Uspješna premijera novih pjesama Nine Romić u Močvari

U sklopu dugovječnog programa Začarana Močvara kantautorica Nina Romić sinoć je održala svoj nastup predstavljajući svoje nove pjesme i nove verzije starih pjesama.

Nina Romić u Močvari (Foto: Zoran Tučkar)

Nina Romić je u pratnji kontrabasistice i vokalistice Jelene Galić pokazala vrhunsko interpretatorsko umijeće kao i jaku autorsku nadahnutost. Osnovna nit vodilja Nininih izvedbi bila je ekonomičnost. U pratnji električne gitare, kontrabasa, ksilofona i pratećeg vokala Nina je demonstrirala iznimnu dubinu interpretacije, odnosno, kako je i sama pojasnila u jednoj od pjesama: “Duboko je zaronila i našla svjetlo”. Nina ga je doista i našla te se poslužila za dotjerivanje pjesama. Rijetko kad sam vidio tako malo instrumenata i pjevača koji su svojim dionicama u stanju izazvati toliko puno emocija i biti tako prosvjetljeno posloženi.

Bez obzira na Nininu koncertnu poslasticu, treba reći da ni publici nije bilo lako. Osobno, nervozno sam okretao glavu u potrazi za nekim olovnim vojnikom partije alias inspektorom koji bi prekinuo koncert zbog krivog pogleda, no to se nije dogodilo.

Jelena Galić i Nina Romić (Foto: Zoran Tučkar)

“Večeras oslobađamo nove pjesme” rekla je Nina. Mene su pjesme zarobile, svezale i zaprijetile da će me baciti u Savu, ako ne napišem da je ovaj materijal spreman za snimanje, samo se treba pritisnuti REC i pustiti da Nina i Jelena dovrše posao. Ninino i Jelenino višeglasje je moćan dodatak pjesmama koje su uznemirujuće u svojoj ogoljenosti i minimalizmu, pa čak i kad riječi pjesama nisu direktno mračne. Njihova interpretacija može izazvati ježenje kože.

Kako je koncert odmicao, tako su vedrije pjesme dolazile na red pa je u jednom momentu potpisnik ovih redaka zavapio za bubnjem koji bi povremeno lupao u dvočetvrtinskoj mjeri.

“Kraj mene”, “Pismo” i “U mom malom mraku” su od starih Nininih pjesama zablistale u novom ruhu. “U mom malom mraku” je zaključila Ninin koncert ostavljajući slušateljima izraz lica: “Vrijedilo je pola godine čekati ovako nešto”.

Miriam u Močvari (Foto: Zoran Tučkar)

Prije Nine Romić je nastupila kantautorica Miriam. Miriam svira akustični gitaristički folk blues, pjeva na engleskom jeziku, stilski ne puno različit od onoga što smo čuli od Lovely Quinces ili Joni Mitchell. U Mirninim pjesmama ima puno prostora za različite instrumente i bez obzira na škrt instrumentarij očito je da ova kantautorica ima smisao za pristupačnu pop-melodiju. Pjesme joj imaju kasnonoćni ugođaj after partyja, za one koji uslijed silnih refleksija na protekli dan još nisu uspjeli zaspati. Miriam je svoju samoću na sceni oplemenila nenametljivim nastupom, izražajnim vokalom te solidnim ‘pikanjem’ gitare.

Lijepo je kad Začarana Močvara ovako začara.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X