‘Svi mi smo u nekom pionirskom razdoblju, nekim novim 60-ima’

DORF je otvorio svoja vrata u Rijeci i trajat će do 18. ožujka, a tom prigodom smo porazgovarali s Tonijem Šarićem, kojeg slobodno možemo nazvati ‘Dobrim duhom DORF-a’.

Toni Šarić (Foto: DORF)

Kada sam Tonija Šarića upoznao u Vinkovcima 2008. godine, na drugom izdanju festivala DORF, njegovo je „dijete“ bio jedan od najskromnijih hrvatskih festivalčića, nesigurni, ali karizmatični klinac koji je imao što reći, no publika mu je bila malobrojna. DORF je unatoč skromnoj publici od početaka pokazivao signale pravog alternativnog (u izvornom smislu riječi) festivala, ali i foruma glazbenih i video-kreativaca najčešće  s margine od kojih su mnogi ušli u dijalog s ovakvim tipom specijalizirane manifestacije. Vinkovački je festival bio monitor za slabi puls rocka na istoku Hrvatske. Puls je nadolazećih godina postajao sve slabiji, na trenutke se nametalo pitanje o egzistenciji ovog festivala i rješenje je djelovalo nedostižno. No od 2010. godine, započinje ozbiljnija suradnja s Rijekom – gradom rocka.

Malo, također alternativno, Art-Kino Croatia postalo je drugim domaćinom festivala. Štafeta u utrci za preživljavanjem i novom publikom preuzeta je sigurno i samouvjereno, a s Vinkovaca se fokus počeo pomicati upravo na ovaj grad. Šarić, vječno nasmijani muzikofil i filmofil, dotad je uspio ono što festivalske „mrcine“ teže godinama – udahnuo je dušu festivalu, formirao črvst krug pohoditelja i ljubitelja festivala i započeo ambiciozni projekt umrežavanja regionalnih zaljubljenika u ove dvije umjetnosti, a festival učinio poznatim događajem na svjetskoj glazbeno-filmskoj alter-sceni.

Danas se DORF sprema otvoriti šesto izdanje. Ponešto drukčijeg formata i koncepta od prethodnih godina, Festival će  se po drugi put paralelno održati u Rijeci i to dva tjedna nakon otvorenja vinkovačkog dijela. Šarić i provjereni tim suradnika napravili su bogat program za period od 15. do 18. ožujka u Rijeci, a prije našeg odlaska na mjesto zločina, popričali smo s autorom.

Toni, evo, Rijeka je, čini se ušla i ukorijenila se u dorfovsku tradiciju otkako smo posljednji put razgovarali o festivalu. Kako ti kao Vinkovčanin i tata festivala gledaš na svojevrsno odvajanje djeteta od obiteljskog doma?

Toni Šarić: Pa da, kad ti dijete odraste, pa počne izlaziti van, ti prihvatiš taj rizik i nadaš se da neće upasti u loše društvo i da neće puno piti i pušiti, i osluškuješ da li se vratilo kući… Nije mi lako, naravno da bih volio iz vinkovačke ležernosti raditi i razvijati, ali to je realnost. U Vinkovcima smo ostavili program EDIT i tamo radimo s klincima, što je pravi izazov i mislim da ima i više smisla.

DORF 2012

Rijeka i Vinkovci su oba gradovi rocka, no riječka varijanta ipak dominira što zbog veličine, što zbog polustoljetne rock tradicije. Što ti ona nudi kao grad u odnosu na Vinkovce i zašto baš Rijeka?

Toni Šarić:
Koristim i ovu priliku da zahvalim svima koji su se uključili i prepoznali DORF kao projekt u kojem bi se mogli naći – svatko iz svojih razloga. Od pročelnika Šarara i sjajne Bobe Mišković te njezine ekipe iz Art-kina, preko novih/starih prijatelja, od Žmirića, Dobriše i Penxa pa nadalje. Super je osjećaj imati taj urbani feedback u ovo vrijeme. Na ovoj koncepcijsko-produkcijskoj razini to je pravi bonus na sve materijalne pomoći. Rijeka ima taj kontinuitet i ovdje mladi ljudi dolaze živjeti. Velika razlika.

DORF je pomalo neobičan festival i jedinstven po svojoj prirodi u Hrvata iz dva razloga: sam fokus festivala na dokumentarnom glazbenom filmu, ali, ono što je posljednje dvije godine posebno zanimljivo, cjelogodišnji angažman u svom OFF programu gdje doista prijeđete cijelu Hrvatsku, granice ste odavno prešli i aktivirate doista cijelu regiju događanjima vezanima uz sam festival. Iz toga možemo reći da je DORF organički festival u nastanku jer nije ograničen na ožujačke termine. Možeš li to malo prokomentirati?

Toni Šarić:
Pa da, isto je počelo kao ajmo-da-guza-vidi-puta zafrkavanje i postalo ozbiljno predstavljanje i promoviranje. Mislim da je to super stvar i da smo napravili veliku stvar i za autore i za ostale. Svake godine idemo u nešto novo, što me raduje. Sad je to više od 50 gradova, a u nekima smo svake godine. I mogu ekskluzivno reći, ovo je zadnji DORF u ovom terminu, mijenjamo ga na godinu. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X