The Adicts u Tvornici – malo šminke, malo pjesme, malo nereda

Tri tjedna nakon sjajnog nastupa psychobilly velšana Demented Are Go, zagrebačka je Tvornica ugostila još jedne legende britanske punk scene osamdesetih, fenomenalne cirkusante The Adicts.

The Adicts u Tvornici (Foto: Roberto Pavić)

Po starome pankerskom običaju, mnogi su zbog opijanja po okolnim parkovima propustili energičan i punokrvan nastup seksi Denisa u majici na Paju Patka i njegovih No More Idols, za vrijeme čije se svirke Veliki pogon počeo puniti. Momci su rafalnom paljbom okupali prisutne, a jednu su pjesmu posvetili i omiljenom tvorničkom redaru Čićanu. I taman kad su raspjevali i rasplesali ekipu, nastup su morali završiti, a publika je bila primorana još pola sate čekati glavnu atrakciju. No, na ono što je uslijedilo nitko nas nije mogao pripremiti.

„Droogovi“ možda više nisu mladi, što se donekle na posljednjem studijskom albumu “All The Young Droogs” možda i primjećuje, no uživo priča je potpuno drugačija. The Adicts su izišli na pozornicu predvođeni Monkeyem u najblještavijem zamislivom trorednom odijelu, koji je uz taktove „Joker in the Pack“ zasipao publiku kartama i vodvilj je započeo. I doista, ovaj put bio je sličnije našminkan Jokeru iz “Batmana” nego Alexu DeLargeu iz “A Clockwork Orange”, junaku sljedeće pjesme „Smart Alex“, po čijem je imidžu bend naširoko poznat.

A karte su bile tek prve u beskonačnom nizu predmeta koji su poletjeli s bine među pankere svih generacija (starosti između 16 i 66), koji su se instantno prepustili pogu, crowdsurfingu i polijevanju pivom. Konfeti su letjeli iz svih zamislivih kontrapcija, uključujući i kišobrane, kiša šarenih traka letjela je Tvornicom, a uslijedili su i baloni, lopte za plažu, plišani majmuni, bezbrojni odjevni predmeti, bubnjarske palice, šeširi…

„Malo šminke, malo pjesme, malo nereda“, tim riječima sami su opisali svoj nastup u jednoj od rijetkih stanki između pjesama dužih od sekunde. Nemoguće je uopće popamtiti što se sve odvijalo za vrijeme koncerta, jer trikovi nisu prestajali cijelu večer dok su The Adicts izvodili svojevrstan „best of“ program od tridesetak pjesama. Ako bismo pomislili da smo vidjeli najblještavije odijelo, Monkey bi se u sljedećem trenutku pjevao „Songs of Praise“ odjeven u lampice, nakon što je, naravno, pri izvedbi „Bad Boy“ kompletnu prethodnu garderobu odbacio među gladne fanove. A zatim bi poletjele i te lampice.

Na bis su iz pozornice izvukli i petnaestak djevojaka da plešu s njima, a zatim je pri izvedbi „Who Spilt My Beer“ gitarist Pete Dee pjevaču bejzbolskim zamahom gitare skinuo kriglu koju je ovaj balansirao na glavi. Uz zborno pjevanje izveli su još i svoj najveći hit „Viva la Revolution“ i završili s „You’ll Never Walk Alone“.

Šou koji su priredili The Adicts teško će netko u skorije vrijeme nadmašiti. A nered koji je ostao za njima vjerojatno i nitko nikad.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X