Tash Sultana ‘Terra Firma’ – mistično putovanje s velikom australskom soul nadom

Drugi studijski album australske pjevačice Tash Sultane otvara vrata daleko širem etabliranju na sceni od onog s debitantskim ‘Flow State’.

Tash Sultana ‘Terra Firma’

Dvadesetpetogodišnja Australka Tash Sultana prije pet godina je privukla pažnju singlom „Jungle“ koji je bio uvršten na Hottest 100 listu pjesama nacionalne postaje Triple J posvećene alternativnoj glazbi, a njen EP „Notion“ iz iste godine bio je okidač za svjetsku turneju u 2017. koja je dobrim dijelom bila rasprodana. Primjerice, Brixton Academy u Londonu bio je rasprodan tri uzastopne večeri. Nizali su se i milijunski pregledi na Youtubeu i skidanja EP-a s Bandcampa, što je ovu mladu Australku rodom iz Melbournea, koja je započela karijeru kao ulična sviračica zbog nemogućnosti pronalaska adekvatnog posla, te nastavila kao one-person-band, polako guralo u fokus nove velike glazbene nade s tog kontineta. Njen nagli uspjeh natjerao je čak i njenog oca da napusti redovni posao i postanje kćerkin roadie.

S objavom debitantskog albuma „Flow State“ 2018. na matičnom terenu već u veljači 2019. Tash Sultana puni najveće i najvažnije koncertne prostore u Australiji, a u proljeće iste godine radi i zajednički singl s poznatim australskim kantautorom Mattom Corbyjem. Kad se činilo da joj je ‘samo nebo granica’ dogodili su se katastrofalni požari u Australiji, a ubrzo potom i pandemija koronavirusa. Proljeće 2020. koristi kako bi konačno okupila bend i s njim se posvetila u radu na drugom studijskom albumu „Terra Firma“ koji se pojavio krajem veljače ove godine.

Možda je nedovoljno reći da „Terra Firma“ osvaja na prvo slušanje, možda je točnije da osvaja nakon što se izvrti prvih nekoliko pjesama, računajući tu i uvodni instrumental „Musk“. Tash Sultana pokriva široki spektar slušatelja svojim adult orientated pop pristupom. Konkretno; uspješno će zakvačiti i one koji su odrasli na glazbi grupe Sade, preko noira jedne Lane Del Rey, pa do mlade generacije koja pored pijevnosti refrena traži jednako momente mistične dubine, ali i jasnih i zdravih svjetonazora po pitanju svijeta kojeg naizgled samo novac pokreće.

Cijeli „Terra Firma“ je album koji puni baterije slušateljima u ovom globalno teškom periodu, a ne album koji ih iscrpljuje. Naime, ogrnut je plaštom easy-listening soula, funka i na momente jazza, a krase ga inteligentni i dušom otvoreni tekstovi u kojima se ne osjeća nikakav poriv za iskorištavanjem sadašnjeg trenutka, već da ga Tash Sultana želi prebroditi, te u tome otvoreno poziva i ostale; decentinije u početku kroz „Dream My Life Away“ i agilnije i direktnije u „Let The Light In“, pred kraj albuma, prije nego li ga zatvori s „I Am Free“ u kojoj jasno poručuje da novac ne donosi sreću u životu. O istim temama dakako zna progovoriti i na mračniji način, primjerice u pjesmama „Greed“ i „Coma“, ali i u njima Tash svojom pomalo nevjerojatnom zrelošću više odašilje dojam mudrosti protkanog spiritualnošću, nego eventualnog ispraznog pametovanja.

„Terra Firma“ je album koji ima moć povesti vas na nenametljivo introspektivno putovanje na kojem vas također ugodno može iznenaditi koliko ga puta možete uzastopno poslušati, a da vam nimalo ne dosadi.

Ocjena: 8/10

(Lonely Lands Records / Sony / Menart, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X