The Benchwarmers i (The) Lesser Men u MM Centru – rock and roll sačmarica

U MM Centru zagrebačkog SC-a u subotu je održana dvostruka promocija albuma nezavisne etikete Noisy Night. I jedna i druga svirka bile su dokaz da se (i dalje) nešto lijepo događa na sceni.

(The) Lesser Men u MM Centru (Foto: Tomislav Sporiš)

Bilo je lijepo vidjeti da u večeri kad beogradski Repetitor puni Veliki pogon Tvornice kulture zbog podudarnosti termina nipošto nije propala promocija Noisy Night Recordsa Matije Habijanca iz The Marshmallow Notebooksa u MM centru. Bila je to dvostruka promocija bendova The Benchwarmers i (The) Lesser Men koji su svoje debi albume krajem prošle godine dočekali (i sinoć naravno ponudili) na vinilnim izdanjima.

Deset minuta prije koncerta pred MM Centrom u dvorištu SC-a bilo je desetak ljudi, ako i toliko. No onda je u par minuta grupa veličine par ovećih razreda napravila migraciju iz kafića ITD-a, a gužva ispred ulaza uskoro je bila gužva u dvorani. „Ustajte i priđite bliže. Na ovom koncertu nećete sjediti!“, bilo je prvo što je izustio Vatroslav Miloš, jedan od pjevača i gitarista The Benchwarmersa, koji su prvi svirali. Rečeno, učinjeno.

Publika je došla pred sam bend, obzirom da MM Centar nema pozornicu u klasičnom smislu, a prigušena rasvjeta davala je ugođaj tuluma. Ispod projekcije naslovnice albuma „Define Success“ na platnu iz benda, Benchwarmersi su u maniri najboljih college indie rock bendova 90-ih zakuhali atmosferu. U najboljoj maniri stoga, jer smo mi u 90-ima bili zakinuti za koncerte te vrste izvođača, posebice na engleskom jeziku, jednostavno nije ih bilo. Tempo nije padao, a jedine vidljive promjene bile su naizmjenično mijenjanje Vatroslava i Tomislava Žilića u ulozi glavnog vokala, dok čvrsta ritam sekcija; Blake Loftis za bubnjevima i Jakov Sinovčić-Perković na basu nije popuštala niti jednog trenutka. Bila je to plesna turbulencija u kojoj je nemali broj njih u publici pjevalo refrene jasnu ističući i to da Benchwarmersi imaju i jezgricu tvrdokornih fanova, a najljepša dimenzija nastupa bila je činjenica da bend zvuči gotovo identično kao i na ploči, tj. ima svoj definirani i prepoznatljivi zvuk i u klupsim uvjetima što je dobar marker za one koji ih slušaju da će dobiti ono po što su došli.

The Benchwarmers u MM Centru (Foto: Tomislav Sporiš)

Trio (The) Lesser Men je meni osobno više legao, ali ne i publici koja se osjetno rasula na kraju nastupa ponajviše zbog nepotrebno dugog bisa u kojem je fokus popustio pratećoj pjevačici Nataliji koja je i vokalno i fizički ušla u prostor benda, što držim neodgovornim ponašanjem koje ne donosi pozitivne bodove. Jest da se svakom može dogoditi ushit, ali kad je pozornica u pitanju to lako dobije oblik parodije. No zašto su mi bolje (The) Lesser Men bolje legli? Ponajviše zbog upuštanja u dinamičke glasno-tiho eksperimente čime glazba izraženije diše i  bend dobiva na jačem (prirodnom) zamahu. A (The) Lesser Men su imali zamah već na uvodnoj pjesmi, najavljenoj kao ona koja se greškom producenta (ili snimatelja) nije našla na prvijencu „Vacation Freeze“. Gitarist i pjevač Vladimir Basić je odmah potom u nizu u kojem su se pjesme svirale po redoslijedu kakav je i na albumu počevši s „Friendly Fires“ jasno dokazao svoju vokalnu snagu u rangu jednog Žike iz Overflowa, što je svakako vokalno samodostatno za ovu trojku, kojoj je gostovanje Vatroslava iz Benchwarmersa i spomenute Natalije (koji istu ulogu pratećih vokala imaju i na albumu) bilo nepotrebno, a na momente i kontraproduktivno kad su se znali potkrasti neki falševi u toj međusobnoj sinergiji.

No eto, iako je publika drugačije presudila, u nekoj ‘utakmici’ gledano na dulje staze, jer te večeri se usporedba nije mogla izbjeći, (The) Lesser Men čiji izričaj pokriva širi spektar (a time nudi i više mogućnosti) vidim u prednosti pred Benchwarmersima koji su striktnije definirani u svom zvuku i tempu i u ovom trenutku nude svakako više i kompaktnije zabave. No nikad se ne zna. Kao što ukazuje naslov albuma „Define Success“ The Benchwarmersa…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X