The Gentleman džentlmenski pretvorio Tvornicu u kazalište

I u koncertno mnogo bogatijim sezonama nastup The Gentlemana bio bi jedan od onih koji se jedva čekaju.

The Gentleman u Tvornici kulture (Foto: Zoran Tučkar)

Na samom početku večeri jedan kolega je izrazio skepsu je li Tvornica primjereno mjesto za muziku koju izvodi Marko Lucijan Hraščanec alias The Gentleman. Prije svega se odnosilo na to da koncert nije bio sjedeći, a i sam ambijent Tvornice odiše živahnijom energijom nego Hraščančeva muzika. Iako je teško reći da je kolega potpuno u krivu, Hraščanec je pokazao da je dorastao i tome: potpomognut pratećim sastavom, sjajnim pjesmama i izvođačkom inspiracijom je uspio nesavršenu Tvornicu pretvoriti u savršeno mjesto za svoju muziku. Neke pjesme, kao što je “Balcony”, dobro su “odležale i ostarjele” te su doživjele bolje interpretacije na sceni u Tvornici, nego na studijskoj snimci. Neke pjesme, kao što je “You Came in Flowers”, izvrsne su uživo bez većih intervencija u odnosu na studijsku snimku.

Večer je otvorila klavijaturistica, aranžerka i kantautorica Lana Janjanin pjesmom iz repertoara Johna Legenda “Ordinary People”, a nastavila autorskom “Sada znam” koja, bar u ušima potpisnika ovih redaka, svjedoči o velikoj Laninoj ljubavi prema Zagrebačkoj školi šansone, posebno prema radu Drage Diklića. Lanu su pratili bubnjar Mario Petrinjak, basist Ivan Grobenski, te gitarist Filip Pavić.

Zapravo, tijekom cijele koncertne večeri na sceni su se izmjenjivali sjajni muzičari, koji su opravdavali svoju reputaciju, a mnogi, poput Grobenskog, imaju zapažene glazbene projekte koji žive svoj život, a ako ga baš i ne žive, barem redovito pobiru komplimente i tapšanja po ramenima. Lana je još predstavila pjesme s albuma “A Minute of Love”, izdanog u još pretpandemijskom periodu, a u posljednjoj je pjesmi na svom nastupu “People” (poslije je pomogla Hraščancu svirajući klavijature), pokazala je publici raskoš soliranja. Janjanin je na sceni bila diskretna – davala je okupljenima mogućnost da sami svojim mislima stvaraju svjetove koje njena glazba evocira.

I dok je Lana Janjanin bila diskretna na sceni, The Gentleman je imao energičniji nastup, pažljivo doziran što se tiče dinamike.

Počelo se polagano, intimno, s prijelazima u gypsy jazz veselicu (“Golden Ma’am”), funky brzanac (“Diffusion of Responsibility”) ili pak psihodelični žur (“Utopian Dream”). Na sceni Hraščanec je teatralan, što odgovara muzici, a kontinuitet nastupa pripomoći će da se njegova scenska persona još više profilira. Svojim pjevanjem, sviranjem gitare ili saksofona, The Gentleman se na sceni dobro zabavljao, a ni publika nije djelovala kao da se dosađuje, naprotiv, bila je istovremeno vrlo pristojna i poprilično bučna (što je rijetka kombinacija).

Dok je Hraščanec izvodio mirnije i tiše pjesme, tišina okupljenih je bila spontana, a u zraku se osjetio njihov interes da čuju izvođača na sceni. Zaključno, dobar su par i lijepo su se usrećili, i publika s Gentlemanom, i Gentleman s publikom.

Saznajte više: The Gentleman: Na pozornicu Tvornice kulture izlazim s 14 glazbenika!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X