TBF ‘Nostalgično fantastično’ – geneza jednog (pre)velikog uspjeha

Objavljena je kompilacija najvećih hitova The Beat Fleeta.

TBF - Nostalgično fantastično

Dok ide – ide. Menart je, samo nekoliko mjeseci nakon što je Dallas Records objavio „Pistaccio Metallic“, na tržište izbacio best of kompilaciju TBF-a, ne bi li mu nekad najveći ovdašnji borci protiv konzumerizma priskrbili pokoju kunu tijekom blagdana. Proračunato izdanje TBF-a kao idealan glazbeni božićni poklon – takav zapakirani sudbinski zaokret spada na policu na kojoj već posramljeno stoji lik Che Guevare nalijepljen na mouse pad. Pitanje je, doduše, koliko je bend uopće imao utjecaja na prigodno izdanje njihovog bivšeg diskografa.

Kompilacija k’o kompilacija, uvijek nedostaje neka „bitna“ pjesma, no „Nostalgično fantastično“ je album na kojemu je izlišno tražiti mane, slabe točke gotovo i nema, a sedamnaest poslaganih stvari, jedna za drugom, imaju potrebu sugerirati da su njihovi vlasnici suvereni vladari domaće scene na početku tekućeg stoljeća. Ili će se barem tim riječima vrednovati ovaj album za pedeset godina. Danas se, pak, još uvijek sjećamo da se između „Ye’n dva“ i „Smaka svita“ dogodilo svega i svačega.

Dogodio se jedan „Ping-pong“, nepatvoreno remek-djelo u vrijeme kada je jedino Fiju briju održavao iluziju postojanja rock scene, a uljuljani pioniri hip-hopa počeli uviđati da nemaju više što za reći. Na šankovima Jabuke i Aquariusa, gdje se krajem devedesetih salonski sjedilo na braniku urbanog zvuka, umjetnost zdravog đira iz pravca Bačvica dočekan je kao izazov koji potražuje hitan odgovor. TBF je učinio medvjeđu uslugu sceni, koja je od njihovog prvijenca konačno dobila skup rima s kojim bi trebalo odmjeriti snage. Ili mislite da su „Žena dijete“, „Slušaj mater“ ili „Šamar“ plod povoljnog položaja natalnog Mjeseca u odnosu na Mars i Jupiter u 4. kući?

Dogodio se i „Uskladimo toplomjere“, album koji je donio otrežnjenje i pokazao da trojica Splićana ipak ne pretvaraju u zlato baš sve što dotaknu. Blaga dosada, razvodnjenost i razočaranje, no onaj prvi val euforije je još bio dovoljno jak. Valjda su zato kritičari recenzije pisali pobožno klečeći na koljenima pred Windowsima 2000, glasačko tijelo Crnog mačka dodijelilo im sve što je moglo, ali, eto, na aktualnoj kompilaciji drugi album TBF-a nalazi se u tragovima. Za uspomenu i dugo sjećanje u narodu je ostala samo „Odjeb je lansiran“, no ona je, što se ovog poklon-izdanja tiče, odjebana.

Kad se dogodio epohalni „Maxon Universal“, TBF-ovci su duboko ukopali svoje položaje na prvoj liniji razgraničenja kontra konzumerizma i kapitalizma, sistema i društva, nemorala i bahatosti, primitivizma i politike. TBF je bio svađalački raspoložen, gnjevan, ratoboran i neustrašiv, s odrješitom bendovskom podrškom. Što se nakon toga dogodilo, ostavljamo nekim budućim antropolozima da otkriju. Mi zasad možemo ponuditi jedino činjenice: uslijedila je „Galerija Tutnplok“, ploča s nekoliko  prekrasnih aranžmana i melodija, no neočekivano pomirljiva, prizemljena i „zrela“, s dva-tri ogromna hita i malo više promašenih pjesama. Nešto poput „Maxona“ na sedativima.

Uslijedilo je, nadalje, iskakanje iz paštete, reklamiranje piva i masovna pomama za ispraznim „Veseljkom“.  Od glasnika generacije, The Beat Fleet je evoluirao do oglašivačkog brenda i velike grupe koja sve više dijeli publiku s Jelenom Rozgom. „Nostalgično fantastično“, pak, nije tu da potiče takve rasprave niti da nudi „velike“ odgovore, već da  predstavi dio opusa vrhunske grupe koja ipak nije potrošila sve kredite kod dugogodišnjih sljedbenika. Mada su na dobrom putu…

TBF Nostalgično fantastično - popis pjesama

Ocjena: 8/10
(Menart, 2011.)

Recenzija albuma ‘Pistaccio Metallic’: Zakon br. 42: Pivo vam možda učini novi TBF manje dosadnim

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X