Ticketmaster s rukama u pekmezu: zapošljavali preprodavače, a zatim vlastite karte preprodavali na drugim platformama

Na papiru, Ticketmaster se dugo bori protiv preprodaje ulaznica. U uvjetima i odredbama na svojim internetskim stranicama, podružnica Live Nation jasno ukazuje na ograničenja ulaznica za kupce, a tvrtka je išla i do podnošenja tužbe protiv online brokerskih agencija poput Prestige Entertainment za navodno korištenje bot softvera koji automatski pobiru early bird ulaznice ‘za kasnije’. U zanimljivom obratu događaja, međutim, čini se da je Ticketmaster imao svoje interese u preprodaji čitavo vrijeme.

  • 6
    Shares
Natpis glazbenog festivala u Vancouveru koji upozorava na preprodavače ulaznica (izvor: Wikipedia)

U istrazi koju su, zajedničkim snagama, pokrenuli kanadski CBC i Toronto Star, otkriveni su dokazi da Ticketmaster upravlja svojom vlastitom preprodavačkom shemom. Obje kanadske kuće poslali su novinare koji su “pozirali” kao preprodavači na Ticket Summitu, jednom od najvećih summita industrije, kojem je domaćin ovog srpnja bio Las Vegas. Na summitu su novinarima CBC-ija i Toronto Stara, u međuvremenu, pristupili iz Ticketmastera i objasnili im svoju preprodavačku shemu.

Preprodavači kupuju ulaznice od Ticketmastera, a zatim ih, po višoj cijeni preprodaju na Ticketmasterovoj sekundarnoj platformi TradeDesk. Prema tom scenariju, Ticketmaster uspješno spusti cijenu karte, a zatim profitira ne jednom, nego dvaput – prvo, kroz naknadu za početnu prodaju karata preprodavačima, a zatim i kroz uvećane transakcije na TradeDesku.

Prema izvješću, CBC-ija i Toronto Stara, ne samo da je Ticketmaster zapošljavao preprodavače nego je i “aktivno skretao pogled s radnji koje su kardinalno kršile uvjete pružanja usluge”.

Inače, ovo nije prvi put da padaju optužbe na račun Ticketmastera i to upravo zbog šurovanja s preprodavačima.

Podsjećamo, kada je Ticketmaster, u listopadu prošle godine, tužio Prestige Entertainment za preprodaju karata, jedan od njihovih online brokera je izašao u javnost s tvrdnjom da je čitava priča eskalirala jer Ticketmaster nastoji kontrolirati preprodavačku scenu.

U trenutku zaključenja teksta, Ticketmaster se o optužbama nije oglasio nikakvim medijskim priopćenjem, tek su kratko komentirali za CBC da “kao vodeća svjetska platforma za prodaju ulaznica, koja predstavlja tisuće umjetnika, dvorana i timova, vjeruju da je njihova uloga u tome da kupcu osiguraju sigurne i povoljne uvjete za kupnju i prodaju karata na primarnom i sekundarnom tržištu.”

Pogledajte video koji su snimili novinari CBC-ija i Toronto Stara:

  • 6
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh