Tamara Obrovac u Ribnjaku – uspješna nedjeljna plovidba Mediteranom

Još jedan stari-novi prostor u Zagrebu u nedjelju je dobio u koncertnu namjenu.

Tamara Obrovac u Centru Mladih Ribnjak (Foto: Zoran Stajčić)

Riječ je o Centru Mladih Ribnjak u kojem je prije dvije godine djelovalo Žedno uho. Tepison koji tada loše utjecao na zvuk zamijenio je parket čime je ta prostorija u koju stane dvjestotinjak stolaca postala sasvim solidna dvorana za jazz koncerte. Koncertom Tamare Obrovac i njenog Transmediterranean Ensemblea pokrenuta je tako Scena Ribnjak koja će ubuduće tražiti svoje mjesto unutar zagrebačke klupsko-koncertne ponude.

Tamara Obrovac kao prva glazbenica koja je nastupila u sklopu navedenog programa ujedno je bio pun pogodak. Za početak ispunila je prostor publikom, te se pokazalo da čak i (uglavnom mršavom) nedjeljom po pitanju posjećenosti koncertnih događanja interesa ima. Okupilo se oko dvjesto posjetilaca na koncertu za koji je cijena ulaznice iznosila pristojnih 50 kuna.

Wolfgang Puschnig (Foto: Zoran Stajčić)

Jedna od prednosti svakako je uvođenje prakse (već od prve večeri) da je koncert počeo u najavljenih 20:00 sati. A to je ako se uzme u obzir da je ponedjeljak radni dan uistinu prijemčivo vrijeme za nedjeljnju koncertnu večer. Tamara i njeno šaroliko mediteransko društvo pružili su vrhunski dvosatni ugođaj. Naravno na način kako to samo Tamara Obrovac zna – uz gomilu improvizacija, njenih upadica, instinktivnog mijenjanja teksta i dakako jezika na kojem sve izvodi. Taj poliglotski štih svakako je bio u ulozi postizanja što bolješ štimunga uz obilje komičnih elemenata koje je publika svaki put ispratila pozitivnom reakcijom, što smijehom, što aplauzom, počevši od armenskog uvoda do ‘njemačkog’ bisa između kojih je bila uskovitlana etno i jazz igra svih glazbenika na pozornici.

Tamara Obrovac i Žiga Golob (Foto: Zoran Stajčić)

Uz kontrabasistu Žigu Goloba i bubnjara Krunoslava Levačića, koji su s Tamarom već odavno jedno glazbeno tkivo, iskazali su se pijanist Karen Asatrian, lutnjist Brahim Dhour i saksofonist i flautist Wolfgang Puschnig. Potonji je čak uspio uklopiti i tradicionalni korejski puhaći instrument u Tamarinu meta-istarsku glazbenu viziju.

Brahim Dhour (Foto: Zoran Stajčić)

Produkcijski gledano, možda je zbog gabarita prostora sve trebalo biti zericu glasnije jer Tamara Obrovac Transmediterranean Ensemblea svakako imaju dovoljno mojoa na pozornici i isti je svakako trebao jače doprijeti i do posljednjih mjesta. No sveopći dojam ipak je ohrabrujući za entuzijaste iz Scene Ribnjak.

Tamara Obrovac i Transmediterranean Ensemble (Foto: Zoran Stajčić)

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X