Tidal Pull ‘Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini’ – zagrebačke indie nade

Tidal Pull s lakoćom štancaju vrlo himnične refrene koji bi, primjerice, uvodnu ‘Dvanaest’ ili amfetaminski nervoznu ‘Dobro jutro, Jenny Lewis’ mogli pretvoriti u punokrvne koncertne favorite.

  •  
  •  
Tidal Pull ‘Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini’

Ako nas je glazbena povijest ovih prostora nečemu naučila, to je da hrvatski bendovi nemaju baš sreće s indie rockom. Naime, niti jedan od naših indie sastava nikada nije uspio privući nešto nalik široj publici iako smo i u tom žanru nedvojbeno imali ‘konja za utrku’ kao što su bili labinski Orange Strips, S3ngsi ili (The) Lesser Men, a čak je i Aljoša Šerić morao ugasiti Ramirez da bi dobacio do statusa priznatog estradnog skladatelja. Iznimku, istini za volju, donekle predstavljaju Jonathani, no njihov je izričaj više presjek aktualnih strujanja na svjetskoj rock sceni nego indie kakav sviraju glavni akteri ove recenzije, mladi zagrebački bend Tidal Pull. Dakako, pod terminom indie rock ovdje govorimo isključivo o glazbi, a ne o nezavisnom izdavaštvu koje dobrom dijelu hrvatskih sastava ionako predstavlja nužnost i jedinu priliku da svoje pjesme podijele sa svijetom.

Pravila su tu da se krše pa se nadam da će tako biti i u slučaju Tidal Pulla čiji prvijenac neodoljivo pomaknutog naziva „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ kao da pokušava, i što je još važnije, uspijeva kompilirati ono najbolje i najdragocjenije iz američke i britanske indie tradicije, počevši od The Smithsa, Teenage Fancluba i C86 scene osamdesetih pa sve do Pixiesa, Pavementa pa čak i R.E.M.-a ili komercijalnijih momenata Sonic Youtha.

Nisu izostali ni vremenski bitno bliži utjecaji vjerojatno zadnjeg rock booma s početka ovog stoljeća, kada su Libertinesi, Strokesi ili Arctic Monkeys gitarističku glazbu nakratko vratili u žarište interesa, kao ni trajno inspirativni Radiohead i slični, više artistički nastrojeni prvaci britpopa. Adut Tidal Pulla za možebitno privlačenje nešto većeg broja fanova svakako je ovdašnjoj publici i dalje vrlo bitno pjevanje na hrvatskom, posebno jer ga povremeno prate riffovi i akordi ne pretjerano udaljeni od Pips, Chips & Videoclipsa pa i power popa pokojnog Kreše Blaževića.

Ono što smatram njihovim najjačim oružjem ipak su do posljednjeg detalja razrađeni aranžmani prepuni finih gitarističkih međuigri, neočekivanih promjena tempa i kontrasta između poletnih, vedrijih tonova i melankoličnijih stihova poput ‘ja se ovdje raspadam’ koje u sjajnoj, ranim U2-om prožetoj „Dva do dva“ frontmen Vilim Hrastek pjeva preko jedne od melodičnijih tema na albumu. Tekst „Galerije“ sam, lako moguće sasvim pogrešno, doživio kao svojevrsni odgovor na legendarnu „Girlfriend“ Jonathana Richmana, a upečatljiv je i motiv Božića ubačen u najtmurniju skladbu ovdje, baladu „Besmrtna (iskrenost nije vrlina)“.

Općenito, „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ ne zamara se turobnom svakodnevicom ili socijalom, već progovara o, uvjetno rečeno, običnim temama kao što su ljubav i veze, pri čemu to rade uz pomalo čudnu poetiku i taman dovoljno neuobičajenih metafora da ni u jednom trenutku ne zazvuče šablonski i predvidljivo.

Treba spomenuti i da Tidal Pull s lakoćom štancaju vrlo himnične refrene koji bi, primjerice, uvodnu „Dvanaest“ ili amfetaminski nervoznu „Dobro jutro, Jenny Lewis“ mogli pretvoriti u punokrvne koncertne favorite, ali i da neke od pjesama („Svojom voljom“, „Privitak“) kvalitetom donekle zaostaju za ostatkom materijala. Usprkos tome, dobili smo jednog od ozbiljnijih kandidata za domaći debi godine.

Ocjena: 8/10

(Mudri Brk, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X