Theme Time Radio Hour ‘Whiskey’ – Dylan je opet na radiju

U Dylanovoj nevjerojatnoj opuštenosti leži najveće bogatstvo Theme Timea, ovdje imamo priliku svjedočiti jednom Bobu za kakvog nismo mogli vjerovati da postoji, a kojeg smo gotovo i zaboravili u jedanaest godina izbivanja s radijskih valova.

Bob Dylan (photo: Heaven’s Door promo)

“It’s night time in the big city…”

Nakon toga uslijedio bi opis nekih nokturnalnih radnji praćen ambijentalnim zvukovima ili glazbom, primjerice: medicinska sestra u noćnoj smjeni puši zadnju cigaretu iz kutije, nervozni lopov je zastao u hodniku… A zatim: “It’s Theme Time Radio Hour with your host Bob Dylan“. Započinjala je tako svaka epizoda ove genijalne radijske emisije na SiriusXM-u u kojoj je kroz tri sezone između 2006. i 2009. nezamislivo opušteni, dobro raspoloženi i vragolasti Bob Dylan provodio po sat ili dva držeći lekcije iz povijesti popularne kulture, dijeleći recepte, pričajući blesave viceve i, naravno, puštajući izvrsnu, uglavnom starinsku glazbu iz žanrova kao što su blues, folk, rockabilly, R&B, soul, bebop, rock and roll, country i pop.

Svaka epizoda imala bi svoju temu, otuda i naziv emisije, a neke od njih bile su npr. “Novac”, “Cvijeće”, “Očevi”, “Poljubac”, “Ludilo” i sl. U emisiju bi se nasnimljenim porukama javljali brojni glazbenici i glumci, a Dylan bi kao pravi zaneseni eklektik o svakoj temi našao štošta zanimljivo za ispričati, pročitati pokoji komad poezije ili kakvu šaljivu anegdotu. Trajalo je to tako tri godine, a zatim je ugovor između pjevača i radijske postaje istekao i emisija je arhivirana u povijest.

Sve dok 2020. nije zakucala na vrata, a karantena koju je donijela natjerala ljude da se vrate kojekakvim kućnim aktivnostima koje su zapostavili. Dylan se vjerojatno vratio svojim hobijima koji uključuju slikanje, varenje golemih čeličnih vrata i… slaganje radijske emisije. Listi hobija u posljednje je vrijeme dodao i proizvodnju luksuznog viskija Heaven’s Door, što ga je valjda i natjeralo da prvu emisiju koju će emitirati nakon jedanaest godina posveti upravo toj temi. Osim toga, upravo se i obilježava “mjesec nasljeđa viskija”. Sudeći po entuzijazmu kojim Bob sja dok govori o ovom piću, možemo zaključiti kako Heaven’s Door nije samo marketinška akrobacija, već doista plod ljubavi.

Jedna od prvih epizoda emisije Theme Time Radio Hour, preciznije treća, bila je već posvećena piću, pa se može reći da ova “epizoda iznenađenja” kroči djelomično poznatim teritorijem. Dvije pjesme koje smo čuli u novoj epizodi znamo iz te prethodne u izvedbama drugih izvođača, pa je tako “One Bourbon, One Scotch, One Beer” iz blues verzije Johna Lee Hookera u novoj epizodi došla u ska varijantu Alfreda Browna, a “Tennesee Whiskey” smo ovaj put začuli iz glasnica Georgea Jonesa. Dylan s lakoćom miješa koktel teškaša kao što su Frank Sinatra (“Drinking Again”), Van Morrison (“Moonshine Whiskey”) i Tom Waits (“Jockey Full of Bourbon”) s manje poznatim izvođačima poput Byllye Williams i Tuffa Greena. I kada pusti “Alabama Song” naravno da će prije posegnuti za originalom Lotte Lenyje nego poznatom verzijom The Doorsa.

U najboljem gostovanju emisije imali smo priliku čuti glumca Johna C. Reillyja kako pjeva stihove velikog škotskog pjesmika Roberta Burnsa “Comin’ Thro the Rye”, dok je manje nadahnuto djelovala epizoda s njegovom kolegicom oskarovkom Allison Janney. U određenim trenucima Dylan je urnebesan i ponekad se ne uspijeva ni on sam, kao ni ekipa u studiju, suzdržati od smijeha na neke od opaski. I upravo u toj Dylanovoj nevjerojatnoj opuštensti leži najveće bogatstvo Theme Timea, ovdje imamo priliku svjedočiti jednom Bobu za kakvog nismo mogli vjerovati da postoji, a kojeg smo gotovo i zaboravili u jedanaest godina izbivanja s radijskih valova.

Kad je tema viski, možemo reći da je Dylan propustio priliku zagrepsti malo dublje u područje irskoga folka. Možda je osim puštene “Whiskey in the Jar” Thin Lizzyja mogao uvrstiti i jedne The Pogues sa “Streams of Whiskey” ili The Dubliners s “Nancy Whiskey”. Možda bi temi bolje legla “Whiskey, You’re the Devil” braće Clancy nego uvrštena “The Parting Glass”, ali se mora skinuti kapa na završavanju emisije trolistom od kojih je navedena prva koja označava kraj pijane večeri, da bi uslijedila “Hangover Blues”, a onda i “Let’s Go to the Liquor Store” kao zatvaranje alkoholnog kruga.

Epizoda “Whiskey” od petka bi trebala postati široko dostupna na internetu. Nikako je nemojte zaobići. Ne znamo hoće li nakon nje uslijediti još epizoda. Svakako bi ih divno bilo slušati opet na tjednoj razini. Na kraju epizode Bob nam u svojoj poznatoj misterioznoj maniri poručuje da budemo spremni na nova izdanja kad ćemo im se najmanje nadati. Ako se “Whiskey” na kraju ispostavi kao afera na jednu noć, možemo joj biti zahvalni što nas je nakon više od desetljeća podsjetila o kakvom je dobrom radijskom proizvodu riječ. Ipak, čvrsto držimo palčeve za neke ponovne susrete.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X