Hrvatski kratki film ‘Uskršnja jaja’ putuje na Tribecu

‘Uskršnja jaja’, kratkometražni igrani film Slobodana Karajlovića bit će prikazan u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku javlja Havc.hr.

‘Uskršnja jaja’ – prizor iz filma

Kratkometražni igrani film Uskršnja jaja hrvatskog redatelja Slobodana Karajlovića odabran je za natjecateljski program kratkih filmova na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku koji se održava od 18. do 29. travnja. Filmski festival Tribeca jedna je od najznačajnijih platformi za promociju nezavisnog filma u Sjevernoj Americi koju godišnje posjeti nekoliko stotina tisuća profesionalaca iz područja umjetnosti, glazbe i filma. Natjecateljski program festivala sastoji se od međunarodne selekcije nezavisnog igranog, kratkometražnog i dokumentarnog filma, a Uskršnja jaja odabrana su kao jedan od 60 naslova između 2800 prijavljenih za kratkometražni natjecateljski program. Dobitnik nagrade za najbolji kratkometražni film automatski se kvalificira za nominaciju za Oscara u kategoriji kratkometražnog filma.

Radnja filma Uskršnja jaja odvija se tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća u Jugoslaviji, a prati majku koja potajno slavi Uskrs sa svojom djecom, kako je ne bi primijetio njezin suprug, vojni dužnosnik i okorjeli komunist. Film je sniman u Zagrebu, a redatelj priču opisuje kao osobnu, iako ne i autobiografsku. U mojoj obitelji otac je bio komunist i sve povezano s religijom shvaćalo se vrlo negativno. Unatoč tome, neka od meni najbistrijih sjećanja iz djetinjstva povezana su uz vjerska iskustva: odlasci u crkvu s bakom, krštenje te naravno uskršnja jaja. Moja mama i baka radile su ih svakoga Uskrsa, iako skrivečki, jer se otac tome protivio, objasnio je redatelj.

Slobodan Karajlović rođen je u Splitu, a studirao je filmsku i kazališnu režiju u Burghausenu u Njemačkoj. Režirao je nekoliko kratkih filmova, te više od 40 epizoda dječje TV emisije koje su emitirane na televizijskoj kući ZDF. Scenarij za Uskršnja jaja napisao je zajedno s Jelenom Svilar, a uloge u filmu tumače Frano Mašković i Jelena Kordić Kuret, dok su se u ulogama djece našli Nikola Črček i Ana Ljubičić. Direktor fotogragije je Jan Šuster, za montažu je zadužen Sanjin Stanić, a producentica filma je Ana Vilenica.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X