(The) Lesser Men ‘Bedrooms’ – tamna strana indieja

Nakon odgađanja objave i nasupa nakon povrede jednog od članova, zagrebački bend (The) Lesser Men konačno je objavio drugi dugosvirajući materijal.

(The) Lesser Men ‘Bedrooms’

Debitantski album „Vacation Freeze“ zagrebačkih (The) Lesser Men doživio sam kao presjek svega onog najboljeg što je američka nezavisna scena nudila osamdesetih i devedesetih, bilo da se radilo o savršenim melodijama i gitarskoj zvonjavi R.E.M.-a, punkerskoj popističnosti Replacementsa i Hüsker Dü, mjestimice čak i iznenadnim promjenama tempa i dinamike Pixiesa. Muze inspiracije na „Bedrooms“ su ih odvele još malo dalje u prošlost, u vrijeme kada su bendovi poput Joy Division, The Cure, Echo & The Bunnymen i Teardrop Explodes, da se poslužim „Star Wars“ metaforom, odlučili prijeći na „tamnu stranu“ post-punka.

Naslanjanja na radove slavnih stanovnika tog mračnog „hall of famea“ u zadnjih su petnaestak godina postala skoro pa sveprisutna, kako u alternativnom rocku tako i kod nekih eksperimentalnije nastrojenih predstavnika elektronske glazbe, ponajprije Jamesa Murphyja i njegovog LCD Soundsystema. Samim time, drugi album Lesser Mena istovremeno je i vrlo aktualan pa su tako u „Hours“, „Never Tell“ i „(Take Me To) Damask“ Editorse, Interpol ili White Lies razvalili na njihovom terenu. Da ipak ne pobjegnu predaleko od samih sebe osigurali su im „Summer’s Gone“ i „The Cycle“, pjesme koje su power-pop riffovima i prštavim refrenima direktno i neraskidivo povezane s prvijencem.

Još jedna stvar koju svakako treba istaknuti su puno slojevitiji aranžmani u kojima su važnu ulogu odigrali sintesajzeri i harmonij, kao i čitav niz do najsitnijeg detalja razrađenih instrumentalnih dionica. Produkciji Marka Mrakovčića također se nema što zamjeriti pošto album, ovisno o potrebi, zvuči i eksplozivno i melankolično, kompleksno i ogoljeno, rasplesano i kao stvoreno za kasnonoćna „chillanja“. Frontmen Lesser M. Basic (u „Summer’s Gone“ i novi član Neven Svilar) sasvim zadovoljavajuće vlada engleskim, čime je otklonjena i posljednja prepreka ovdašnjim fanovima Nationala ili Editorsa da među svoje glazbene favorite uvrste i (The) Lesser Men. Pogotovo jer se teško sjetiti kada su i jedni i drugi snimili ovako dobar album.

Ocjena: 9/10

(Geenger Records, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X