The Mountain Goats ‘Bleed Out’ – akcijski album

Novi u nizu Darnielleovih konceptualnih albuma nadahnut je niskobudžetnim akcijskim filmovima, još jednom od niskih strasti o kojima ovaj književnik i glazbenik toliko voli pisati.

The Mountain Goats “Bleed Out”

John Darnielle, frontmen, glavni autor i jedini stalni član benda The Mountain Goats više se puta dokazao i na književnoj sceni, a njegov posljednji roman “Devil House” jedna je od zanimljivijih knjiga s kojom ste se ove godine imali priliku susresti. U njoj autor razmatra tzv. “true crime” žanr koji je sve popularniji kako u publicistici, tako i u dokumentarnom televizijskom programu, a trebalo je proći tek malo više od pola godine da Darnielle u svom još uvijek glavnom mediju posveti pozornost jednom drugom filmskom žanru. Novi album The Mountain Goatsa nosi ime “Bleed Out” i nadahnut je akcijskim filmovima svih zamislivih oblika.

Upravo je Darnielleova književna crta ono što ga čini toliko istaknutim (premda i dalje nedovoljno prepoznatim) kantautorom na sceni nezavisnog rocka. Upravo ta crta dopušta mu da cjelokupne albume posveti temama kao što su profesionalno hrvanje (“Beat the Champ” iz 2015.), ili igrama poput Dungeons and Dragons (“In League with Dragons” iz 2019.), a sada tom nizu konceptualnih albuma-romana dodaje i “Bleed Out” koji započinje u nekom podrumu gdje se junak priprema na osvetnički pohod u neizostavnom filmskom postupku koji se, kao i uvodna pjesma, zove “Training Montage”. To su sekvence poput one u “Rockyju” dok svira “Eye of the Tiger”, a naš junak svladava prepreke u nekoliko minuta usporenih snimaka, ili kako Darnielle kaže: “But the horns will swell and the strings will sound/ When that flipped quarter hits the ground.”

U skladu s akcijskom tematikom i glazba je na “Bleed Out” više usmjerena prema pravocrtnom gitarskom rocku nego što je to bio slučaj na posljednjim albumima benda. Na nekim pjesmama poput primjerice “Wage Wars Get Rich Die Handsome” Darnielle gotovo da očijuka i s punk rockom dok uzvikuje poruku jednako poluironičnu kao i ostatak još jednog albuma posvećenog niskim strastima koje toliko voli javno otkrivati. Naslov gotovo svake od ovih dvanaest pjesama odnosi se na neki akcijski klišej pa ćemo tako čuti skladbe koje se zovu “Extraction Points”, “Make You Suffer” ili “Need More Bandages”.

“First Blood” referira se na izvorni naslov prvog u nizu filmova o Johnu Rambu (koji, prema tvrdnji iz ove pjesme nikad nije bio u Vijetnamu), ali spominje i slabije upamćenu akcijsku zvijezdu Paula Kerseyja, kao i Buforda Pussera, stvarnog šerifa koji vodio rat protiv krijumčarenog alkohola, prostitucije i kockanja. Zaprijetit će Darnielle i svojim društvom sumnjivih tipova u “Guys on Every Corner”, ali najbolji trenutak albuma ujedno je i onaj najduži, a upakiran je u sedam minuta dugačku “Hostages” o talačkoj krizi u kojoj se lirski subjekt sprema za posljednji obračun s timom koji ga namjerava smaknuti te uzvikuje svoju prijetnju kako bi mu “moglo ponestati metaka, ali mu nikad neće ponestati taoca.”

“Bleed Out” je peti album The Mountain Goatsa u posljednje četiri godine i čini se kako je i njih sve teže pratiti zbog konstantnog snimanja i objavljivanja novog materijala. No, Darnielle je očito dosljedno nadahnut i svaku naoko blesavu ideju je sposoban pretvoriti u smislen glazbeni ili književni uradak koji donosi dublje preispitivanje trivijalnih tema kojima se načelno odluči baviti. “Bleed Out” je napisao gledajući akcijske filmove za vrijeme lockdowna. Tko zna koliko je još albuma pripremio u razdoblju koje je od tada prošlo. I zasigurno ni jedan od njih neće biti loš.

Ocjena: 7/10

(Merge Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X