The Chats ‘Get Fucked’ – Apsurdnosti modernog društva nikad nisu zvučale zabavnije

Osjećate li zasićenje svakodnevnom životnom rutinom i karuselom anksioznih naslova medija koji pasionirano daju sve od sebe da se osjećate što lošije? Australski punk-rock trio The Chats ima rješenje za vas u obliku svojeg drugog po redu albuma, polusatne zabave prigodnog naslova – ‘Get Fucked’.

Chats ‘Get Fucked’

The Chats su stekli neočekivanu popularnost pjesmom “Smoko”, odnosno pratećim videom koji je 2017. godine postao viralan i lansirao bend iz malog surferskog grada iz Sunshine Coasta u mainstream. Video je u pet godina skupio 17 milijuna pregleda, a pjesma “Smoko” koja tematizira rad za „minimalac“ i pauzu za cigaretu postala je neslužbena himna radnika uslužnih djelatnosti. Koliko su u kratkom periodu postali poznati i prepoznati među kolegama, svjedoči i anegdota da su ih na koncertu u Los Angelesu 2019. došli gledati Josh Homme, Dave Grohl, Alex Turner i Matt Helders.

Za razliku od debitantskog albuma “High Risk Behaviour” kojeg je krasila doza mladenačke naivnosti, The Chats na novom albumu zvuče agresivnije i fokusiranije, no pjesme su i dalje himnični brojevi nakon kojih se osjećamo dobro i pozitivno. Na taj dojam najviše utječu razigrani i pamtljivi riffovi začinjeni odličnim solo dionicama, a za sve to zaslužan je simpatični gitarist Josh Hardy koji nosi bend na novom albumu. Već od prvih taktova bend juri u petoj brzini, doslovno i figurativno, pritom rugajući se vlasnicima nabrijanih automobila u uvodnoj “6L GTR”. Jedan od boljih trenutaka na albumu svakako je pjesma “Struck By Lightning” u kojoj basist i pjevač Eamon Sandwith doslovno pjeva o udaru munje. Pjesma je zaokružena kratkim solom na gitari čija catchy melodija ostaje u glavi satima nakon što smo poslušali pjesmu. Joshova solo dionica najprikladnije je prikazana u pratećem videu u kojem Josh uz pomoć munja lebdi iznad tla i vješto prezentira svoje sviračko umijeće.

Na novom albumu The Chats i dalje obrađuju teme i probleme iz svakodnevnog života „običnih“ smrtnika te maestralno prokazuju apsurdnost situacija s kojima se svatko iz svoje perspektive vrlo lako može poistovjetiti. Od već spomenutih iskompleksiranih vozača u presnažnim autima, kašnjenja plaće u “Paid Late”, napadaja panike u “Panic Attack” do urnebesne “Ticket Inspector” o kontrolorima karata u javnom prijevozu, Eamon i društvo svojim instrumentima nesmiljeno rešetaju nebuloze današnjeg modernog društva. „Nowhere to hide nowhere to run, Caught a ride now you’re just about done, Short fuse I’m boutta lose it, Got a bit of power ain’t afraid to abuse it“, pjevaju The Chats o kontrolorima karata koji ponekad preuveličaju svoj javnoprijevoznički autoritet.

Na sredini albuma stižemo do “The Price Of Smokes”, još jednog (punk) dragulja u kojem pjevač Eamon repetitivno ponavlja – „The price of smokes have gone up again“. Vjerojatno nema bolje pjesme koja bi na zabavniji način sažela galopirajuću inflaciju koju osjetimo na svakom koraku. Snaga pjesme ponovno počiva u gitari, odnosno catchy riffu i melodičnom leadu koji služi kao šećerna glazura Eamonovim frustracijama i metaforičkim pokušajima držanja glave na površini uslijed nesigurne ekonomske situacije.

Karikaturalni prikaz svakodnevice uz solidnu dozu humora na australskom slengu zapakiran u sonični napad sirovim i melodičnim riffovima u brzoj pratnji čvrste ritam sekcije dobitna je kombinacija Chatsa čiji zvuk nije jednoličan te se više naslanja garažnu stranu punk rock medalje. The Chats neodoljivo podsjećaju na kalifornijski The Dickies i engleski Toy Dolls, bendove osnovane krajem 70-ih koji su kroz karijeru postali sinonim za zabavu i dobar provod.

Upravo su zabava i osmijeh na licu ponekad sve što treba slušateljima, a “Get Fucked” u tom je smislu više nego dobar dodatak (duhovnoj) prehrani.

Ocjena: 8/10

(Bargain Bin Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X