Svečano otvoren 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020.

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu SC sinoć je započeo 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020 u sklopu kojega će od 28. rujna do 3. listopada u kinima SC i Kinoteka, Teatru &TD te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 300 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja.

Svečano otvoren 30. Svjetski festival animiranog filma (Foto: Animafest 2020.)

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić.

“U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i u svoje osobno ime najsrdačnije vas pozdravljam na ovom izdanju Animafesta. Nemoguće je zamijeniti doživljaj skupnog uživanja u filmskoj umjetnosti. Iz tog razloga smatram da je odgoda termina festivala bila izvanredna odluka i veselim se što vas mogu ovdje pozdraviti, pa makar i bili distancirani. Ne moramo podsjećati da je Zagreb pogodio razoran potres pa se nadam da će nam 2020. godina ostati samo inspiracija za umjetnička djela koja ćemo vjerojatno gledati na sljedećim izdanjima Animafesta. Proglašavam Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb otvorenim”, rekla je Vuković Runjić.

“O značaju Animafesta dovoljno govori izdanje koje je pred nama. Brojka 30 svakako je zavidna, a uvijek se treba podsjetiti da Animafestov značaj dodatno naglašava i to što spada u A kategoriju svjetskih festivala animiranih filma. Veseli što su u glavnom programu četiri hrvatska filma pa bi ovom prilikom želio čestitati i njihovim autorima: Natku, Matiji, Tvrtku, Luciji i Chintis. Uspjeh naših animatorica i animatora, producenata i svih ostalih uključenih u stvaranje očituje se i u nagradama koje animatori osvajaju izvan granica Lijepe Naše. Zagrebačka škola i Oscar postavili su naš temelj na međunarodnom planu. Konstanta je da se naši filmovi pojavljuju u glavnim natjecanjima Annecyja i Clermont-Ferranda i kući se vraćaju s priznanjima i nagradama”, kazao ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić (Foto: Animafest 2020.)

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2020 Georgesu Schwizgebelu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Chrisu Robinsonu te Nagrada za najbolju školu animacije Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu. Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Katrin Novaković, Milivoj Popović i Daniel Šuljić, preuzela je Joanna Jasińska-Koronkiewicz.

Glasoviti animacijski kritičar, novinar i popularizator, umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, originalni i provokativni Chris Robinson na Nagradi za izniman doprinos proučavanju animacije, koju mu je uručio Animafestov vijećnik Nikica Gilić, zahvalio se videoporukom u kojoj stoji: “Vrlo sam zahvalan na ovom priznanju. Ne smatram se povjesničarom, kritičarom ni znanstvenikom – pisao sam o animaciji kako bih samog sebe nečemu naučio. Lijepo je znati da netko cijeni i voli ono što sam postigao kroz godine. Želim zahvaliti Tomu McSorleyju, Nicku Toschesu, Richardu Meltzeru te Ottu Alderu i Gerbenu Schermeru, mojoj “starijoj braći po animaciji” koja su izvršila važan utjecaj. Oni su bili moj Vergilije. Što me dovodi do još dvoje ljudi koji su utjecali na moje pisanje. I naravno hvala Zagrebu i ljudima koji su izabrali moje ime.”

Robinson je pozvani govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner VII koji se, u hibridnoj (online i off-line), formi održava 29. i 30. 9. u Teatru &TD od 10 do 16 sati.

Nagradu za životno djelo predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer Buba uručila je velikanu švicarske i svjetske animacije Georgesu Schwizgebelu, najnagrađivanijem autoru u festivalskoj povijesti koji je sinoć slavio i 76. rođendan. Usprkos visokoj dobi i svjetskoj pandemiji, ovaj veliki prijatelj Animafesta nije ni trenutka dvojio oko još jednog putovanja u svoj dragi Zagreb.

“Animafest ide od 1972. godine. To je dosta davno, ali među nama ima onih koji se tih početaka dobro sjećaju. Nije važan broj njegovih nagrada, njih 7 uz 3 posebna priznanja, već je važna ljepota slike i glazbe koja u njegovim filmovima bez riječi priča sama za sebe”, rekla je Antauer.

Georges Schwizgebel (Foto: Animfest 2020.)

“Sretan sam što sam mnogo puta posjetio Zagreb i Animafest. Ovoga puta ostajem bez riječi kojima bih vam izrekao svoju zahvalnost. Čast mi je primiti nagradu na ovako važnom festivalu i imati svoju sliku u najljepšem festivalskom katalogu koji sam ikada vidio”, rekao je Schwizgebel.

Retrospektiva Georgesa Schwizgebela s čak 15 djela iz njegova opusa, među kojima su i klasici poput Godine jelena, Čovjeka bez sjene, Igre, Romanse i Kralja vilenjaka, prikazuje se već danas, u utorak 29. 9. u Kinu SC u 15:30. Retrospektivu prati i izložba “Majstor poetskih vizija” u Galeriji Kranjčar za vrijeme trajanja festivala. Izložba je javnosti otvorena danas, a ceremonijalno otvaranje za uzvanike bit će održano  u 18 sati. Izložba predstavlja 60 reprezentativnih slika, crteža i skica koje je švicarski majstor sam odabrao. Laureat će također, u subotu 3. 10. u 10 sati, u &TD-u održati masterclass pod naslovom “Metoda Georgesa Schwizgebela”.Animafest ide od 1972. godine.

Uslijedilo je prisjećanje na preminulog velikana hrvatske kinematografije Vatroslava Mimicu koji nas je napustio u veljači ove godine. Margit Antauer od Mimice se oprostila sljedećim riječima: “U svojim počecima, u najblistavijim godinama Zagreb filma, Mimica se bavio animacijom i njegovi filmovi ostat će sasvim sigurno za sva vremena kao biseri Zagrebačke škole crtanog filma. On nas sigurno gleda i raduje se zajedno s nama.”

Na ceremoniji je predstavljena i festivalska špica Animafesta 2020 japanske umjetnice Yoriko Mizushiri. Ovoj animatorici svjetskog glasa i osebujne, pastelne i senzualne estetike festival također priređuje retrospektivu danas, u utorak 22. 9. u 22 sata u Kinu SC.

Nakon predstavljanja članova svih žirija, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima Dinom Velikovskajom (Spone), Matijom Pisačićem i Tvrtkom Rašpolićem (Umorstvo u katedrali) i Bastienom Duboisom (Suvenir suvenir). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.

Od 22 sata u sklopu programa “Mađarska u fokusu” prikazani su dugometražni klasik Marcella Jankovicsa Sin bijelog konja i za Oscara nominirani Sizif istog autora.

30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. održava se od 28. rujna do 3. listopada u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972., proslava 60. godišnjice ASIFA-e i festivala u Annecyju, s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti te „ponoćnim” programom WTF koji promiče različitost, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat program za djecu i mlade, kao i Animafest u Vašem kvartu. Zbog epidemioloških mjera i zaštite mlade publike, Animafest ove godine osigurava online praćenje Natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X