The Joe Harriott Double Quintet Under the Direction of John Mayer ‘Indo-Jazz Suite’ – Hibrid predivnih boja

Atlantic Records reizdao je legendarni crossover jazz album ‘Indo-Jazz Suite’.

The Joe Harriott Double Quintet Under the Direction of John Mayer 'Indo-Jazz Suite'
The Joe Harriott Double Quintet Under the Direction of John Mayer ‘Indo-Jazz Suite’

Zašto spajati jazz i indijsku klasičnu glazbu? Što im je zajedničko? Po čemu su ta dva idioma kompatibilna?

Mogli bismo navesti dosta argumenata, ali najjednostavniji je sadržan u principu improvizacije. Naime, to je jedan od najvažnijih elemenata jazza, ali i indijske klasične glazbe u kojoj je improvizacija stotinama godina zastupljena i to u ogromnoj mjeri. Zato su mnogi jazz, i ne samo jazz glazbenici proučavali indijsku glazbu, nerijetko na samom ishodišu, a neki od njih, primjerice klarinetist Tony Scott, flautisti i saksofonisti Bud Shank i Charles Lloyd, trubač Maynard Ferguson, gitarist John McLaughlin i brojni drugi, ostvarili su suradnje s indijskim glazbenicima.

Na tom je polju posebice aktivan bio jamajkanski saksofonist koji je djelovao na Britanskoj glazbenoj sceni Joe Harriott, koji je bio poznat i kao jedan od pionira free jazza. Ovu je avanturu započeo 1966. albumom “Indo-Jazz Suite”, a odmah sljedeće godine nastavio albumima “Indo Jazz Fusions” i “Indo Jazz Fusions II”. Svoj jazz sastav, u kojem on svira at saksofon, a Chris Taylor flautu, Kenny Wheeler trubu, Pat Smythe glasovir, Coleridge Goode kontrabas i Alan Ganley bubnjeve, udružio je s grupom indijskih glazbenika u kojoj su svirali Diwan Motihar sitar, John Mayer violinu i cimbalu, Chandrahas Paigankar tamburu i Keshav Sathe tablu. Sve skladbe i aranžmane napisao je indijski violinist John Mayer koji ima potpuni kredibilitet za ono što se tražilo. Naime, osim što je djelovao u jazzu i skladao djela indijske klasične glazbe, Mayer je bio član London Philharmonic Orchestra i Royal Philharmonic Orchestra, a njegova je djela izvodio slavni violinist Yehudi Menuhin.

U namjeri da “cijepi” dvije posve različite “biljke”, dva različita glazbena svjetonazora, Istok i Zapad, poprilično je uspio ravnopravno uključivši oba idioma. Naime, u njegovim aranžmanima zvukovi jazza i indijske glazbe prožimaju se u prirodnom skladu stvarajući novi hibrid predivnih boja.

(Atlantic/Dancing Bear, (1966.) 2015.)

 

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X