Ticketmaster s rukama u pekmezu: zapošljavali preprodavače, a zatim vlastite karte preprodavali na drugim platformama

Na papiru, Ticketmaster se dugo bori protiv preprodaje ulaznica. U uvjetima i odredbama na svojim internetskim stranicama, podružnica Live Nation jasno ukazuje na ograničenja ulaznica za kupce, a tvrtka je išla i do podnošenja tužbe protiv online brokerskih agencija poput Prestige Entertainment za navodno korištenje bot softvera koji automatski pobiru early bird ulaznice ‘za kasnije’. U zanimljivom obratu događaja, međutim, čini se da je Ticketmaster imao svoje interese u preprodaji čitavo vrijeme.

  •  
  •  
Natpis glazbenog festivala u Vancouveru koji upozorava na preprodavače ulaznica (izvor: Wikipedia)

U istrazi koju su, zajedničkim snagama, pokrenuli kanadski CBC i Toronto Star, otkriveni su dokazi da Ticketmaster upravlja svojom vlastitom preprodavačkom shemom. Obje kanadske kuće poslali su novinare koji su “pozirali” kao preprodavači na Ticket Summitu, jednom od najvećih summita industrije, kojem je domaćin ovog srpnja bio Las Vegas. Na summitu su novinarima CBC-ija i Toronto Stara, u međuvremenu, pristupili iz Ticketmastera i objasnili im svoju preprodavačku shemu.

Preprodavači kupuju ulaznice od Ticketmastera, a zatim ih, po višoj cijeni preprodaju na Ticketmasterovoj sekundarnoj platformi TradeDesk. Prema tom scenariju, Ticketmaster uspješno spusti cijenu karte, a zatim profitira ne jednom, nego dvaput – prvo, kroz naknadu za početnu prodaju karata preprodavačima, a zatim i kroz uvećane transakcije na TradeDesku.

Prema izvješću, CBC-ija i Toronto Stara, ne samo da je Ticketmaster zapošljavao preprodavače nego je i “aktivno skretao pogled s radnji koje su kardinalno kršile uvjete pružanja usluge”.

Inače, ovo nije prvi put da padaju optužbe na račun Ticketmastera i to upravo zbog šurovanja s preprodavačima.

Podsjećamo, kada je Ticketmaster, u listopadu prošle godine, tužio Prestige Entertainment za preprodaju karata, jedan od njihovih online brokera je izašao u javnost s tvrdnjom da je čitava priča eskalirala jer Ticketmaster nastoji kontrolirati preprodavačku scenu.

U trenutku zaključenja teksta, Ticketmaster se o optužbama nije oglasio nikakvim medijskim priopćenjem, tek su kratko komentirali za CBC da “kao vodeća svjetska platforma za prodaju ulaznica, koja predstavlja tisuće umjetnika, dvorana i timova, vjeruju da je njihova uloga u tome da kupcu osiguraju sigurne i povoljne uvjete za kupnju i prodaju karata na primarnom i sekundarnom tržištu.”

Pogledajte video koji su snimili novinari CBC-ija i Toronto Stara:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X