Threesome u Tvornici – surferske bravure razigranog trija

Threesome je promoviravši album prvijenac ‘Adriatica’ drugi puta ove godine nastupio u Zagrebu i pokazao kako surf glazba može zvučati moderno i poslužiti kao idealna baza za stilski raznoliku nadogradnju, osobito kada ju izvode raspoloženi i nadahnuti glazbenici.

Threesome u Tvornici (Foto: Tomislav Sporiš)

Na početku moram reći da inače surf glazba, uključujući njene razne podvrste, nikako nije moja „šalica čaja“! Usprkos tome sa zanimanjem sam krenuo na koncert beogradskog surf-punk trojca Threesome, jer su informacije iz raznih izvora o njihovim nastupima kao i pobjeda na banjalučkom Demofestu prošle godine sugerirali da se radi o nečemu posebnom i vrijednom slušanja/gledanja.

Koncert su otvorili zagrebački Pistolrays i pred pedesetak okupljenih isporučili polusatnu porciju garage-surfa. Reakcija na njihovu svirku je bila vrlo dobra i sigurno ohrabrujuća za članove benda. Ipak, primjetno je da bi još malo trebali poraditi na uigravanju, a možda još i više na definiranju glazbenog stila, kako bi mogli postati prepoznatljivi i zanimljivi širem krugu ljudi, koji nisu isključivo surf konzumenti i prijatelji grupe.

Upravo ta specifičnost u izričaju i osobit pristup surf glazbi krasi beogradsku trojku Threesome. Vrlo simpatični, nasmijani i puni sviračkog elana od prvog su trenutka zaokupili pažnju sada već stotinjak nazočnih. Uroš na gitari, Jovana na bubnjevima i Petar na bas gitari izgledaju i zvuče kao da točno znaju što rade i u tome uživaju. Njihova svirka nije ležerno surfanje na malim valovima, nego izazivanje i kroćenje valova-giganata. U zvuk je utkano puno noise i rock elemenata, koji odsvirani u surf-punk maniri značajno podižu letvicu kreativne kvalitete. Komunikacija s publikom bila je spontana i nerijetko duhovita, što je upotpunilo odlično odrađen svirački dio.

Nakon seta autorskih pjesama, odsvirali su nekoliko surf klasika, pri čemu su se Uroš i Petar zamijenili za instrumente – i u toj varijanti ono što su isporučili bilo je vrijedno pažnje.

Na zadnjih nekoliko pjesama na pozornici im se priključio Jovan iz beogradskog benda Inje i dopunio zvuk svojim kompjutorom/klavijaturama. Moram priznati da možda i zbog postavki razglasa nisam dovoljno dobro razabrao što je svirao, ali svakako je za pozdraviti da eksperimentiraju sa zvukom, što je napomenuo i odlični gitarist Uroš.

Po završetku nastupa uslijedilo je standardno – hoćemo još, hoćemo još… , na što je Uroš odvratio – nemamo više, nemamo više… i tako je ova izuzetno ugodna koncertna večer privedena kraju.

Nakon večerašnjeg iskustva i uvida u ono što Threesome rade i jesu, uvjeren sam da je ispred njih jako zanimljiv glazbeni put, a usput je, barem u njihovom slučaju, surf glazba postala i moja „šalica čaja“.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X