The Black Keys žale što su uveli Stevea Millera u Rock Hall of Fame

Prošlog su tjedna The Black Keys održali pozdravni govor kojim su uveli Stevea Millera u Rock and Roll Hall of Fame. Miller je nakon toga održao kritički govor kojim je skandalizirao prisutne na ceremoniji i o kojem se ne prestaje govoriti.

The Black Keys na INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
The Black Keys na INmusic Festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

U svom sad već čuvenom govoru Steve Miller se kritički, ali pristojno, osvrnuo prema tretmanu žena u Rock Hallu, kao i prema deklarativnom poštovanju prema glazbenicima koje u stvarnosti uopće ne postoji. Nakon ceremonije Milleru su popustile kočnice pa je Rock Hall nazvao “hrpom seronja, drkadžija i jebenih gangstera, varalica i lopova”.

Nakon svih tih događaja, Dan Auerbach (The Black Keys) je u intervjuu Rolling Stoneu izjavio da žale što su ga uopće uveli u Rock Hall. Ustvrdio je da je cijeli proces bio neugodan za njega i Patricka Carneya, a najneugodniji dio je što su uopće morali biti uz njega.

“Osjetili smo nelagodu već pri prvom susretu sa Steveom. Nije imao pojma tko smo mi, baš nikakvu ideju. Prva stvar koju nam je rekao bilo je kako jedva čeka da sve to završi. Znao je da su nas zadužili da napišemo pozdravni govor za njegovo pristupanje, ali nije učinio ni najmanji napor da sazna tko smo mi uopće. Ja ne živim u New Yorku. Izgubio sam tri dana života na putu iz Nashvillea, djecu sam ostavio kod kuće, a on nema pojma tko smo mi“, izjavio je ozlojađeni Auerbach povrijeđena ega.

Na pitanje žale li doista što su prihvatili pozivnicu da uvedu Millera u Rock Hall, Auerbach je potvrdio da obojica žale. “Naravno da postoje problemi u glazbenoj industriji, to nitko ne osporava. Ali mi smo došli tamo otvorena srca, bez honorara, proslaviti njegova postignuća i širiti radost i rokenrol, inspirirati klince da se uhvate gitare. Ali ispalo je kao da smo učinili obratno. “

Steve Miller na koncert, snimljen 2009. godine (Foto: Wikipedia)
Steve Miller na koncert, snimljen 2009. godine (Foto: Wikipedia)

Dodao je kako Steve Miller ima svako pravo misiti i reći što želi, ali to ne znači da zastupa i njih. Osim toga, Auerbach smatra i kako je pomalo licemjerno da čovjek, koji je u Steve Miller Bandu imao 35 muških članova, industriju naziva “muškim klubom”.

Zaključio je kako za ljutnju, bijes i kritiku postoji mjesto i vrijeme, ali to nipošto nije trenutak u kojem ti se odaje počast za tvoja dostignuća. Žao mu je što je ta priča zasjenila sve ostalo što se događalo, sve pozitivne poruke koje su te večeri poslane, ali kako mu je najgore što je on sam bio dio toga ni kriv ni dužan.

Joel Peresman, predsjednik Rock and Roll Hall of Fame, jučer je odgovorio na Millerovu kritiku o tome kako više žena mora biti uključeno u industriju. Naglasio je kako Rock Hall ima žene glasačice u nominacijskom odboru i kako Millerova kritika ne stoji. Dodao je kako je Steve Miller neupitna legenda koja je zaslužila biti uvedena u Rock Hall, i kako mu je istovremeno i žao što se Miller tako osjeća, ali je i sretan što se pridružio najvećima.

Steve Miller je svoju plodnu muzičku karijeru započeo još u 60-ima, a u Rock and Roll Hall of Fame primljen je tek sada, u svojoj 73. godini. Moguće je da je, na sasvim osobnom nivou, to jedan od razloga njegova nezadovoljstva. Drugi bi mogao ležati u činjenici da su ga predstavljali glazbenici kojima bi mogao biti otac. No ipak je najvjerojatnije da je eskalaciju njegova bijesa izazvalo stvarno stanje u glazbenoj industriji koje je zabrinjavajuće po svim točkama koje je Miller uputio u svom kritičkom pristupnom govoru.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X