‘Vis-à-Vis’, metafilmski prethodnik ‘Comic Sansa’, dostupan besplatno online

Dok novi film Nevija Marasovića ‘Comic Sans’ ostavlja trag u hrvatskim kinima, njegov metafilmski prethodnik ‘Vis-à-Vis’ može se pogledati besplatno na Vimeu.

‘Vis-à-Vis’

U filmu „Vis-à-Vis“ redatelj (Rakan Rushaidat) radi na scenariju filma „Comic Sans“. Nakon što poznati glumac kojeg redatelj želi za ulogu oca Brune (Krešimir Mikić) iskritizira scenarij i izbor glumca za glavnu ulogu Alana, redatelj pozove glumca koji će tumačiti Alana (Janko Popović Volarić) na otok Vis kako bi se uvjerio da je donio ispravnu odluku. Zbog izolacije s kojom su suočeni na otoku tijekom zime, njih dvojica prisiljeni su uhvatiti se u koštac s vlastitim frustracijama, koje se pritom na neobičan način isprepliću s radnjom filma.

„Vis-à-Vis“ je nastao kada je 2012. godine redatelj Nevio Marasović pisao scenarij „Comic Sansa“. Pozvao je Janka Popovića Volarića na otok Vis kako bi zajedno čitali scenarij filma i time dobio daljnje ideje za nastavak pisanja. Međutim, kako se ubrzo uspostavilo da je Janko usred rastave, a Nevio u kreativnoj krizi, boravak na Visu se od rada na scenariju sveo na razgovore o životu i ljubavi. U tih nekoliko dana su od stranaca postali prijatelji te odlučili snimiti film inspiriran tim boravkom na Visu. Misleći da „Comic Sans“ vjerojatno nikad neće ni snimiti, odlučili su ga barem iskoristiti kao predložak za film na kojem fiktivni likovi redatelja i glumca rade na „Vis-à-Visu“.

Film je nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Antitalent. Producent je Danijel Pek, snimatelj Damir Kudin, a scenarij supotpisuju Nevio Marasović, RakanRushaidat i Janko Popović Volarić.

Nakon izlaska „Vis-à-Vis“ je postao miljenik filmskih kritičara, posjetivši velik broj festivala na kojima je osvojio brojne nagrade. Domenico La Porta, glavni urednik portala Cineuropa, proglasio ga je jednim od pet najboljih europskih filmova 2013. godine.

Pogledajte film “Vis-à-Vis” na Vimeo kanalu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X