T.J. Newman ‘Padanje’ – drama u oblacima

Roman bivše stjuardese o otmici zrakoplova odličnom je marketinškom kampanjom pretvoren u hit, no riječ je o manjakvom, iako uzbudljivom trileru, kao stvorenom za adaptaciju u neki bezuman akcijski film.

T.J. Newman ‘Padanje’

U Sjedinjenim Državama marketing književnih djela je industrija u kojoj se obrću za nas nezamislive količine novca i sasvim je moguć scenarij u kojem se prvi roman bivše stjuardese koji je prethodno odbilo više od četrdeset izdavača samom silom reklame napumpa do statusa ljetnog hita i trilera koji ne smijete propustiti dok sunčate svoje tijelo na nekoj plaži. To se, naime, dogodilo s knjigom “Padanje” autorice T.J. Newman koja je svoje desetogodišnje iskustvo putovanja među oblacima pretočila u tu hit napeticu čija su svjetska izdanja ubrzo uslijedila, pa tako i ono hrvatsko za V.B.Z. u hit-and-miss prijevodu Leone Grujić.

U spomenutoj uspješnoj kampanji roman su popratili tzv. blurbovi brojnih književnika čije preporuke nešto znače među obožavateljima žanra, pa ga je tako Don Winslow usporedio s ‘”Raljama” na 10.000 metara’, a pohvale su imali i James Patterson, Lee Child i Gillian Flynn. Library Journal potegnuo je pak paralelu s filmskim akcijskim klasicima kao što su “Die Hard” i “Speed” jer nije teško zamisliti holivudsku celuloidnu inačicu ovog djela intrigantne premise koju se može prepričati u jednoj kratkoj rečenici: teroristi otimaju obitelj pilota i prijete da će je ubiti ako ovaj ne sruši putnički zrakoplov kojim upravlja. Nakon što se već na koricama knjige upoznajemo s ovim napetim konceptom, već u prvim rečenicama knjiga nalazimo se u kaosu padajućeg aviona, a kad nekoliko odlomaka kasnije otkrivamo da je u pitanju tek noćna mora pilota Billa Hoffmana, to će biti tek prvo od razočaranja koje će nas pratiti na narednih tristotinjak stranica.

Stil je manjkav, a radnja često nelogična i neuvjerljiva, no to se već i očekuje u žanru avionskih trilera, pa su takve trope već prije više od četrdeset godina parodirane u komediji “Ima li pilota u avionu?” Jima Abrahamsa i braće Zucker. Nadalje, čini se kako su kurdski negativci prilično nesposobni u izvedbi svog plana, a Newman kao da istovremeno od čitatelja očekuje da suosjeća s njihovom motivacijom i da svejednako navija protiv njih. Neke scene, poput one koja se odvija na utakmici bejzbola, gotovo uzrokuju susramlje i moramo se pitati jesu li ovdje urednici ovdje traljavo odradili svoj posao pri pomaganju autorici u njezinom prvom romanu ili je cijela priča bila takva (što bi objasnilo ranije spomenutih 40 odbijanja), pa je tek u “postprodukciji” spašeno što se spasiti dalo.

Kad se ovi prilično brojni nedostaci pobroje na jednom mjestu, čini se kako je riječ o lošem romanu, no njegov tempo i napeta fabula ipak čine “Padanje” lako probavljivim štivom koje bi se moglo progutati i u nekoliko sati sunčanja. U pitanju je zabavna bezumna akcija koja propušta čak i ozbiljnije se pozabaviti moralnim dvojbama pilota koji bira između života obitelji i sto pedeset duša putnika u zrakoplovu koje su mu povjerene. Umjesto toga, dobili smo triler kroz čije stranice ćete proletjeti (excuse the pun), a u daljnjoj usporedbi s filmskim pojmovima, imat ćete osjećaj kao da ste gledali naslov s dna paketa naslova za neku streaming platformu nego neki vrhunski akcijski spektakl stvoren za IMAX dvorane. U svakom slučaju, ekranizacija bi mogla biti vrlo izgledna.

T.J. Newman trenutno radi na svom drugom romanu. Nakon prvijenca ostaje teško odrediti koliki je zapravo njezin potencijal za kvalitetnu karijeru na listi bestselera. Premise poput ove “Padanja” svakako obećavaju, ali na području izvedbe još uvijek ostaje mnogo prostora za poboljšanje.

(VBZ, 280 str., meki uvez, listopad 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X