Udruga RockLive dobila opomenu ZAMP-a da duguje ‘oko’ 1.100,00 kuna

Udruga RockLive iz Koprivnice bavi se organizacijom koncerata i festivala urbanih i nazavisnih izvođača, kao što objavljuje i albume u nezavisnom izdavaštvu. Ista je nedavno dobila opomenu od ZAMP-a da ima dug koji je formiran po slobodnoj procjeni. Njihovo pismo revolta prenosimo u cijelosti.

Pismo iz ZAMP-a udruzi RockLive iz Koprivnice

Udruga RockLive iz Koprivnice već nekoliko godina vrlo uspješno bavi se organizacijom koncerata i festivala. Svojim radom publici je predstavila mnoge strane kvalitetne izvođače, ali svakako velik naglasak ima na promociji domaćih izvođača. RockLive je također glavni organizator RockLive Festivala, koji je u sklopu svog programa ugostio velik niz domaćih izvođača. Tu je i RockLive Records koji je do sada u nezavisnom izdavaštvu objavio čak 10 albuma mladih domaćih izvođača.

Uz standardnu hrvatsku birokraciju koja ponekad postane prepreka u kvalitetnoj organizaciji, od samog početka rada pojavljuje se veliki kamen spoticanja – HDS ZAMP. No, nakon nekoliko godina iskustva s ovom organizacijom, Udruga RockLive doživjela je apsolutni šok primivši danas poštom novo pismo s adrese HDS ZAMPa. Naime, u pismu koje dostavljamo u prilogu, a potpisuje ga Nenad Marčec glavni direktor HDS ZAMP-a, tvrdi se kako je uvidom u poslovne knjige, te kontrolom terenskih zastupnika utvrđeno javno priopćavanje glazbe na priredbama, ali bez zakonski potrebnog Odobrenja.

I stvar bi bila potpuno jasna da u pismu ne dolazi do apsurda u činjenici kako HDS ZAMP ni jednim slovom ne navodi na koje priredbe misli, te koji su datumi i lokacija u pitanju. No, s druge strane vrlo su lako u pismu obznanili kako u ovom trenutku procjenjuju da je nastala šteta za nositelje prava u iznosu oko 1.100kn.

Dakle, u iznosu „oko 1.100,00 kuna“. OKO, 1.100 kuna.

HDS ZAMP ne da prikazuje svoju bahatost ovim postupkom, nego se koristi najbizarnijim trikovima, te na sebi svojstven način „ako prođe, prođe“ od Udruge koja nema niti jednu lipu duga na ime autorskih prava pokušava na ovako prljav način izvući dodatni novac. Potpuno je nejasno na što HDS ZAMP misli, zašto se Udruzi obraća na ovakav način, ali je jasno da od Udruge potražuje 1.100 kuna.

Za što? Nitko ne zna.

I nije ovo naravno jedini primjer bezobraznog i potpuno moralno neprihvatljivog poslovanja HDS ZAMP-a. Udruga RockLive nedavno je primjerice za koncert mladih demo izvođača platila naknadu HDS ZAMP-u u iznosu od 350kn. Ništa ne bi bilo sporno da prihod od navedenog koncerta nije bio 450kn, pa je HDS ZAMP ovime uzeo 80% prihoda. Naravno, svoj račun opravdali su pravilnicima koji na takav način određuju cijenu.

No, postavlja se pitanje, kako to HDS ZAMP štiti domaću glazbu, kad uzima čak 80% prihoda koncerta, koji je mogao kasnije biti upotrijebljen za novi koncert, za novu promociju hrvatske glazbe?

Udruga RockLive

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X