The xx u Boćarskom domu – najtiši pop spektakl

Londonski trio The xx i zagrebačka publika u ponedjeljak su u rasprodanom Boćarskom domu, da parafraziram starog Humphreyja, započeli jedno divno prijateljstvo.

The xx u Boćarskom domu (Foto: Tomislav Sporiš)

Od samog početka sve je bilo baš kako treba – zvuk je bio besprijekoran, što u dvoranama u kojima koncerti nisu svakodnevna pojava nije (pre)čest slučaj, a čak i sami članovi grupe bili su oduševljeni i iznenađeni navijačkom atmosferom, relativno nespojivom s hermetičnim i sanjivim karakterom njihovih pjesama.

Ovaj koncert bio je i svojevrsna premijera nadolazećeg albuma pa je tako večer otvorila „I Dare You“, nakon koje se u devedesetak minuta svirke našlo mjesta i za „Performance“, „Brave for You“ te singl „On Hold“. Po onome što smo čuli, lako je steći dojam kako Romy Madley Croft, Jamie XX i Oliver Sim postaju sve više pop, a sve manje indie.

The xx u Boćarskom domu (Foto: Tomislav Sporiš)

„I Dare You“ tako podsjeća i na radove Florence Welch, još jedne miljenice ovdašnje publike, dok je spomenuti singl djelomično baziran na sampleu „I Can’t Go For That (No Can Do)“, stare stvari nekoć izuzetno popularnog tandema Hall & Oates. Riječ je o solidnim pjesmama i pravcu u kojem bi u budućnosti mogli puno toga pokazati, no nijedna od njih jučer nije dosegnula čarobnu melakoliju „VCR-a“, „Basic Spacea“, „Infinity“ ili bilo kojeg drugog vrhunca debija „xx“, albuma nakon kojeg je bilo jasno da je pred nama bend kakav se ne sreće svaki dan. Jamiejevi minimalistički beatovi, nadopunjavanje muškog i ženskog vokala, post-punk gitare i autorski rukopis koji je podjednako dugovao soulu, chill-outu i ekscentričnom alter-popu Cocteau Twinsa činili su The xx instant prepoznatljivima i preko noći ih lansirali u sam vrh britanske glazbene scene.

The xx u Boćarskom domu (Foto: Tomislav Sporiš)

„Crystalized“, predivan instrumental „Intro“, „Islands“ i odjavna „Angels“, najljepši trenutak druge im ploče „Coexist“, predstavljale su upravo savršeni soundtrack hladne i vjetrovite zagrebačke noći, dok je „Loud Places“ s Jamiejevog solo albuma Boćarski dom pretvorila u plesni podij i koncert približila ako već ne partyju, onda barem afteru.

Istini za volju, neke (pre)lagane skladbe dio publike je ispratio iritantnim žamorom, no vrijedi naglasiti da se nije radilo o nastupu na koji je većina došla kako bi čula i dočekala dva-tri hita, već su sve pjesme okončane podjednako snažnim aplauzom i ovacijama. Samim time, nismo imali razloga ne povjerovati silnim zahvalama s pozornice poslije kojih je sasvim izvjesno da će Zagreb na budućim turnejama The xx-a postati redovna stanica.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X