Them Moose Rush u KSET-u – progresivna buka za izvoz

Bjelovarski Them Moose Rush u petak su u korektno popunjenom Ksetu predstavili ‘Don’t Pick Your Noise’, razorno snažan i glasan album iz čijeg noiserskog prog kaosa jedan za drugim izranjanju At the Drive-In i The White Stripes, kao i kasniji samostalni ili bendovski projekti njihovih članova.

  • 20
    Shares
Them Moose Rush u KSET-u (Foto: Hrvoje Baudoin)

U tom kontekstu, koncertna promocija druge ploče istovremeno me oduševila i pomalo razočarala.

Za ovo posljednje, krivicu ponajmanje snosi sam bend koji je jednostavno zvučao previše tiho. Nakon sat i pol slušanja ovakve glazbe u malom klubu, očekivali biste da ćete još barem toliko osjećati zujanje u ušima, ako ne i nešto gore, dok ste u petak mogli čak i razgovarati bez pretjeranog naprezanja, i to već negdje u razini drugog separea. Šteta, pošto je riječ i o jedinom što je nedostajalo da ovaj koncert uđe u kategoriju onih kojima ćete tjednima poslije “vaditi mast” svima koji nisu bili.

Uzorima navedenim na početku teksta, u Ksetu su pridružili i Black Sabbathe, Led Zeppeline, Fugazi, mračnije eksponate grungea i Jona Spencera, posebno u instrumentalnim, sumanutim improvizacijama prošaranim i produženim dijelovima pjesama. “Sea Quince”, “Dumadu Honey” i ostale stvari s novog albuma zvučale su puno luđe i nabrijanije nego u studiju, uz skoro stalne promjene ritma, noiserske gitarističke rafale i vriskove Nikole Runjavca.

Baš kao i najkvalitetniji inozemni modern rock sastavi, bjelovarski trojac bukom ne pokušava prikriti nedostatak autorske imaginacije – kada požele, u stanju su zakucati i refren koji, poput onoga u singlu “Radio Violence”, ostaje u glavi već nakon prvog slušanja.

Zašto ovakav bend nije nastupao u većem i ispunjenijem prostoru od Kseta vječna je tema koju mi se ne da ponovno analizirati. Ono što, međutim, budi nadu da bi Them Moose Rush mogli dobaciti puno dalje od naše žabokrečine svakako je niz oduševljenih kritika iz nebrojenih europskih zemalja, zbog čega bi, čim im životno-financijske okolnosti dozvole, trebali krenuti na nešto nalik europskoj turneji. Sudeći po “Don’t Pick Your Noise”, a i ovom koncertu, sada je pravi trenutak za to!

  • 20
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X