The Dwarves, Nick Oliveri i Svetlanas u Vintage Industrialu – uštek u čistu energiju

Punk rock odmetnici The Dwarves, Nick Oliveri Death Electric i Svetlanas sinoć su nastupili u Vintage Industrial Baru.

The Dwarves u Vintage Industrial Baru (Foto: Boris Podobnik)
Nick Oliveri (Foto: Boris Podobnik)

Protok vremena zna biti zajebana stvar. Zamuti čistoću ideje. Otupi oštricu njenog prenošenja. Zagubi smisao poruke. Samo su tu i tamo neki uporni tipovi u stanju pronijeti baklju prvotnosti kao živi podsjetnik na nju. Ako stavimo fokus na punk rock, onda su čikaški The Dwarves jedni od njih. Možda ponajviše stoga jer su i sami outsideri unutar istog toga punk rocka. Pojednostavljeno kazano, mnogi su postali priznate legende, a oni nisu.

The Dwarves su i dalje ‘izvanudžbenička lekcija’, paradoksalno okoštala u svojoj neokoštalosti. Punk rock odmetnici koji i dalje sviraju dvadeset i kusur pjesama u četrdeset minuta i ne šljive ni pol posto običaj bisa. Čvrstog i brzog ritma, ali s istančanim osjećajem za groove, dozlaboga vulgarni, a opet intelektualno nastrojeni provokatori koji s ironijom komentiraju svijet oko sebe u najkraćoj mogućoj formi. Najaistureniji član, pjevač Blag Dahlia, koji će uskoro napuniti 52. godinu, je glavni motor te priče. Odaje utisak da mu ništa ne može pokvariti zabavu i omesti ga kao glasnogovornika ‘najboljeg rock benda koji je showbussines ikad vidio’. Čak i kad nije pun klub, kako je sinoć bilo u Vintage Industrialu, jer i u takvoj situaciji će se naći dovoljno ruku u prvim redovima da prihvati tu ljudinu kad se odluči na stage dive. Kao što se tijekom kratkog nastupu Dahlia doima kao iskonski glasnik ideje koju zastupa, ujedno je i stage master čije raspoloženje s lakoćom prati zahuktali bend koji se stiša u pravim trenucima i potom opet oslobodi adrenalin.

The Dwarves u Vintage Industrial Baru (Foto: Boris Podobnik)
Svetlanas u Vintage Industrial Baru (Foto: Boris Podobnik)

Kao druga važna karika, ne samo nastupa The Dwarvesa, već i cijekopnog sinoćnjeg događaja, svakako je Nick Oliveri. Taj prekaljeni basist i pjevač je klasa za sebe. Ne zna se jesu li ubitačniji njegovi prsti na bas gitari ili vokal, a u svakoj kombinaciji točna zna svoju ulogu kojom suvereno vlada i nikad je ne narušava. Kad je umjesto Dahlie on bio u ulozi frontmena, onda je to bio njegov Death Electric hardcore bend, koji je još brže i bezobraznije protutnjao pozornicom čak i kad se osvrnuo na svoju stonersku prošlost, koju kao da je sabio u ‘stars on 45’ format.

Oliveri je također je na samom početku nastupao i s ruskom pregrupom Svetlanas kao prateći vokal. Svetlanas predvođeni pjevačicom Olgom, koja je svojevrsni pandan Iggyju Popu po količini sulude hardcore energije koju je isporučila tijekom nastupa, ipak su s bili najslabiji dio večeri. Jest da je Olga odavala dojam da u sebi ima adrenalina samljeti cijeli masivni inventar kluba, da joj se kojim slučajem našao na putu, no tim Rusima kao da nedostaje poneko desetljeće povijesti hardcorea da shvate da ima nečega i u grooveu, a ne samo u stavu ‘sad ćemo vas razvaliti’, jer pravo razvaljivanje je sinoć ipak započelo s Nick Oliveri Death Electric i potom se pretočilo u The Dwarves.

Tri benda u dva sata. Prava mjera. Da je potrajalo duže, moglo bi se pričati o egotripašenju. Ovako, bio je to uštek na čistu pravovjernu energiju. Tko je promašio tu utičnicu, promašio je cijelu večer.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X