The Beatles – uskoro vinilna izdanja remasteriranih albuma

Hvaljeni remasterirani studijski albumi The Beatlesa, objavljeni na CD-ima 2009. , izaći će 12. studenog konačno i na vinilima.

The Beatles - kompletna remasterirana diskografija na vinilu

14 albuma vraća se u svoj svojoj originalnoj raskoši na 180 gramskom vinilu audiofilske kvalitete sa repliciranim originalnim omotima, te dodatcima među kojima se nalazi i poster u albumu The Beatles (The White Album), kao i posebne unutarnje vrećice za neke od naslova. Svaki album dostupan je pojedinačno, kao i  upakiran u raskošno box izdanje koje je limitirano na 50.000 komada u svijetu, uz fantastičnu, elegantno dizajniranu knjigu sa 252 stranice.

Autor knjige, dostupne isključivo u box izdanju, je nagrađivani radijski producent Kevin Howlett, a uključuje i posebna poglavlja posvećena svakom albumu, kao i uvid u stvaranje remasteriranih albuma i pripremanje vinilnih izdanja. Knjiga donosi bogatu kolekciju  fotografija obuhvaćajući snimanja Beatlesa kroz cijelu karijeru,
te mnoge slike koje nisu bile uključene u prateće knjižice remasteriranih albuma iz 2009. godine.

Naslovi uključuju 12 originalnih ‘britanskih’ albuma The Beatlesa  objavljenih između 1963. i 1970., kao i album Magical Mystery Tour koji je originalno objavljen prvo u Americi, a sada je dio temeljnog kataloga benda i Past Masters, Volumes One & Two, dvostruki album koji sadrži A i B strane singlova koji se nisu našli na albumima, pjesme sa EP izdanja i raritetne snimke. Sa ovim izdanjem, prva četiri albuma The Beatlesa po prvi puta do sada, biti će u stereo verziji na vinilu objavljeni u Americi. Remasterirani albumi biti će po prvi puta objavljeni i u mono verzijama tijekom 2013. godine.

Otkad je snimljena, glazba The Beatlesa mogla se čuti na raznim formatima – od debelih magnetofonskih traka do nevidljivih kompjuterskih datoteka. No ni jedan medij za glazbu nije tako romantičan i uzbudljiv kao dugosvirajući12-inčni disk – odnosno LP. Mi ‘sviramo’ ploče. Proces pažljivog izvlačenja ploče iz omota, njezinog čišćenja i spuštanja gramofonske igle pruža intimno sudjelovanje u reprodukciji glazbe.

Kada su albumi The Beatlesa prvi put objavljeni, slušatelj je uživao u opipljivom odnosu sa glazbom kroz utore ploče. Postojala je emocionalna povezanost sa tim artefaktom koji nosi zvuk, a ta veza je pojačavana omotom LP-a. NIje to više bio samo funcionalni objekt koji je štitio disk, već je podignut na razinu stilskog dodatka. Svakako, omot svakog albuma The Beatlesa nosio je poruku o glazbi oko koje je omotan. Na primjer, dominantne narančasta i smeđa boja i izdužena lica na naslovnici Rubber Soul kao da utjelovljuju zvuk ploče. S probojem kasete u sedamdesetima i kompakt diska u osamdesetima, dizajn omota reduciran je u veličini i važnosti, gubeći mnogo od svog šarma. To je djelomično i razlog zašto LP-ji nisu odbačeni kako se predviđalo.

Ništa od toga ne bi bilo važno da nije bilo trajne moći glazbe The Beatlesa. U rujnu 2009. remasterirani albumi The Beatles ispunili su top ljestvice u cijelom svijetu. 17 milijuna prodanih cd-a u sedam mjeseci jasan je dokaz bezvremenske važnosti njihovog nasljeđa. Tijekom 5 desetljeća njihova glazba očaravala jegeneraciju za generacijom.

Za producenta Ricka Rubina istraživanje ploča The Beatlesa jednako je svjedočenju čudu. ‘Ako pogledamo s trenutnog stajališta, tko god bili najpopularniji bendovi u svijetu, oni će obično izdati album u prosjeku svake 4 godine.’ kaže Rubin uintervjuu iz 2009. ‘Dakle, možemo govoriti o 2 albuma u osmogodišnjemperiodu. Pomislite samo na napredak i promjenu između ta dva albuma. Sama ideja da su The Beatles napravili 13 albuma u 7 godina i prošli kroz taj cijeli spektar promjena… to je neizvedivo. Iskreno, ja na to gledam kao dokaz postojanja Boga, jer to je iznad čovjekovih mogućnosti.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X