Svemir u KSET-u odsvirao do kraja

Malo je reći da je zanimljivo živjeti u zemlji u kojoj benigni i miroljubiv bend poput Svemira Zvonke Obajdin može u svega par dana postati simbolom otpora policijskoj represiji.

Svemir u KSET-u na ponovljenom koncertu (Foto: Ivan Laić)
Svemir u KSET-u na ponovljenom koncertu (Foto: Ivan Laić)

I gluhoslijepom je razvidno da Svemir nije NWA ili Rage Against The Machine i da Zvonka ne piše pjesme poput “Killing In The Name Of”. Ali, eto, kako nijedne nema bolje od naše milicije, mudar netko iz njezinih je redova odlučio u fijasku reda veličine jednog Zaljeva svinja upravo promociju novog albuma “Male laži” ovog benda počastiti svojim dolaskom. Nisu pritom mislili uglas otpjevati bekvokale Zvonki na pjesmi “Zmajev dah”, već naprotiv, naprosno su prekinuli druženje šačice prijatelja i zajedno sa drugovima iz Porezne uprave uloviti kojeg kriminalca, narko dilera i stati na rep beštiji koja je vlastoručno kriva za sakaćenje države, jer Klub studenata elektrotehnike svojim članovima sa zelenom iskaznicom toči slapove pive za koje možda ne izdaje svaki račun, pa stoga armije nezaposlenih ruju po kontejnerima i općenito vlada veliko nezadovoljstvo među narodom.

Naravno, takvu akciju nije moguće izvesti bez dva tuceta pripadnika interventne policije koji valjda moraju nositi i kacige i zaštitne štitove u slučaju da se netko od nabrijanih obožavatelja Svemira odluči izvesti – što, Altamont? U njihovu obranu, fotografije s događaja doista jesu zabilježile dokaz da je koncertu prisustvovao barem jedan sumnjiv lik otprije poznat policiji, a to je glavom i trodnevnom bradom kantautor Denis Katanec, poznat po pjesmama kao što su “Zeka” i “Snjegopsić”.

Nakon što su potencijalni kavgadžije i kriminalci postrojeni uza zid i njihova imovina detaljno pretražena, a da im za vrijeme nije dopušten ni odlazak na zahod kako u odvod ne bi bacili sav taj kokain koji je potrebno pošmrkati da bi se brijalo na “Dunjinu pjesmu”, doseg ove akcije zapanjio je svakoga. Nađeno je trave za jedan joint, a majka jednog od članova benda nije ponijela osobnu iskaznicu! Samo bi budala očekivala nešto kriminalnije od ljubitelja Svemira, ali takvog profila u našoj policiji barem ne manjka.

Ono što je uslijedilo nadmašilo je očekivanja. Naš portal prvi je izišao s jasnom osudom čina suvišne policijske represije nad kulturnom scenom, a vijest su od nas preuzeli i mainstream mediji poput Jutarnjeg i Indexa. Kritike zbog prekomjerne sile i monumentalne jalovosti počele su pljuštati sa svih strana. Mitsko čudovište zvano “medijska haranga”, ta sestra Scile i Haribde koja je jednoć glave došla i nekadašnjeg vladara hrvatske političke scene, Tomislava Karamarka (“‘Member Tomica?”, upitale bi pamtibobe iz South Parka), sada se prijetila sručiti i na (nikad) njegovoga ministra policije, Vlahu Orepića. Ovaj je procijenio da mu na početku novog mandata ne treba sukob s javnošću, te se posuo pepelom i pokrio ušima, izdao javnu ispriku KSET-u, Svemiru i publici, te obećao kako ih više neće maltretirati. Pritom je za naslovnu sliku svoje Facebook stranice stavio sliku publike s prekinutog koncerta i obećao kako će se i on, glavom i repom, pojaviti na ponovljenom koncertu. Kao da ga itko tamo želi.

Ali, tko zna, možda je poslušao “Male laži”, pa su mu se dopala Zvonkina uglazbljivanja Tina Ujevića i Vjekoslava Majera, te je odlučio da ne bi bilo zgorega da ih čuje uživo. I to bi bilo najveći uspjeh neslavne racije 25. studenog. Ne da je Orepić otkrio Svemir, već da je na taj naopaki način Zvonka uspjela naći put do šire publike. Svemir nije bio dovoljno alternativan bend da bi pripadao undergroundu, ali nekako nije nalazio put do šire publike i svog realno zasluženog mjesta – na radijskim valovima. Osim gospodina ministra, na ponovljeni koncert u znak potpore klubu, bendu i sceni došlo je mnogo više ljudi, glazbenika i televizijskih kamera. Vlaho se špancirao u majici KSET-a, što je djelovalo klaunovski nakaradno, ali tko mu brani. A Svemir? Bend je odsvirao svoju novu ploču do kraja. Svoju benignu i miroljubivu ploču “Male laži”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X