The Bohicas ‘The Making Of’ – pravovjerni start

Ova recenzija dolazi kasno, ali ne i prekasno kad je riječ o debitantima koji dolaze s hiperproduktivnog britanskog otoka, s kojeg se ni fizički u našim uvjetima ne uspije pokriti veliki dio tamošnje produkcije.

The Bohicas 'The Making Of'
The Bohicas ‘The Making Of’

The Bohicas koji su potpisali za Domino recordings mogu se svrstati u onu kategoriju obećavajućih novih bendova. Ovaj kvartet koje čine dva crna i dva bijela izvođača posjeduje sličnu sposobnost koketiranja s brojnim stilovima na sličan način kao i Bloc Party, pa sad pridonosi li tome rasna šarolikost u bendu najbolje je da zaključite sami.

Crnu polovicu čine ljevoruki solo gitarist Dominic John i basist Asrian Acolatse, a bijelu pjevač i gitarist Dominic McGuinnes i bubnjar Brendan Heaney. Dok bijeli vokalni Dominic naginje k britpop školi braće Gallagher, dotlese  crni gitarski Dominic predstavlja kao sljedbenik one ‘crne škole’ rock gitarista počevši od Vernona Reida pa do Garyja Clarka Jr.-a koji ‘besramno’ u Hendrixovu stilu znaju otkidati riffove, ali i ‘sačuvati frontmenu leđa’ neprimijetnim r&b pristupom. Dominic John konkretno drži okosnicu negdje između Stogesa i grunge nasljeđa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lnObs6BQ8lw[/youtube]

The Bohicas možda s prvom pjesmom na albumu „I Do It For Your Love“ ne hvataju nešto posebno originalno na prvu loptu, odajući dojam ‘još jednog britanskog benda’, no kako se klupko dalje odmotava uočava se čvrsto koncipirana struktura modernog rock albuma u kojem kroz ukupno 11 pjesama ne dolazi do zamora materijala, već dapače do maštovitih i efektnih rješenja. Uz to se dotični bend postepeno ustoličuje u svom zvuku koji je isprva tako poznati i ‘pripada nekom drugom’, ali nije li problem svakom mladom glazbeniku kroz odavno određene rock klišeje ‘izmisliti’ sebe?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d4Ho_LD9AKE[/youtube]

Otegotna okolnost je i to što The Bohicas ne pokušavaju inkorporirati neki art pristup ili ‘mističnu neidentifikaciju ili nedorečenost’ što se pokazalo kao solidna strategija za dobiti šansu za ugovor za drugi ili treći album ako prvi bude fijasko. Suprotno tome izašli su na čistinu kao rock bend koji svira rock i ovisan je o grooveu. Zatvoriti smisleno priču na taj najteži način, gdje se bez ikakvog mistificiranja može zaključiti jedino je li bend dobar ili loš, Bohicasima je uspjelo, a uspjelo im je i uživo, ako se gleda podatak da su ih Franz Ferdinand uzeli za svoju predgrupu.

„Making of“ tako (osim što je zanimljiv ‘work in progres’ opis), nudi dakle staru rock formulu, ali vješto i moderno (može se dodati i iskreno) zapakiranu za svakog tko bi htio čuti hrabrosti i stav unutar današnjih mainstream rock okvira.

Ocjena: 8/10

(Domino Recordings / Dancing Bear, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X