The Joe Harriott Double Quintet Under the Direction of John Mayer ‘Indo-Jazz Suite’ – Hibrid predivnih boja

Atlantic Records reizdao je legendarni crossover jazz album ‘Indo-Jazz Suite’.

The Joe Harriott Double Quintet Under the Direction of John Mayer 'Indo-Jazz Suite'
The Joe Harriott Double Quintet Under the Direction of John Mayer ‘Indo-Jazz Suite’

Zašto spajati jazz i indijsku klasičnu glazbu? Što im je zajedničko? Po čemu su ta dva idioma kompatibilna?

Mogli bismo navesti dosta argumenata, ali najjednostavniji je sadržan u principu improvizacije. Naime, to je jedan od najvažnijih elemenata jazza, ali i indijske klasične glazbe u kojoj je improvizacija stotinama godina zastupljena i to u ogromnoj mjeri. Zato su mnogi jazz, i ne samo jazz glazbenici proučavali indijsku glazbu, nerijetko na samom ishodišu, a neki od njih, primjerice klarinetist Tony Scott, flautisti i saksofonisti Bud Shank i Charles Lloyd, trubač Maynard Ferguson, gitarist John McLaughlin i brojni drugi, ostvarili su suradnje s indijskim glazbenicima.

Na tom je polju posebice aktivan bio jamajkanski saksofonist koji je djelovao na Britanskoj glazbenoj sceni Joe Harriott, koji je bio poznat i kao jedan od pionira free jazza. Ovu je avanturu započeo 1966. albumom “Indo-Jazz Suite”, a odmah sljedeće godine nastavio albumima “Indo Jazz Fusions” i “Indo Jazz Fusions II”. Svoj jazz sastav, u kojem on svira at saksofon, a Chris Taylor flautu, Kenny Wheeler trubu, Pat Smythe glasovir, Coleridge Goode kontrabas i Alan Ganley bubnjeve, udružio je s grupom indijskih glazbenika u kojoj su svirali Diwan Motihar sitar, John Mayer violinu i cimbalu, Chandrahas Paigankar tamburu i Keshav Sathe tablu. Sve skladbe i aranžmane napisao je indijski violinist John Mayer koji ima potpuni kredibilitet za ono što se tražilo. Naime, osim što je djelovao u jazzu i skladao djela indijske klasične glazbe, Mayer je bio član London Philharmonic Orchestra i Royal Philharmonic Orchestra, a njegova je djela izvodio slavni violinist Yehudi Menuhin.

U namjeri da “cijepi” dvije posve različite “biljke”, dva različita glazbena svjetonazora, Istok i Zapad, poprilično je uspio ravnopravno uključivši oba idioma. Naime, u njegovim aranžmanima zvukovi jazza i indijske glazbe prožimaju se u prirodnom skladu stvarajući novi hibrid predivnih boja.

(Atlantic/Dancing Bear, (1966.) 2015.)

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X