‘Sveti pauk’ stiže u Kinoteku

Ciklus filmova Davida Cronenberga donosi priče o seksu, kaosu i (ne)redu, među njima i kultne ‘Sudar’ i ‘Videodrome’, među Novitete stiže nagrađivani triler ‘Sveti pauk’ Alija Abbasija, a u sklopu Frankofonije gledamo hvaljenu sudsku dramu ‘Saint Omer’ Alice Diop.

“Sveti pauk” (foto: Kinoteka)

David Cronenberg često je istraživao mehanizme kojima društvo kontrolira seksualne i ostale porive, a svoje zaplete gradio je na odvrtanju represivnih vijaka. Njegov prvi dugometražni film “Trnci” izgradio je oko znanstvenika koji stanovnike luksuznog montrealskog nebodera zarazi spolnim parazitima, ne bi li svijet pretvorio u divovsku orgiju.

“Sudar”, jedan od najkontroverznijih filmova Cronenbergove karijere, priča je o skupini ljudi koja razvija fetiš na sudaranje automobilima, videći u spajanju tijela i metala novi oblik društva, tjelesnosti i seksualnosti. Film je adaptacija kultnog romana J. G. Ballarda, a nagrađen je i posebnim priznanjem žirija u Cannesu.

“Videodrome” je pak Cronenbergovo paradigmatsko ostvarenje: priča o piratskoj kabelskoj TV stanici koja gledatelje čini ovisnima o svojim S&M sadržajima, mijenjajući njihovu percepciju stvarnosti. Prepun nadrealnih specijalnih efekata i transgresivnih prizora u kojima se magle granice putenosti i strave, erotike i horora, “Videodrome” je jedan od najupečatljivijih ostvarenja Cronenbergova opusa, a Andy Warhol prozvao ga je “Paklenom narančom” osamdesetih.

U sklopu ciklusa prikazuje se i “Fantazma”, erotsko-psihološki film portugalskog redatelja Joãa Pedra Rodriguesa. To je film o mladom skupljaču otpada koji razvija fascinaciju arogantnim motoristom, u kojem se stvarnost i fantazije, ljubav i opsesija zapleću u teško razmrsivo klupko. Ovu intrigantnu priču o transformativnoj moći žudnje prikazujemo na 35mm kopiji.

Noviteti: Sveti pauk

“Sveti pauk” intrigantni je kriminalistički triler inspiriran serijskim ubojstvima prostitutki, koji su 2000. i 2001. potresali iranski sveti grad Mashhad. Redatelj Ali Abbasi vješto koristi konvencije žanra kako bi pružio razornu kritiku patrijarhalnog i religioznog mentaliteta, u kojem zločin ne predstavlja narušavanje društvene ravnoteže nego logični produžetak. Film je premijerno prikazan u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, gdje je Zar Amir Ebrahimi osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Među ostalim Novitetima pogledajte i “Da li ste videli ovu ženu?”, neobičan križanac crne komedije i psihološke drame s nadahnutom Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi. Tu su i humorna drama “Punim plućima” Radislava Jovanova Gonza, distopijski triler “Zločini budućnosti” Davida Cronenberga, psihološka drama “Poslije sunca” Charlotte Wells te dvije priče o prijateljstvu: “Blizu” Lukasa Dhonta i “Osam planina” Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch.

“Saint Omer” (foto: Kinoteka)

Noviteti: Frankofonija 2023

U sklopu obilježavanja Frankofonije u Hrvatskoj u organizaciji Francuskog instituta prikazat ćemo nekoliko izuzetnih naslova iz frankofonih zemalja. Prvi na rasporedu je “Saint Omer”, igrani debi cijenjene dokumentaristice Alice Diop, inspiriran istinitom pričom o ženi koja je pustila svoje dijete da se utopi za vrijeme plime na plaži. Riječ je o jednom od kritičarskih miljenika prošle godine, prikazanom u natjecateljskom programu Međunarodnog fimskog festivala u Veneciji, gdje je dobio Srebrnog lava, a bio je i francuski kandidat za Oscara.

Projekcije u sklopu Frankofonije održavat će se jednom tjedno, a sljedeći na rasporedu bit će “Noćni putnici” Mikhaëla Hersa, lakonotna optimistična drama s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi. Ostatak filmova uskoro ćemo objaviti na webu.

Matineja: “Dnevnik Pauline P.”

I sljedeći vikend na subotnjoj Matineji možete pogledati “Dnevnik Pauline P.”, adaptaciju popularnog lektirnog naslova Sanje Polak. Paulina P. jedan je od omiljenih likova iz suvremene hrvatske dječje književnosti, a svoju je filmsku inačicu dobila u interpretaciji Katje Matković i u režiji Nevena Hitreca.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X