Ticketmaster i Bruce Springsteen razbjesnili fanove zbog kontroverznog programa ‘Dynamic Pricing’ i cijena ulaznica od čak 5.000 dolara

U jeku bijesnih reakcija oko programa ‘Dynamic Pricing’ za turneju Brucea Springsteena , Ticketmaster je u nedjelju popodne poduzeo neobičan korak objavivši neke statistike o troškovima i postocima za datume koji su pušteni u prodaju prošli tjedan.

Bruce Springsteen (Foto: Wikipedia)

Umanjujući broj kontroverznih “platinastih” ulaznica s promjenjivim cijenama koje su dosezale iznose od čak 5.000 dolara po komadu prvog dana prodaje, Ticketmaster kaže da one predstavljaju samo 11,2% ukupnih prodanih ulaznica.

Prema izračunima službe za prodaju karata, ostalih 88,2% ulaznica prodano je po fiksnim cijenama koje su se kretale od 59,50 do 399,00 američkih dolara prije dodatnih naknada za uslugu. Ticketmaster dalje kaže da je prosječna cijena svih do sada prodanih ulaznica 262 dolara i da je čak 56% prodano ispod 200 dolara, tj. nominalne vrijednosti.

Iako usluga ne osporava izvješća o cijenama ulaznica kroz platinasti program u kojem se ulaznice prodaju od 4 do 5 tisuća dolara po komadu, Ticketmaster tvrdi da je samo 1,3% ukupnih ulaznica do sada koštalo više od 1.000 dolara.

Ticketmaster objavljuje ovu informaciju pet dana nakon općeg bijesa zbog reakcija ljudi na cijene, i prije nego što će ulaznice za većina gradova na turneji biti puštena u prodaju kasnije ovog tjedna. Prodaja za američku turneju 2023. raspoređena je kroz 10 dana, a tvrtka ima veliki interes pobrinuti se da uznemireni fanovi ne budu obeshrabreni vjerovanjem da će stotine tisuća ulaznica koje tek trebaju biti puštene u prodaju biti prodavane za astronomske iznose koji su bili istaknuti na naslovnicama mnogih američkih medija.

“Cijene i formati su u skladu s industrijskim standardima za vrhunske performanse”, Tvrde u izjavi iz Ticketmastera.

Sam Springsteen nije dao nikakve izjave o ovoj kontroverzi. I on i Ticketmaster bili su pod pritiskom da daju objašnjenje za ulaznice čija je cijena bila četveroznamenkasta, s brojkom od 5.000 dolara koju su neki klevetnici isticali kao dokaz da umjetnik zapravo nije “čovjek iz naroda”.

Ticketmaster i pjevač prethodno nisu otkrili nikakve fiksne troškove za ulaznice, iako su obožavatelji brzo shvatili da su oni koji prvi stanu u red svaki dan mogli kupiti ulaznice u rasponu cijena od 60 do 400 dolara. A tu se kao razlog ističe politika da bi se ulaznice što prije razgrabile, ostavljajući pretjerano skuplje primjerke — s napuhanim cijenama čak 10 puta u odnosu na izvornu vrijednost — što većina potencijalnih kupaca vidi kada se prijavi za online kupnju.

Malo je vjerojatno da će Ticketmaster odustati od “platinastog” programa koji se prošli tjedan pokazao toliko nepopularnim, osmišljenog da obezvrijedi sekundarna mjesta za prodaju karata poput StubHuba i stavi dodatni novac u ruke umjetnika i promotora. Činilo se da je do petka, trećeg dana od početka prodaje, postavljena gornja granica za najviše platinaste vrijednosti, budući da je istraživanje rasporeda sjedećih mjesta u različitim gradovima pokazalo da te ulaznice dosežu maksimalnu cijenu od 2.000 umjesto 4.000 – 5.000 američkih dolara. Ali također je moguće da su ta mjesta u početku imala nižu cijenu jer je potražnje za ulaznicama prvog dana bila velika, a kad je interes počeo opadati onda su naglo poskupjele kako bi se fingirala veće potražnja, suprotno od realne dinamike tržišta.

Iako je bilo nagađanja da su najviše cijene koje su objavljene određene algoritmom, izvori kažu da dinamička cijena zapravo nije ukorijenjena u algoritmu, već je postavljena od strane promotorskih timova za cijene, što bi objasnilo neke od velikih razlika u cijenama platinastih ulaznica iz grada u grad.

Većina ulaznica izlazi na tržište od ovog utorka do petka. U utorak, koncerti idu u prodaju za Washington, DC, Baltimore, State College u Pensilvaniji, Cleveland i Philadelphiju, iako su potonja dva među rijetkim koncertima na turneji koji ne prolaze kroz Ticketmaster. U srijedu, Detroit kreće u prodaju. U četvrtak ulaznice postaju dostupne za Atlantu, Kansas City, Seattle, Milwaukee, Columbus i Buffalo. U petak su u prodaji Newark, New Jersey, te dvije noći u Belmont Parku u New Yorku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X