‘The Founder’ – Psi jedu pse, a štakori štakore

Michael Keaton briljira u biografskoj priči o uspjehu Raya Kroca, čovjeka koji je McDonald’s pretvorio u divovsku korporaciju.

'The Founder'
‘The Founder’

Sredinom prošlog desetljeća slavni škotski gitarist Mark Knopfler objavio je sjajan album “Shangri La”, čiji je prvi singl bila neobična pjesma “Boom, Like That”. Uz zaraznu melodiju i karakterističan i opojan zvuk Knopflerove gitare, pjesma je govorila o Rayu Krocu, beskrupuloznom biznismenu u svijetu brze hrane. Kada je objavljen prvi trailer za film “The Founder” režisera Johna Leeja Hancocka odmah je bilo jasno kako je spomenuta Knopflerova pjesma nadahnula Roberta Siegela da istraži Krocovu autobiografiju i neautoriziranu biografiju i napiše ovaj scenarij. Michael Keaton doslovno ponavlja riječi iz refrena: “It’s dog eat dog, rat eat rat!”, govori o utapanju konkurencije, a narativno bi mogao biti podijeljen od stiha do stiha prema “Boom, Like That”.

Film će, kao što fanovi Knopflera dakle znaju, pratiti Kroca, trgovca mikserima za milkshakeove, koji nalijeće na restoran braće McDonald, čist, efikasan i revolucionarno brz, te oduševljen njihovim sistemom odluči proširiti njihovu djelatnost cijelom Amerikom. Braća nevoljko pristaju, ali Krocovu ambiciju je nemoguće obuzdati, te on neće stati dok ne izgura braću, kao i svu konkurenciju iz igre.

Michael Keaton trenutno proživljava pravu renesansu. Nakon serije katastrofalnih filmova krajem devedesetih, te velike suše u prošlom desetljeću, nakon Innarituovog “Birdmana” glumio je glavnu ulogu i u sljedećem dobitniku Oscara za najbolji film, “Spotlight”. Iako sam nije uspio biti nagrađen za najboljeg glumca, “The Founder” nastavlja Keatonov moćan narativ iz navedenih filmova i osnažuje nekoć ispranom glumcu momentum i status.

Osim Keatonove, film nose još dvije briljantne role koje su ostvarili Nick Offerman i John Carroll Lynch u ulogama braće Dicka i Maca McDonalda, dobronamjernih ljudi koji su se našli u akvariju s morskim psom. Kako kaže William Burroughs, ugovor s đavlom je s druge strane ugovor s budalom, a to će braća McDonald brzo shvatiti, kad na koncu ostanu i bez vlastitog imena, a Kroc si prisvaja i naslovnu titulu “osnivača”.

Keatonova izvedba je moćna jer ga istovremeno shvaćamo kao ljigavog negativca, ali i kao zaigrano dijete čijoj zabavi nema kraja. Film je zamišljen kao kombinacija dvaju drugih slavnih filmova o poslovnim ljudima koji ne prežu ni od čega u svom usponu na vrh. Prvi je “There Will Be Blood” iz 2007., gdje Daniel Day Lewis glumi jezivoga naftaša i svog imenjaka Plainviewa kao figuru nadljudskog zla. Stoga je možda drugi primjer sličniji, a riječ je o “The Social Networku”, također snimljenom po istinitoj priči, onoj o Marku Zuckerbergu i Facebooku. Ali Keatonov je biznismen netko koga možemo istovremeno prezirati i suosjećati s njim.

“The Founder” je pitka biografija, jedna od boljih u posljednje vrijeme, te bolja od nekoliko drama nominiranih za najbolji film na ovogodišnjim Oscarima. No, nedovoljan odaziv publike izbacio je “Osnivača” iz igre, što je pogotovo šteta zbog sjajnog Michaela Keatona koji je za ovu ulogu zavrijedio još jednu poziciju u glumačkoj utrci.

Ocjena: 8/10

(FilmNation Entertainment, Weinstein Company, The, Faliro House, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X