip suradnja više autora u zajedničkom stripu “Miroslavljevo jevanđelje – apokrifna verzija”. Među uzvanicima otvorenju je prisustvovao i ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak.
Boris Bakal iz “Bacača Sjenki” izveo je performans “Istina, nije, istina…. Krležini snovi” skladateljice Ivane Stefanović čitajući odlomke iz Krležinih ”Dnevnika”. Ciljevi festivala su predstaviti značajne, a zapostavljene pisce životom i djelom vezane za Beograd, upoznati širu publiku s vremenom avantgarde i modernizma i pokaže mogućnosti suvremenog tumačenja (i čitanja) avangardne tradicije, doprinijeti procesu rješavanja problema zaštite nematerijalne kulturne baštine i poboljšanje politike kulturnog turizma.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X