The Rolling Stones ‘GRRR!’ – 40 pjesama za 50 godina

Zna se da je glavna stvar oko ponovnog slavljeničkog okupljanja Stonesa njihov ‘glazbeni život uživo’. ‘GRRR!’ je usputna memorabilija – nešto što uglavnom nije toliko namijenjeno zagriženim fanovima, koliko onima koji se po prvi put susreću s njihovom glazbom.

The Rolling Stones 'GRRR!'

Dokazali su da su i dalje u stanju izaći s najružnijom naslovnicom albuma. Dokazali su da je ‘firma’ toliko velika & moćna da nema te osobne uvrede preko koje neće preći Jagger i Richards kad je u pitanju poslovanje iste. Dokazali su da ta firma punih pedeset godina može đipati na svjetskim pozornicama stadiona, arena i klubova, pa je kako zahtijeva prigodna prilika i red da se objavi, a što drugo nego, kompilacija najvećih hitova.

„GRRR!“ iz aspekta obožavatelja The Rolling Stonesa može biti vrijedna memorabilija zbog dvije nove studijske pjesme „Doom And Gloom“ i „One More Shot“, sve ostalo samo je utvrđivanje gradiva, počevši od prvog singla iz 60-ih i obrade Chuck Berryjeve „Come On“. Nema nepoznanica i iznenađenja. Dapače „GRRR!“ upada u oči kao krajnje ziheraški složena kompilacija u kojoj se najviše pazilo da se na listi najpoznatijih hitova slučajno ne zatekne nešto uhu manje poznato. No i to je poznata Jaggerova taktika još od vremena „Steel Wheels“ turneje s kraja 80-ih kad je najpoznatije bijelo rock grlo donijelo prilično točan zaključak da više od 60 posto publike koja ih je tada gledala nikad do tad nije vidjelo Stonese uživo, a i tad su bili na glasu kao rock metuzalemi, pa su po tom sistenu slagane i koncertne set liste.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1DWiB7ZuLvI[/youtube]

„GRRR!“ kao da je kompilacija skrojena po tom ključu – za sve one koji do sada nikad nisu čuli Stonese. Koliko god se to možda u ovom slučaju čini paradoksalno, uistinu je veliki broj novih klinaca koji ih trebaju ponovno otkriti – oni koji će dobiti ‘sigurnu vožnju’ kroz rhythm and blues 60-te, heroinske 70-te, chic 80-te, i revizionističke 90-te, i 00-te od strane ustoličenih kraljeva rocka i svega što uz to ide, bez imalo opterećivanja time da su se na jednom izdanju ujedno našle pjesme iz prve faze tzv. Londonskih godina, prije nego li su se Stonesi odmetnuli u vlastite diskografske vode.  U tom smislu „GRRR!“ savršeno funkcionira.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iecBKNWn6hc[/youtube]

Što se tiče novih stvari „Doom And Gloom“ i „One More Shot“, možda je najbolje nastaviti u nizu kako je i započeta ova recenzija. Dokazali su da su i dalje u stanju od bazičnog rifa i ritma sklopiti smislene rock & roll stvari. Iz njihovog aspekta gledano, nema ništa važnije u ovom trenutku, ako stvarno i dalje vjeruju u to što rade.

Ocjena: 8/10

(ABKCO Music / Universal Music, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X