Bečki koncert Orges & Ockus Rockus Band – Singing under the rain

Albanski gitarist, pjevač, kantautor i zabavljač Orges Toçe i njegov Ockus Rockus Band u subotu je predstavio u bečkom klubu Porgy & Bess svoj najnoviji CD s mnoštvom gostiju, svirkom od preko dva sata, pokazavši se pred jednim naoko uštogljenim društvom, kao pitoreskni narodno-scenski heroj.

Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)
Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)

Koncert u klubu Porgy & Bess dio je promocije novog albuma „Export-Import“, objavljenog u vlastitoj nakladi, započela gostovanjem na koncertu Catch Pop String Strong sredinom travnja, o kojem smo pisali, a prenijela se početkom svibnja u ORF Konzerthaus na samostalni koncert. U pratećem bendu izredali su se orguljaš Benny Omerzel i bas-gitarist Bernd Satzinger. Bubnjar Christian Eberle je znao začiniti svaku spontanu scensku situaciju, kojih je s obzirom na broj sudionika koji su ili pljeskali ili povrh svega nešto dopuhnuli.

U Austriji, a i šire, ovaj gospodin kuštrave kose i brade nije nepoznanica, a na Tomu Bebića podsjeća i po glasovnim sposobnostima. Nakon srednje škole u kojoj je svirao violinu, kao dvadesetgodišnjak odlazi u Španjolsku gdje od gitare i violine živi kao profesionalni glazbenik. Nakon pet godina, odlučuje se za studij jazz-gitare na bečkom Konzervatoriju te kroz angažman za razne bendove (Rioters, i.o.) počinje komponirati samostalni materijal, koji izlazi 2012. godine.S debutom „Aheng, Aheng!“, kojim je u balkan beat unio dašak rocka, izjavio je kako je Beč kapija Balkana, koja završava možda i u Tennesseeju… Zadržavši izraz na materinjem jeziku, zaplovio je soundalike-vjetrovima ruskog jezika i ciganskog melosa. Tako da bi ljubitelji bendova kao što su Leningrad i Billy’s Band također mogli doći na svoje.

Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)
Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)

Njegovi prirođeni hitovi su „Scheiss auf Koruption“ i „Bota eshte nji(ë) mut!“, koje je izveo pred kraj koncerta, uz pjesme „Zhel“ i „Rrugeve“ koje su zasad ostale u uhu. Koncertu je kumovalo i pastoralno raspoloženje na pozornci pojačano harmonikašem, trubačem, i klarinetistom, ali i sasvim sigurno bukoličkom raspoloženju u backstageu koji se u jednom trenutku prenio i na pozornicu, a one hrabrije iz publike podigao na noge i malo zatreslo večer. Kišnu večer, kakve se većina trudi zaboraviti, pamtit će se po veselom Orgesu.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X