Svečano otvoren 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

Ceremonijom svečanog otvaranja u kinu Europa večeras je započeo 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojeg će od 5. do 10. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano 350 umjetničkih animiranih filmova.

S otvorenja 27. Animafesta
S otvorenja 27. Animafesta

U potpuno ispunjenoj dvorani kina Europa uglednim gostima međunarodne animacijske scene, ministrici kulture Republike Hrvatske Nini Obuljen Koržinek i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Renati Margaretić Urlić obratili su se i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

“Animafest je barem za malo iznad svih hrvatskih i zagrebačkih festivala. To je festival koji je u svijetu prepoznatljiv i na kojega smo svi ponosni. Njegova arhiva doista je „tko je tko” u svijetu animacije – on ima slavnu prošlost, ali i budućnost. Od Sergija Tagatza i Škole narodnog zdravlja do danas imamo animaciju kojom se ponosimo u svijetu, koja govori univerzalnim jezikom. Ono što slavimo ovdje je animacija, darovitost i kreativnost, i nemojmo dopustiti da to ikada bude dovedeno u pitanje”, istaknuo je Daniel Rafaelić.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Borivoju Dovnikoviću – Bordi, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Maureen Furniss, Nagrada za najbolju školu animacije praškoj FAMU te Nagrada za izniman doprinos umjetnosti animiranog filma Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e Jean-Françoisu Laguionieu.

Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Michaela Pavlátová, pročelnica Odsjeka za animaciju FAMU i članica žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2017.

“Osjećam veliki ponos u ime svoje škole jer znam da smo ovu nagradu dobili u velikoj konkurenciji s drugim svjetskim školama. Nadam se da će ova nagrada biti poticaj našim studentima da nastave dalje uspješno raditi”, rekla je češka animatorica, nominirana za Oscara.

Retrospektiva filmova FAMU na rasporedu je u petak 9. lipnja u Kinu Tuškanac (15:30).

Velikan Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković – Bordo, nakon Dušana Vukotića tek drugi hrvatski dobitnik ove prestižne nagrade, rekao je: “Od svih mojih svjetskih nagrada u zadnjih 50-60 godina tek sam sada primio onu koja mi je najdraža – nagradu našeg festivala, kojega sam i sam bio osnivač. Posebno mi je drago da je primam u ovoj dvorani gdje je 1951. godine bila premijera prvog našeg autorskog dugometražnog animiranog filma Veliki miting na kojemu sam i ja radio.”

U utorak 6. lipnja u 15:30 u Kinu Europa prikazuje se retrospektiva Dovnikovićevih radova, uz razgovor s autorom.

Nagradu Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e dodijelili su članovi njezina Odbora Sayoko Kinoshita, Jonchill Lee, Nancy Phelps i Vesna Dovniković. Nagradu je dobio nestor francuske animacije Jean-François Laguionie, poznat po perfekcionističkim dugometražnim filmovima raskošnih likovnih tehnika. Laguionie u Zagrebu prikazuje svoj novi film “Louise na obali” u Velikom natjecanju dugometražnog filma (utorak 6.6., 17:30 Kino Europa; subota 10.6. 11:00 Kino Tuškanac).

“Upornost, ustrajnost i iskrenost ključni su za umijeće animacije”, rekao je Laguionie.

Američka povjesničarka i teoretičarka animiranog filma Maureen Furniss, dirnuta Nagradom za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, rekla je kako je prije dvadeset godina po prvi put bila u Zagrebu i upravo joj je taj posjet otvorio oči za širinu svjetske animacije.

“Vrlo sam zahvalna na ovoj nagradi, posebno jer je posao povjesničara animacije uglavnom osamljenički i stoga je lijepo primiti priznanje za svoj rad”, kazala je Furniss.

Furniss je glavna govornica na znanstvenom skupu Animafest Scanner IIII koji se 6. i 7. lipnja od 10 do 17 sati odvija u dvorani Chilloutka (Ilica 15/1).

Ceremonija je okončana projekcijom filmova Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s autoricama Antje Heyn (Pokušaj i pogreška), Evom Cvijanović (Ježeva kuća) i Anete Melece (Analysis Paralysis). Nakon ceremonije goste Animafesta na partyju u Story Supercaffeu zabavljao je DJ Mario Kovač.

Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 u narednih pet dana pokrit će sva područja svjetskog animiranog filma u svojim natjecateljskim, panoramskim, retrospektivnim i tematskim programima, s posebnim osvrtom na vezu stripa i animacije. Uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama, Animafest Zagreb 2017 dočekuje više od 200 uglednih gostiju iz svih krajeva svijeta.

Među njima je i oskarovac Michaël Dudok de Wit, pobjednik Animafesta koji u Zagrebu prikazuje svoj novi dugometražni film Crvena kornjača, također nominiran za zlatni kipić (srijeda 7.6., 20:00, Kinoteka; četvrtak 8.6., 17:30, Kino Europa, uz razgovor s autorom) te koji će u Zagrebu održati masterclass (subota 10.6., 10:30, KIC).

U Zagreb također stiže i jedna od najoriginalnijih pojava na svjetskoj animacijskoj sceni današnjice, nizozemski redatelj, glazbenik, strip-autor i vizualni umjetnik Rosto, član žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma kojem se prikazuje i retrospektiva u programu Majstori animacije (srijeda 7.6., 15:30, Kino Europa; petak 9.6., 22:00, Kino Tuškanac) te koji će održati jedan od svojih rijetkih masterclassova (petak 9.6., 10:30, KIC). Svoj novi film Praznina prikazat će i senzacionalna pobjednica Annecyja Dahee Jeong.

Uoči svečanog otvaranja Animafesta 2017 u ponedjeljak 5. lipnja u 12 u Galeriji Šira otvorena je retrospektiva završnih radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti 2012-2017. Izložbu je otvorio red. prof. art. Milan Trenc, predstojnik Katedre za animirani film i nove medije ALU. Filmovi predstavljaju presjek sadašnjeg trenutka Odsjeka, i njegove najbolje radove u nizu različitih tehnika. Izložba je otvorena do 10. lipnja.

U 15 sati u Tunelu Grič otvorene su instalacije proširene animacije Bioscope Maartena Isaäka De Heera (pokretna slika u stilu Bruegela i Boscha nastala je impresivnom tehnikom lentrikularnog tiska) te Animacija i VR (izbor filmova u okruženju virtualne stvarnosti u produkciji Google Spotlight Story – “Pearl” oskarovca Patricka Osborna te “Saturnz Barz” benda Gorillaz, kao i film “Minotaur” Munroa Fergusona u produkciji NFB-a rađen prvim stereoskopskim 3D softverom na svijetu). Instalacije se mogu pogledati svakoga dana do 21 sati.

U Ljetnom kinu Gradec prikazan je film Corto Maltese u Sibiru – adaptacija kanonskog albuma o najpoznatijem stripovskom moreplovcu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X