‘The Expanse’ 6. sezona – stanimo zasad ovdje

Kultna milenijalska SF serija, koju mnogi još nazivaju ‘svemirskom sapunicom’, još jednom je došla do svog kraja. A možda i nije, kao što joj nije bilo suđeno da okonča 2018. godine.

‘The Expanse’

Sudbina serije „The Expanse“, temeljene na književnom obrascu Daniela Abrahama i Tya Francka, koji se potpisuju zajedničkim imenom James S. A. Corey, skoro je identična sudbini glavnog svemirskog broda Rocinante – pretrpjet će brojne štete u vratolomnim okršajima, ali će na kraju ostati čitav i izvršiti misiju.

Počela je s emitiranjem 2015. na SyFy kanalu, no nakon druge sezone nije postigla ciljane rejtinge popularnosti, te je donesena odluka da treća sezona ujedno bude i posljednja. No iako nije grunula kao nedvojbeni SF hit, serija je okupila bazu izuzetno agilnih fanova koje se slobodno može proglasiti Trekijima 21. stoljeća. Treba odmah reći da to nije serija za svakog, tj. za postizanje velike popularnosti u širokom gledateljskom spektru, no s druge strane, oni koji se zakvače na njene udice ne žele nikad biti skinuti s njih.

Upravo je ta agilna borba na društvenoj mizansceni seriji u zimu 2019. donijela četvrtu sezonu i novi život, ovog puta na Amazonu, koji je odlučio potpisati produkciju za sveukupno tri nove sezone. Od tog trenutka sudbina serije kao da je išla ukorak sa sudbinom naše realnosti. Možda je spletom okolnosti bila najveća greška što je ta četvrta sezona puštena 13. prosinca 2019. u cijelosti na bindžanje fanovima, jer da je išla tjednim ritmom (kao što je išla na SyFy-u) drama vremenskog okvira u kojim se protagonisti serije bore s nepoznatom izuzetno zaraznom bolešću odvijala bi se paralelno s dramom koju je na početku 2020. nosilo širenje koronavirusa.

Agilni Amazon je te 2020. već imao i petu sezonu u postprodukciji i ona je bez odgađanja i kašnjenja išla u predviđenom terminu u prosincu, ali se tog puta vratilo na tjedni ritam emitiranja (ako se izuzmu prve tri epizode koje su puštene istovremeno 16. prosinca). Za potrebe teksta spojlat ću samo okvir u kojem Zemlja u seriji prolazi kroz niz katastrofa koje civilizacijski brojčanik vraćaju unazad i ‘gdje staje i nestaje život kakav su svi poznavali’. Za ulazak u drugu pandemijsku godinu nakon globalnog lockdowna gotovo se može reći da je svojevrsni portal u kojem počiva paralela između stvarnosti i fikcije još jednom bio potpuno otvoren na svim razinama, poput misterioznog Prstena u seriji.

Jedna od razina je činjenica postojanja “kulture otkazivanja” koja je pogodila i sam scenarij priče. Naime, uslijedile su brojne prijave za seksualne nasrtaje glumca Casa Anvara koji je tumačio Alexa Camala, jednog od najkulerskijih svemirskih pilota SF svijetova, što je dovelo do njegovog isključivanja iz serije i dodatnih problema preinaka u priči koja je morala ići dalje bez jednog jakog karaktera. No u ovom periodu gubitaka i taj gubitak Alexa Camala možda je ostavio jači dojam nego originalni književni predložak. Obzirom da su pandemijski uvjeti poljuljali i razorili brojne obiteljske zajednice, novi snažni element serije bila je i obiteljska golgota koju je proživljavala Naomi Nagata (Dominique Tipper).

Najava šeste, i zasad posljednje, sezone uzburkala je duhove već u najavi činjenicom da neće imati deset, već šest epizoda. Fanovi su ludovali i prolijevali žuč na mreži u očekivanju onog najgoreg scenarija kakav je u finalnoj sezoni donijela „Igra prijestolja“. Amazon je jednostavno ‘zavrnuo pipu’ i odaslao jasnu poruku da se želi riješiti „The Expansea“ po kratkom postupku, a ne dati naznake da je spreman za nove sezone (jer knjiga ima dovoljno).

Pakao razmišljanja kako će u svega šest epizoda jedna takva kompleksnost doći do kakvog-takvog razrješenja bez da se remeti ritam narativa u posljednjih je šest tjedana izjedao svakog fana. Novi okviri priče su se samo nizali, a kulminacija je bila pretposljednja 5. epizoda u kojoj je još uvijek sve bilo daleko od kraja. Uzalud su i scenaristi i insideri pokušavali ohladiti atmosferu u smislu da je postignuta kompaktnost iako su se nekih paralelnih radnji iz knjiga morali odreći i prikazati ih kao skraćene fleševe kroz epizode (uglavnom kao novinarske priče).

Veliko finale čekalo se na iglama prošlog petka, a zaključak je da su iz produkcije, koja je bila brutalno financijski skresana, uspjeli stvar raskošno dotjerati do kraja u suludoj riskantnoj vožnji poput, u uvodu, spomenutog Rocinantea. „Stanimo zasad ovdje“, izgovara Naomi Nagata na kraju i u tome je sublimirana sva maglovita budućnost ove serije koja je takvim krajem odbila u svom televizijskom finalu biti razvodnjena vodica. I može se zaključiti da bez obzira na daljnji ishod opet cijelu stvar mogu i trebaju preuzeti fanovi.

Šesta sezona temelji se na šestoj knjizi „Babylon’s Ashes“ u kojoj se također okončava period rata u solarnom sustavu, dok idući nastavak „Persepolis Rising“ s radnjom kreće 28 godina kasnije. Dakle, Abraham i Franck su vjerojatno imali na umu opcije smjene generacije u „Expanse“ sagi svjesni da kompleksnu priču oko protomolekula neće moći riješiti James Holden (Steven Strait) i njegova ekipa u kratkom vremenskom periodu. Stoga kao da je i smjena kasta u eventualnom novom startu uzeta u obzir.

No kast je bio ono zbog čega se ova serija također voljela. Ako se gleda „Alien“ franšiza u kojoj je Sigourney Weaver kao poručnica Ripley udarila standard nezaobilaznog jakog ženskog karaktera u SF priči, „The Expanse“ je fascinantna serija jer je tu formulu multiplicirala – ona je svojevrsni ‘svemirski matrijarhat’ u kojem ženski karakteri nedvojbeno dominiraju.

Nema pronicljivije i mudrije žene na vrhu UN-a (UN vlada Zemljom) od Chrisjen Avasarale koju je fantastično utjelovila Shohreh Aghddashloo, kao što nema brutalnije belterske pravednice od Camine Drummer u čiji lik je Cara Gee unijela sebe do kraja. Ulogu najopakijeg vojnog specijalca na terenu od samog početka prikazivanja serije kroz sve sezone izvrsno nosi Frankie Adams kao poručnica Bobby Drapper, dok je već prije spomenuta Dominique Tipper kao Naomi Nagata duša posade Rocinantea. Ne treba zaboraviti ni kompleksnost karaktera Clarisse Mao (Nadine Nicole) koja je poput Camine Drummer od sporednog lika došla u ‘prvi ešalon’, ali ovosezonski i bljesak Kathleen Robertson u ulozi Rosenfeld Guoliang koja se pojavljuje u posljednjoj sezoni i koja je u sporednoj ulozi de facto Camina Drummer, ali na ‘mračnoj strani’.

U konačnici, s obzirom na velika ograničenja, „The Expanse“ je u šestoj sezoni pružio intenzivan, ali fanovima (u koje ubrajam i sebe) kratak boravak u svemiru i novim svjetovima, s pomiješanim emocijama sreća jer je sve uspjelo doći do kraja na visini zadatka (iako već jednom nije bilo suđeno da se to dogodi) i sjete što je sve stalo. Mogao bih se poput Jamesa Holdena uhvatiti u nabrajanju svega s čim se tek treba uhvatiti u koštac, ali ću ipak pribjeći mudroj rečenici Naomi Nagate: „Stanimo zasad ovdje“. Jer prostora za razočarenje nema.

Ocjena: 8/10

(Amazon, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X