Bečki koncert Orges & Ockus Rockus Band – Singing under the rain

Albanski gitarist, pjevač, kantautor i zabavljač Orges Toçe i njegov Ockus Rockus Band u subotu je predstavio u bečkom klubu Porgy & Bess svoj najnoviji CD s mnoštvom gostiju, svirkom od preko dva sata, pokazavši se pred jednim naoko uštogljenim društvom, kao pitoreskni narodno-scenski heroj.

Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)
Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)

Koncert u klubu Porgy & Bess dio je promocije novog albuma „Export-Import“, objavljenog u vlastitoj nakladi, započela gostovanjem na koncertu Catch Pop String Strong sredinom travnja, o kojem smo pisali, a prenijela se početkom svibnja u ORF Konzerthaus na samostalni koncert. U pratećem bendu izredali su se orguljaš Benny Omerzel i bas-gitarist Bernd Satzinger. Bubnjar Christian Eberle je znao začiniti svaku spontanu scensku situaciju, kojih je s obzirom na broj sudionika koji su ili pljeskali ili povrh svega nešto dopuhnuli.

U Austriji, a i šire, ovaj gospodin kuštrave kose i brade nije nepoznanica, a na Tomu Bebića podsjeća i po glasovnim sposobnostima. Nakon srednje škole u kojoj je svirao violinu, kao dvadesetgodišnjak odlazi u Španjolsku gdje od gitare i violine živi kao profesionalni glazbenik. Nakon pet godina, odlučuje se za studij jazz-gitare na bečkom Konzervatoriju te kroz angažman za razne bendove (Rioters, i.o.) počinje komponirati samostalni materijal, koji izlazi 2012. godine.S debutom „Aheng, Aheng!“, kojim je u balkan beat unio dašak rocka, izjavio je kako je Beč kapija Balkana, koja završava možda i u Tennesseeju… Zadržavši izraz na materinjem jeziku, zaplovio je soundalike-vjetrovima ruskog jezika i ciganskog melosa. Tako da bi ljubitelji bendova kao što su Leningrad i Billy’s Band također mogli doći na svoje.

Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)
Orges & Ockus Rockus Band (Foto: Patrick Hafner)

Njegovi prirođeni hitovi su „Scheiss auf Koruption“ i „Bota eshte nji(ë) mut!“, koje je izveo pred kraj koncerta, uz pjesme „Zhel“ i „Rrugeve“ koje su zasad ostale u uhu. Koncertu je kumovalo i pastoralno raspoloženje na pozornci pojačano harmonikašem, trubačem, i klarinetistom, ali i sasvim sigurno bukoličkom raspoloženju u backstageu koji se u jednom trenutku prenio i na pozornicu, a one hrabrije iz publike podigao na noge i malo zatreslo večer. Kišnu večer, kakve se većina trudi zaboraviti, pamtit će se po veselom Orgesu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X