Letarg ‘Faze budnih sanjara’ – Pet postaja prekida

Odgovorno tvrdim da je Koprivnica trenutno najveći rasadnik mladog talenta u Hrvatskoj, a kao posljednji u nizu dokaza za tu tvrdnju prilažemo novi EP Letarga naslovljen ‘Faze budnih sanjara’.

Letarg 'Faze budnih sanjara'
Letarg ‘Faze budnih sanjara’

Pjesme na “Fazama budnjih sanjara” nose podnaslove zavaravanje, suočavanje, tugovanje, odmicanje i oslobađanje, što znači da svaka pjesma govori o određenom stadiju prekida veze. Sama ta činjenica već govori o Bruni Antoliću kao o autoru koji je sposoban smisliti i izvesti konceptualan album (tj. EP), a ne tek poput većine nabacati pet nasumičnih (najboljih) pjesama i proglasiti to izdanjem. Još kad je riječ o pet doista izvrsnih pjesama, stvar je tim atraktivnija.

Namjerno ili slučajno, koncept ide toliko daleko da su ključne faze prekida ujedno i ključne pjesme albuma, a pjesme doista vješto opisuju faze. Za singl je pametno odabrana “Stani,” pjesma iz faze suočavanja, u kojoj i kroz glazbu i kroz tekst izbijaju naslage frustracije u razoblju veze gdje je “normalno gušiti se grljenjem i gristi poljupcem”. Druga ključna pjesma/faza je svakako “Svemir (oslobađanje)”, koncertni favorit u kojem spomenuta frustracija nakon žalovanja i odmicanja završava u vatrometu slobode.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eDXAy42CxTM[/youtube]

Glazba Letarga je inteligentni indie pop-rock koji s određenom dozom nostalgije grabi iz formi college rocka, pa čak i grungea devedesetih, što možda i ne čudi one upoznate sa Antolićevim prethodnim angažmanom u žešćem i djetinjastijem projektu Suho grlo nos. “Faze” tako predstavljaju sljedeću točku u toj uzlaznoj putanji, te je možda vrijeme da dočekamo i dugosvirajuću ploču koja bi okrunila ovaj rani dio Letargove karijere.

Nevezano za glazbu, valja pohvaliti i vizualni identitet benda, budući da je na “Fazama”, kao i na prvom EP-ju “Paravan”, za naslovnu fotografiju zaslužan sjajni Dinko Šimac. Rezultat su vizuali koji čovjeka mogu dovoljno privući da posluša bend, a da ne zna ništa o tome o kakvoj je glazbi riječ, a to je nešto najviše što dobar artwork može postići.

U svom proboju prema prepoznavanju na sceni, Letarg je dvaput nastupio kao predgrupa Artan Lili i jednom Rebel Staru i u više navrata nastupom zasjenio svoje slavnije kolege na pozornici. Antolićeva osjećajnost i eksplozivna energija, Rajnina mistična karizma i čvrsta ritam sekcija (Cmrk, Horvatić) Letrarg čine projektom koji je s novim pjesmama prešao iz kategorije ‘promising’ u kategoriju ‘delivering’.

Uzgred, interesantno je da se, usprkos činjenici da “Faze budnih sanjara” govore o prekidu veze, dan nakon zagrebačkog koncerta s Artan Lili, Antolić oženio, te mu ovim putem u ime portala Ravno Do Dna želimo puno sreće u braku. Živjeli!

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X