‘The Northman’ – Valhalla? Ne, hvala.

‘The Northman’ nije ni akcijski spektakl, niti arthouse klasik. Zapravo više djeluje poput pretencioznog B-filma.

“The Northman”

Redatelj Robert Eggers sa svoja prva dva filma “The Witch” i “The Lighthouse” zasjao je kao jedna od tri (uz Arija Astera i Jordana Peelea) najveće zvijezde žanra koji se u posljednje vrijeme naziva “elevated horror”. Sam naziv jest malo blesav, ali označava pokušaj povratka svojevrsne dubine i pameti u žanr koji je prethodno dugo stagnirao u klišejima ili se zadovoljavao tek kantama krvi prolivenima na ekranu. Spomenuti autori, kao i nekolicina drugih, više su pozornosti posvetili atmosferi i psihologiji u duhu svevremenskih klasika žanra poput primjerice “Rosemary’s Baby”, “The Omen” ili čak “The Exorcist”.

Oba spomenuta Eggersova filma bila su izvrsna na svoj način. Folklor “The Witch” smješten u Novu Englesku ranog sedamnaestog stoljeća i prisustvo zlokobnoga jarca u kojemu spavaju neke zle sile stvorile su jedan od najefektnijih filmova strave prošlog desetljeća, dok je put u ludilo na osamljenom otoku u “The Lighthouse” krasila fenomenalna igra između Willema Dafoea i Roberta Pattinsona, a divna crno-bijela fotografija predstavljala je hommage Ingmaru Bergmanu i njegovom čarobnom kamermanu Svenu Nykvistu.

Očekivanja su stoga bila velika pred njegov treći film, sjevernjački ep “The Northman” u kojemu je Eggers trebao značajnije istupiti iz žanra horora, ali zadržati svoj jasni autorski rukopis pričajući vječnu priču o fratricidu, izgonu i osveti. Tim više što su prvi dojmovi kritike i publike donosili valove hvalospjeva. No, negdje je nešto pošlo po zlu. Razočarani bi mogli biti i oni koji su očekivali akcijski spektakl, ali i oni koji su tražili Eggersovu “elevated” kvalitetu.

Najočitiji nedostatak filma leži u njegovom scenariju koji je Eggers napisao s islandskim pjesnikom i dramaturgom Sjónom. Prije svega, kostur ove priče star je stoljećima i neprestano se ponavlja na filmu. Imamo kralja (Ethan Hawke) kojeg ubija njegov brat (Claes Bang) kako bi oženio njegovu ženu (Nicole Kidman) i njegovog sina (Alexander Skarsgard) prokleo na život proveden u kontemplaciji osvete. Autori se niti ne pokušavaju praviti da je riječ o originalnom konceptu, pa kraljevića krste znakovitim imenom Amleth.

Neoriginalnost zapleta mnogo je manji problem od dijaloga koji su toliko pretjerano bombastični da počesto izazivaju susramlje. U skladu s tim i glumačke su izvedbe rubno karikaturalne i sve bi možda donekle i funkcioniralo na razini nekog B-filma da Eggers uporno ne ustraje na svojim “arthouse” principima. Rezultat je u konačnici gotovo komičan u žongliranju između oprečnih nagona, a stvar dodatno pogoršava i šuplja romantična potka između Skarsgarda i Anye Taylor-Joy. Dodajmo k tome i nepotrebno inzistiranje na engleskom s tvrdim naglascima i par “glazbenih brojeva” i vjerojatno ćete se početi osjećati jednako kao i likovi koji su u filmu pojeli čorbu s ludim gljivama.

Ipak, nije sve u filmu za odbaciti. Eggersov Nyquist, snimatelj Jarin Blaschke još jednom je odradio vrhunski posao. Ima tu ponovno kadrova koji djeluju poput posvete velikom švedskom autoru, ali  i drugim divovima kinematografije poput, primjerice, Akire Kurosawe. Ima i divnih krajobraza, krvavih “tracking shotova”, a tu je i finalni okršaj u vatri koji istovremeno doziva u sjećanje Star Wars i Conana. Usto, stručnjaci naširoko hvale povijesnu autentičnost seta, kostimografije i izgovora nordijskih pojmova, a i akcijske scene tehnički su sjajno izvedene. Kombinacija brutalnosti i ljepote gotovo je dovoljna da dugačkih 146 minuta “The Northmana” učini podnošljivim, ali od Eggersa ipak moramo očekivati mnogo više od podnošljivosti.

Ocjena: 6/10

(Universal Pictures, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X