Swans ‘The Glowing Man’ – još jedan labuđi pjev

Michael Gira je najavio kako albumom ‘The Glowing Man’ Swans zatvaraju ovo povratničko poglavlje karijere pokrenuto na početku desetljeća, nakon šesnaest godina nedjelovanja. No ostaje nada da će u budućnosti biti još poglavlja.

Swans 'The Glowing Man'
Swans ‘The Glowing Man’

Prije dvadeset godina Swans su prvi put objavili kraj karijere i dugo desetljeće i pol nitko nije sumnjao da je toj priči doista došao kraj. No, onda su se iznenada vratili 2010. s albumom “My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky”, koji iz današnje perspektive djeluje kao uvertira u ono što će uslijediti, a to je trilogija mučnih, duplih, dvosatnih albuma koju čine “The Seer”, “To Be Kind” i “The Glowing Man” objavljivanih u dvogodišnjem razmaku od 2012. do danas.

Ta tri albuma mogu se shvatiti kao jedna beskonačna mračna opera, pa čak i kao jedna nezamislivo duga pjesma. Na “The Seer” je najavljena atmosfera i na dvije pjesme s albuma su pomaknute granice shvaćanja prihvatljivog trajanja pjesama na dvadeset minuta i pola sata, “To Be Kind” je zaorao još dublje u mrak i poremećenost, a na “The Glowing Man” više od pola pjesama na albumu prelazi u dvoznamenkastu minutažu.

Gira i ekipa potpuno odbacuju bilo kakva pravila igre u popularnoj glazbi, pa su tako umjesto tradicionalnog pristupa i izbacivanja singla s albuma, prije objave ploče objavili dvominutne isječke pjesama, kako bi publika osjetila djelić poganske magije albuma. Naknadno je za potrebe kao singl izbačena “When Will I Return”, ali ova folk balada koju pjeva Girina žena Jennifer u cjelini albuma djeluje kao svojevrstan predah od konstantnog bučnog transa “The Glowing Mana”.

Album započinje dvama tmastim oblacima “Cloud of Forgetting” i “Cloud of Unknowing”, nakon kojih slijedi “The World Looks Red/The World Looks Black” i šok shvaćanja da ste potrošili punih sat vremena slušajući samo tri pjesme između kojih je nemoguće povući ikakvu smislenu granice, jer se utapaju jedna u drugu, a u svakoj je njih još pet. Slušatelj je uvučen u njihov hipnotički ‘drone’ i razinu jeze i glasnoće na kojoj Swansima bilo koji metal bend na svijetu može samo otvoreno zavidjeti. Gira urla i zavija počesto neshvatljive motive, iako osjećaj iskonske strave postignut na “Just a Little Boy” sa prethodnog albuma ovdje nije ponovljen.

Drugi disk albuma otvara još jedna dvadesetominutna epopeja nazvana “Frankie M.”, s kojom su otvorili i svoj zadnji koncert u Zagrebu pretprošle godine, najavivši zatvaranje ovog poglavlja karijere. Tu je i spomenuti singl “When Will I Return” u kojem se Jennifer obračunava sa zlobnim neprijateljem kojeg naziva Pigman sve dok Michael ne vrisne u strašan refren i vrati stvari u uhodani bučni kaos iz kojeg smo nakratko izronili po dah. Naslovna pjesma donosi još pola sata istoga, a otupljeni slušatelj više ne može ni poželjeti da priča dođe kraju.

“The Glowing Man” je, dakle, završni dio i ove nelagodne trilogije i druge faze karijere Swansa, ali ne treba vjerovati da je i zadnje što će Swansi imati za reći. Možda za još petnaest godina stari Gira iskoči s još kojom mračnom operom pod slavnim imenom. Dotad moramo biti zahvalni na ovom prvom uskrsnuću jer je donijelo priču jednako vrijednu, iako drugačiju od one ispričane u osamdesetim i devedesetim godinama dvadesetog stoljeća.

Druga važna stvar je i to da nam junaci iz Žedno Uho Festivala još jednom dovode Giru i društvo. Ovog puta susret će se dogoditi u listopadu u Laubi, za koju se nadamo da će izdržati nasilne valove iz pojačala Swansa, kako bi nam možda i posljednji susret sa ekipom u ovoj postavi ostao u čim bučnijem sjećanju.

Ocjena: 9/10

(Young God Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X