TBF u Domu sportova – ekstatična suradnja benda i publike

TBF je u prepunom zagrebačkom Domu sportova promovirao novi studijski album ‘Pistaccio Metallic’.

TBF u Domu sportova (Foto: Dinko Bažulić)

Dvije i pol godine su prošle od posljednjeg nastupa TBF-a u istom prostoru. Nastupa kojim su se popeli na pop-rock tron u „zemlji seljaka na brdovitom balkanu“. Ovaj puta su to trebali potvrditi. I nedvojbeno jesu. I to sa stilom.

Krenuli su lagano, zagrijavajući sebe i publiku, pjesmom „Tragični junak“ koja otvara promovirajući album, da bi uslijedile „Tobogan“ i „Esej“ s „Maxon Universala“ s kojega je od ostalih albuma, osim zadnjeg, odsvirano najviše pjesama i time je na neki način potvrđena njegova reputacija kao vjerojatno njihovog najkvalitetnijeg ostvarenja.

Razbuktavanje atmosfere je nastavljeno s naglašeno rock izvedbom „Malo san maka“, a u malo mirnije vode odvelo je predstavljanje materijala s novog albuma – „Pozitivan stav“, „Vrag“, „San“, „Spin doktor“, „Grad spava“, „Uvik kontra“  – koji je inače odsviran u cijelosti. Taj je niz razbijen s „Datom“, koji je najavljen neverbalno, tako što se njegova slika pojavila na ogromnom video zidu koji je zauzimao cijelu širinu pozornice iza benda i na kojemu su se tijekom koncerta vrtjeli filmići tematski oslikavajući svaku pjesmu i to uglavnom uspješno. Osim „Date“ uljez je bila „Heroyix“ o čijem značenju i naboju je suvišno govoriti, a u pozadini na video zidu vijorila je hrvatska zastava.

Srednji dio koncerta obilježila je „Nostalgična“, ovaj puta odsvirana u originalnom aranžmanu, za razliku od koncerta 2009. u istom prostoru, kada je bila dio akustičnog seta. Ovakva mi je izvedba ipak mnogo draža. Spomenuo bih još i „Dalmatino“ koja albumski pliva na suhom, dok uživo, poduprta raspamećenom publikom, dobiva svoj puni smisao. Tako je uglavnom i s ostalim pjesmama s „Pistaccio Metallic“, koje uživo znatno bolje zvuče nego na albumu, koji me baš i nije pretjerano oduševio. Očito je da im je publika itekako potrebna kako bi se pokazale u pravom svjetlu. U ovom dijelu su još izvedene „Lud za njom“ te „Guzice i sise“, koja nikada ne omane – jedinstveni je okidač za ludilo.

Za dodatno raspirivanje grotla pobrinule su se dvije glavne uzdanice s „Pistaccio Metallic“ – „Mater“ i „Veseljko“. Najprije „Mater“ koja, iako je kao prvi singl rasturila sve moguće etere, jučer je ipak poslužila kao predjelo glavnom specijalitetu večeri – „Veseljku“. „Veseljko“ je hit jedan kroz jedan i to je jučer zakucano u ekstatičnoj suradnji benda i publike. Ta pjesma koja tekstualno pleše po tankom ledu, ukazala se tako kao svojevrsna himna pozitive i učinila se kao protuteža cjelokupnoj morbidnoj situaciji koja nas u svakodnevici okružuje. Ispušno ventiliranje je nastavljeno i s lansiranjem odjeba, kojega u ovoj varijanti sviraju već godinama i najuspjelija je to izvedba neke od pjesama s prva dva albuma, koji još nisu snimljeni s cijelim bendom. Kulminacija je uslijedila sa „Smakom svita“ i nekako sam pomislio da je to logičan kraj, ali to nije mislio i bend pa su završili s „Uspavankom“ koja je imala i posebnu posvetu Martini od Gogsa, ako sam dobro zapamtio.

Bis je donio sve odreda klasike :“Bog i zemljani“, „Život je lijep“, „Genije“, „Fantastična“ i klasičan završetak uz „Alles Gut“.

TBF već nekoliko godina pruža respektabilne nastupe, a ova jučerašnja prezentacija je bila na vrhunskoj razini. Bend je bio u formi, a Mladen, Luka i Saša svoje su dionice odradili pošteno i sa srcem. Doduše, Mladen je katkad zaboravio poneki stih, ali to nikako nije umanjilo izuzetno pozitivnu impresiju. Cjelokupnom dojmu je pomogao i vrlo dobro posložen zvuk, tako da su bili stvoreni svi uvjeti za nesmetano uživanje. I zaista smo uživali.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X