Drama u ministarstvima kulture i financija oko HGU, a uz to nedostaje i 231.000,00 kuna

Dok iz Ministarstva kulture i medija tvrde da 6.886.000,00 kuna prebačenih na račun Hrvatske glazbene unije 2020. godine ne pripada sredstvima iz europskog REACT – EU fonda, iz Ministarstva financija podaci jasno potvrđuju da pripadaju upravo tom fondu.

(Foto: Wikipedia)

Situaciju u kojoj Glasnogovornica Ministarstva kulture i medija Renata Margetić Urlić ili javno optužuje Ministarstvo financija da iznosi lažne podatke, ili pak ne zna kako funkcionira državni proračun i ministarstvo koje zastupa, jasno i nedvosmisleno opet objašnjava portal Teatar.hr.

U članku “Ministarstvo kulture: Sredstva za HGU nisu iz REACT – EU fonda, Ministarstvo financija: jesu!” je dokumentacijom iz Državne riznice dokazana uplata, porijeklo sredstava i iznos od 6.886.000,00 kuna na račun Hrvatske glazbene unije. Kasnijim i transparentnim izračunom javnosti prijavljene potrošnje, između ostalog sredstava za pomoć članovima HGU i za prvi natječaj “Jer svirati se mora”, Teatar.hr je ustanovio da 231.000,00 kuna nije opravdano, te se ne zna gdje je otišao taj novac s računa Hrvatske glazbene unije (ili je ostao na njemu).

O nizu propusta i ne pridržavanja uvjeta oba natječaja “Jer svirati se mora” detaljno su pisali Teatar.hr, te proteklog tjedan i Nacional u tekstu Neodržani koncerti, pogrešni datumi, probijanje rokova. Bratoš: ‘Sve je prema zakonu’, a Predsjednik HGU-a Nikša Bratoš je u pokušaju poricanja toga nehotično priznao propuste 8. veljače u Dnevniku Nove TV (prilog počinje na 18.05 minuta).

Spomenuti tekst Nacional zaključuje riječima: “Ali ako oni i ne mare za kršenje propisa, sredstva za akciju ‘’Jer svirati se mora’’ došla su iz europskih fondova pa bi se moglo dogoditi da se i distribucijom novca za pomoć domaćoj koncertnoj industriji, kao i u slučaju ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, pozabavi Ured europskog javnog tužitelja.”

Promptna reakcija Renate Margetić Urlić koja je u potpunoj suprotnosti podacima iz Državne riznice otvara jedno sasvim novo poglavlje u cijeloj priči u kojoj su milijunska sredstva prebačena jednoj potkapacitiranoj udruzi na raspolaganje i odlučivanje kome ih podijeliti, a da se pri tome još uvijek transparentno ne zna tko je sjedio u povjerenstvu koje je o tome odlučivalo.

Svakako pročitajte članak:  “Ministarstvo kulture: Sredstva za HGU nisu iz REACT – EU fonda, Ministarstvo financija: jesu!”.

Matematičke operacije u njemu su prilično jasne, kao i pitanje: Gdje je 231.000,00 kuna iz REACT – EU fonda?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X