Švicarskoj školi za umjetnost i dizajn u Luzernu Nagrada za najbolju školu animacije Animafesta Zagreb 2021

Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2021. Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu, u Švicarskoj.

Animafest 2021

Selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Lucija Bužančić i Lea Vidaković u obrazloženju nagrade navodi: “Među tri škole animacije koje su se ove godine iznimno istaknule izvanrednim radovima svojih studenata i filmovima visoke umjetničke kvalitete, odlučili smo nagraditi Školu za umjetnost i dizajn u Luzernu. Ova škola nudi studentima obrazovanje u području animacije u najsuvremenijim smjerovima i trendovima, no ono što i dalje istodobno njeguje su tradicionalne tehnike u animiranom filmu. Upravo su se dva filma s vrlo osebujnom, iznimno zanimljivom estetikom našla i u ovogodišnjem Natjecanju studentskog filma.

Oba se služe tehnikom klasične animacije, propituju svojstva medija i narativa koji proizlazi iz same likovnosti pojedinog autora. Drugi filmovi koje smo pogledali također su vrijedni spomena i nimalo ne zaostaju za ovim izabranima u selekciji festivala. I oni imaju svoj glas u temama koje su sveprisutne i aktualne, a opet vrlo različite.

Želimo istaknuti da iznimno cijenimo što svaki student Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu ima svoju osebujnu viziju, priču i tehničku izvedbu. Režiji animiranog filma pristupa se na jedinstven način vodeći se senzibilitetom svakog pojedinog autora. Čini nam se vrijednim što škola podržava autorski pristup animiranom filmu i slobodu izražavanja kroz medij animacije na ovako visokom stupnju.”

Animafest Zagreb 2021. u posebnom će programu predstaviti školu i prikazati retrospektivu najboljih radova njihovih studenata. Ove godine u izuzetno jakoj konkurenciji od 840 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta za Natjecanje studentskog filma je odabrano 45 filmova među kojima su svoje mjesto izborila dva filma ove škole: C – Alleswasichberühre (Marion Täschler) i Huis Clos (Nina Winiger).

31. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 7.-12. lipnja 2021.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X