Tamikrest u Vintage Industrial Baru – poslastica s okusom pijeska

Održan je, dakle, prvi najavni koncert ovogodišnjeg INmusic festivala, a nastupila je tuareško desert blues pleme Tamikrest iz Malija, koje smo imali priliku vidjeti na istom festivalu prije dvije godine.

Tamikrest u Vintage Industrial Baru (Foto: Marina Dedović)

Malijsku glazbu šira je publika dosad najčešće imala priliku upoznati preko Ali Farka Tourea i Tinariwena, ali u poslijednje vrijeme najbolji je promotor iste kuća Glitterbeat records, čiji je osnivač Walkabout Chris Eckman. Perjanica te kuće upravo je Tamikrest, koji nam je sinoć predstavio svoj treći album nazvan “Chatma”, što po naški znači “sestre”, a posveta je ženama koje pate pod fundamentalističkim režimom u Maliju.

Već samim izlaskom osmeročlanog sastava predvođenog Ousmaneom Ag Mossom na pozornicu i prvim taktovima pjesme “Tisnant at Chatma” bilo je jasno da nas očekuje dobar provod. Dijalog između gitare i vokala sa zbornim odgovorom cijelog sastava, popraćen pljeskanjem i grlenim povicima dva ženska vokala odveo nas je na zvučno putovanje Saharom tako autentično da se u zagrebačkoj noći gotovo moglo osjetiti prženje sunca i okus pijeska na jeziku.

U narednih devedesetak minuta spoj afričkih napjeva i zvuka gitare na koji su utjecali zapadni bendovi poput Dire Straitsa i Pink Floyda doista je mnoge u punom Vintageu lansirao u hipnotički trans. Lijep su prizor bila mnoga lica širokih osmijeha i blistavih očiju kada je bend, primjerice, završavao prvi od dva bisa sa “Djanegh Etoumast”.

Među najbolje trenutke koncerta svakako treba izdvojiti “Itous”, pjesmu koja svojim reggae ritmom na neobičan način zatvara krug Afrika – zapad – Afrika, kao i “Imanin Bas Zihoun” koja je sjajan primjer višeslojnog dijaloga između dvije gitare, zatim gitare i vokala i najzad vokala i pratećih vokala, a usto služi i kao izvrstan poticaj na ples za one zanesenije u publici.

Tamikrest je, dakle, očekivano oduševio, a na sljedećem najavnome koncertu za INmusic će nastupiti Queens of the Stone Age u dvorištu Velesajma. Uz takvu najavu, a možda i najjači lineup u ovih devet godina, festival bi ove godine trebao biti nezaboravno iskustvo.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X