Korisnici i britanski diskografi bijesni na Google Play

U algoritmima internetskog prostranstva nepredvidivost je i dalje jedina predvidiva. Korisnici Googleovog oblaka za pohranu pjesama otkrili su kako sistem eksplicitne stihove pjesama zamjenjuje obiteljski primjerenijima.

Google Play

Glazbeni servis Google Play nedavno je predstavio postavku koja pretražuje i uparuje glazbu što korisnicima omogućava da svoj vlastiti glazbeni katalog pronađu na mreži. Google im tako dozvoljava besplatan pristup istim pjesmama na svom vlastitom serveru. Korisnici su razočarano otkrili kako tamo pospremljene pjesme dobivaju neke nove osobine: u osobnim datotekama pjesama na Googleovom serveru te iste pjesme pojavljuju se u pročišćenoj verziji.

Na Google Music serveru nalazi se otprilike 13 milijuna pjesama, a korisnici mogu učitati oko 20.000 pjesama na svoju datoteku, odnosno račun. Problem s čišćenjem obiteljski nekorektnih stihova nije zaobišao niti iTunes i Amazon Cloud servise uparivanja osobnih datoteka s onima na njihovim serverima. Na prvi pogled riječ je o cenzuri, no u slučajevima gdje korisnici traže uparivanje svojih obiteljski korektnih verzija pjesama na svojim datotekama u oblacima nalaze integralne verzije.

U međuvremenu Google Play našao se na meti institucije britanske fonografske industrije (BPI) koja taj servis smatra čistom glupošću. Google je novi servis lansirao u studenom prošle godine s namjerom otimanja tržišnog iTunes kolača i ponuditi legalnu alternativu ilegalnom downloadu glazbe. Google je optužen za nesposobnost u gašenju linkova koji vode do torrenta i piratskih izvora glazbe. Tako, tvrde u British Phonography Industry: “Izostanak akcije protiv nelegalnih linkova potkopava umjetnike.”

Izvršni direktor u BPIja Geoff Taylor izjavio je: “S naše pozicije njihove aktivnosti koje s jedne strane podržavaju, a odmah zatim potkopavaju umjetnike tako da korisnike upućuju na ilegalne stranice nemaju nikakvog smisla. Naše je mišljenje da su tri mjeseca dovoljna da se problem otkloni.” Geoff Taylor također se referirao na pozitivnu konkurenciju na britanskom tržištu koju donosi pojava Google Playa samo i jedino u slučaju da se provedu obećane promjene zaštite legalne glazbe na internetu.

Sami Valknonen, direktor međunarodnog licenciranja za Google Play dao je sljedeći odgovor: “Način rada tražilica Googlea i Google Playa su posve odvojeni algoritmi”. Dodao je i kako je riječ o posve odvojenom entitetu, odnosno tvrtki kćeri, te dodao kako smatra da će piratiziranje sadržaja s interneta zastarjeti jer će njegovo legalno korištenje biti toliko jednostavno da neće biti potrebe ići preko granica zakona.

Očigledno vjeruje kako će ključno pitanje u glavama korisnika biti: Google Play ili Pirate Bay, pitanje je sad?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X