The Wayne Shorter Quartet u Lisinskom

Koncert Wayne Shorter Quarteta, predvođen jednim od najvećih jazz saksofonista i skladatelja svih vremena, označit će 16. listopada u Lisinskom početak bogatog jesenskog programa jubilarnog 10. Vip Zagreb Jazz Festivala.

The Wayne Shorter Quartet (Foto: Dorsay Alavi)

Wayne Shorter danas, kao osamdesetogodišnjak, doživljava vrhunac svojeg stvaralaštva, što je doista rijetkost, kao što je rijetko i takvo održavanje visoke razine u svim razdobljima karijere. Naime, ne događa se često da jedna osoba osvoji toliko priznanja kao što ih je prošle godine osvojio slavni Wayne Shorter, višestruki dobitnik nagrade Grammy, koji je još 1962. u uglednom DownBeatu osvojio prvo mjesto u kategoriji najboljeg tenor saksofonista u usponu karijere. Godine 2013. čitatelji i kritičari DownBeata u odvojenim su glasovanjima bili jednoglasni u pitanju najboljeg – Waynea Shortera – u čak četiri kategorije. Proglasili su ga jazz-umjetnikom i sopran-saksofonistom godine, njegov kvartet najboljim malim sastavom, a album “Without a Net” najboljim jazz-izdanjem, za koji je nagrađen i Grammyjem. Poznati čao članovi kvarteta Waynea Shortera, pijanist Danilo Perez, basist John Patitucci i bubnjar Brian Blade ostvarili su i zavidne samostalne karijere, a djeluju i kao trio. I međunarodna udruga jazz-novinara ovaj je kvarter proglasila najboljim malim sastavom, a Wayneu Shorteru dodijelila je nagradu za životno djelo.

Shorter svoju glazbu zasniva na bogatim glazbenim iskustvima sviranja s vodećim jazzistima s kojima je tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća snimao za kultnu diskografsku kuću Blue Note, kao što su Freddie Hubbard, Lee Morgan, Herbie Hancock i McCoy Tyner, ali i s glazbenicima drugih žanrova, među ostalima sa sastavima Rolling Stones, kao i s Joni Mitchell, Pinom Danieleom i Santanom. Bio je član vodećih jazz-sastava kao što su Jazz Messengersi bubnjara Arta Blakeyja, kvartet Milesa Davisa, VSOP Quintet i Weather Report. Iznimno je cijenjen kao skladatelj čija su djela ušla u antologiju jazza. Mnogi su jazz-standardi, koje sviraju svi jazzisti diljem svijeta, nastali u njegovoj skladateljskoj radionici.

Shorterovo se svjetlo ne gasi ni u dobi u kojoj većina drugih ljudi uživa u mirovini. On i dalje uživa u svojem poslu ili, bolje rečeno, svojem zanesenjaštvu, zaigranosti. Njegova je stvaralačka iskra još živa i vrckava, u svakom trenutku spremna prouzročiti novi požar. On i dalje žari i pali svjetskim jazz-pozornicama.

Ulaznice Koncert će se u KD Vatroslava Lisinskog održati u četvrtak, 16. listopada s početkom u 19.30 sati, a prodaja ulaznica upravo je počela. Njihova cijena na blagajni dvorane i portalu ulaznice.hr iznosi 190, 220 ili 250 kuna. Kao generalni sponzor Vipnet je osigurao povoljnije cijene ulaznica u svim Vip centrima pa se one do 22. rujna, ovisno o mjestu u dvorani, mogu nabaviti za samo 160, 190 te 220 kuna. Nakon toga ove će se pretprodajne cijene nešto povećati, tj. od 11.09.2014. do 22.09.2014. cijene ulaznica u svim Vip centrima iznose 160,00 kn; 190,00 kn; 220,00 kn.

Saznajte više: Perez, Patitucci i Blade – oluja u Rovinju

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X