Tri dana 9. FIUK-a u Koprivnici

Ulaz na sve programe je besplatan.

FIUK (foto: FIUK)

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK je trodnevna manifestacija koja objedinjuje kazalište, suvremeni ples, performans i glazbu u javnim prostorima grada. Iniciran 2014. godine, FIUK u Koprivnici kroz tri dana okuplja amaterska i profesionalna kazališta, glumce, samostalne umjetnike, performere, glazbenike, organizacije nezavisne kulture i udruge koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi čije su izvedbe često izvan interesa institucionalnih i komercijalnih organizacija ili programa.

Izvedbe se odvijaju na nekoliko lokacija u javnom prostoru grada (otvorenog i zatvorenog tipa), čime se otvara mogućnost istraživanja arhitektonski i urbanistički definiranog prostora te privremene izmjene njegovog značenja i namjene. Iako sadržajno heterogen, cjelokupni program FIUK-a ima jednu zajedničku nit – pomicanje prema margini, u doslovnom i prenesenom značenju. Lokacije na kojima su izvedbe smještene čine imaginarnu liniju oko gradskog središta, čime se sadržaji premještaju s glavnog gradskog trga koji je, uobičajeno, mjesto gradskih manifestacija. Tim izmještanjem „van centra“ FIUK progovara o stanju na suvremenoj umjetničkoj sceni, ali se i sam pozicionira van dominantnih kulturnih strujanja. S druge strane, scena koju FIUK promovira scena je s margine kulture, često eksperimentalna te se uvijek pri selekciji programa inzistira na autorima i izvođačima nekonvencionalnih umjetničkih strujanja. Kao festival koji teži uključivanju lokalne zajednice u novoumjetničke prakse, širenju znanja o povijesnim lokacijama unutar grada kroz aspekt suvremenog života, razgovor o prednostima i manama zajedničkog životnog prostora, FIUK targetira publiku svih generacija i profila, s naglaskom na mlađe generacije i njima prilagođen sadržaj. Posebnost FIUK-a nalazi se upravo u njegovoj eksperimentalnoj prirodi: kroz progresivna umjetnička ostvarenja koja prikazuje na neobičnim i često neočekivanim scenama, FIUK vraća suvremeno kazalište, ples i glazbu u svakodnevni život i kontekst iz kojeg su djela zapravo i nastala.

Osim organizacijskog tima, u planiranje i provedbu FIUK-a aktivno su uključeni volonteri koji uz koordinaciju, ali samostalno razvijaju sve popratne aspekte festivala poput promidžbenih aktivnosti, communitiy managementa tijekom festivala, hostinga autora i izvođača, stage managementa, asistencija kod postavljanja zvuka i razglasa te svjetla i sl. U danom trenutku imamo dvadesetak stalnih volontera, najvećim dijelom mladih (do 30 godina). U tom smislu, FIUK gledamo i kao mjesto neformalne edukacije mladih o suvremenim umjetničkim strujama te suvremenim umjetničkim praksama koje su premalo zastupljene u institucionalnom obrazovanju, a istovremeno kroz direktnu uključenost u organizaciju festivala, nastojimo odgajati novi naraštaj budućih kulturnih djelatnika i nositelja nezavisne umjetničke scene u gradu Koprivnici.

Tena Antonija Torjanac: Ofelijino ludilo (performans)
Andrej Zbašnik: Poštar (performans)
Ivan Grobenski: Bušilice (performans)
Umjetnička organizacija LOFT i kazališna skupina Clou: Legitimacije (predstava)
Umjetnička organizacija Gllugl: Cezar (predstava)
Koncerti: Revirgin, Tonota, Lepša Brena, ManMachine

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X