The Jim Jones Revue – vatrena kugla rock n’ rolla

The Jim Jones Revue je grupa koja udara po ušima i kad su zvučnici na sigurnoj udaljenosti od vas. O tome kako udaraju uživo brzo ćemo se uvjeriti u subotu u Tvornici. Ovo je samo mali prolog jednom od ovogodišnjih najiščekivanijih rock koncerata u metrpoli.

The Jim Jones Revue - 'Burning Your House Down' (2010.)

To je album za staru školu konzumiranja rocka; isključivo na zvučnike i to glasno. Jer parat će membrane koliko god ga stišali. Taj suludi produkcijski potez Jim Jonesa bio bi čisti larpurlatizam, da sam bend nije poput bagera u svojoj izvrsnosti i uvježbanosti. Iskonska rock mašinerija kroz čiji gitarski zvučni zid i Jonesovo paranje glasnica je iskusno utkan i zvuk klavira koji kao da svira sam Jerry Lee Levis. Sonični udar debi albuma se događa već na uvodnoj „Princess & The Frog“ a za zrakom već grabite na sljedećoj „Hey, Hey, Hey, Hey“ nakon koje ste potpuno sigurni da je Jim Jones bijelo utjelovljenje Little Richarda, ako po ničem drugom, onda bar po količini decibela koje ispušta iz svojih glasnica u mikrofon. I sve tako do posljednje „Cement Mixer“ koja će vas ili uredno izbetonirati u fana grupe ili ćete se koprcati kao da vas je netko zalio betonom i dobro paziti ubuduće da izbjegnete svaki susret s bendom koji je uspio postići da bude preglasan i na snimci. Jednostavno zaboravite da potenciometar na vašem uređaju služi da se netko ili „nešto“ uspješno utiša, s ovim albumom to jednostavno ne ide.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n3ur6QowQbM[/youtube]

I što je nabolje, nakon više od pola stoljeća rocka, efekt iznenađenja je isti kao i za nekoga tko je krajem 50ih nakon Toma Jonesa odlučio poslušati Little Richarda koji je već pri izlasku na pozornicu samo svojim krikom izobličio frekvencije i natjerao razglas na distorziju membrane.

Drugi album „Burning Your House Down“ iz 2010. je puno ispeglaniji po pitanju zvuka, ali energija probija i iz njega, a fercanje se koristi povremeno samo u trenucima kad cijeli bend ode „over the top“ u snimici same pjesme i naravno riječ je nečemu što je The Jim Jones Revue definitivno i s pravom počeo koristiti kao vlastiti trade mark. I iz  „Burning Your House Down izbija sirova energija čistog rocka pomiješanog s psychobilly utjecajima i himničnim refrenima pogodnim za dizanje bilo koje vrste publike iz bilo koje vrste obamrlosti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z6ZlcLXFKTI[/youtube]

Po snazi i maštovitosti reciklaže rocka i jedan i drugi album su mi po mjerilu vrijednosti na najvišoj razini, ali ipak prvijenac mi je draži upravo zbog bezobraznog i hrabrog poriva da se onima koji po prvi put čuju grupu probiju uši. Kako to nazvati? Ne znam ni sam. Rock u rocku, bezobrazluk u bezobrazluku koji je već postao institucija vrijednosti…

U intervjuu koji sam radio s Jimom uoči zagrebačkog koncerta za emisiju Ružiona, on je samo sugerirao publici da obuje „cipele za ples“ jer se u Pogonu sprema eksplozija rocka. Ja bih još samo nadodao da te iste cipele dobro vežete jer bi vam se lako moglo dogoditi da nakon toga odete kući bosi.

Ocjene:

The Jim Jones Revue (Punk Rock Blues Records, 2008.) –  10/10

Burning Your House Down (Punk Rock Blues Records / PIAS Recordings, 2010.)9/10

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X