Timothy Snyder ‘O tiraniji’ – priručnik za preživljavanje u opasnim vremenima

Knjiga ‘O tiraniji: Dvadeset lekcija 20. stoljeća’, američkoga povjesničara i profesora s Yalea, Timothyja Snydera, opsegom je neveliko djelo od otprilike 130 stranica i moguće ju je pročitati u jedno prijepodne. Riječ je o knjizi toliko bitnoj da svatko treba shvatiti kao građansku dužnost pročitati je.

Timothy Snyder “O tiraniji: Dvadeset lekcija 20. stoljeća”

Timothy Snyder profesor je povijesti na sveučilištu Yale i autor je knjige “Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin” za koju je nagrađen nagradom Hannah Arendt za političku misao. Područje njegove ekspertize su totalitarni sistemi, fašistički i komunistički, a posebno ga zanimaju događaji na području središnje i istočne Europe.

U svojoj novoj hvaljenoj knjizi, bestselleru New York Timesa “O tiraniji: Dvadeset lekcija 20. stoljeća”, čije je hrvatsko izdanje upravo objavila Naklada Ljevak, Snyder uspoređuje zbivanja iz razdoblja uspona komunističkih i nacističkih tiranija sa aktualnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama, pokrenutim izborom Donalda Trumpa za predsjednika. Naravno, usporedbe Trumpa (kojemu Snyder namjerno izbjegava spomenuti ime i prezime) s nacistima nisu ništa novo. Internet od njih gori od samog početka Trumpove kampanje i više su nego očite svakome tko ima imalo znanja o povijesti. Posebnost Snyderove knjige je u njezinoj ubitačnoj izvedbi. Profesor zadaje “smrt u dvadeset udaraca” s dvadeset kratkih lekcija od kojih neke dužinom ne prebacuju ni jednu stranicu, a autoriet koji izbija iz njih je neupitan.

Gotovo svaki aspekt Trumpove vladavine ima svoje ishodište u najmračnijem razdoblju dvadesetog stoljeća, od napada na institucije, preko mržnje prema istini, pa do jezičnih obrazaca. Snyderova knjiga pisana je prije zloglasnih događaja s rasistističkoga marša u Charlottesvilleu, koji su samo potvrdili koliko je stvarna prijetnja koju opisuje na ovim stranicama. Živimo u opasnim vremenima koja mogu lako skliznuti u potpunu katastrofu ako se svatko od nas aktivno ne priključi otporu. Poznata je izreka Edmunda Burkea da je za trijumf zla dovoljno da dobri ljudi ne učine ništa, a “O tiraniji” je upravo priručnik sa smjernicama za dobre ljude u vremenu kada je njihovo djelovanje neophodno: čitajte knjige umjesto internetskih članaka, podržite istraživačko novinarstvo, prosvjedujte…

Iako je ova knjiga pisana s Amerikom na umu, nemoguće je ne primijeti kako se svaka od ovih lekcija može primijeniti i na naše iskustvo u doba kada se ovdašnja povijest pokušava pisati nanovo, kada se fašistički grafiti i pozdravi uzimaju zdravo za gotovo, kada cenzura vlada domaćim medijima, a svatko tko se usudi tome suprotstaviti naziva se “mrziteljem svega hrvatskog”. Stoga je izrazito bitno da se ovaj mali priručnik čita i kod nas, pogotovo poglavlje koje govori o opasnosti nerazlikovanja nacionalizma i domoljublja.

Snyder citira riječi Danila Kiša u kojima kaže da “nacionalizam nema nikakve univerzalne vrijednosti, ni estetske, ni etičke,” a danas svjedočimo upravo težnjama koje nacionalizam, uz sve što ga prati, žele poistovjetiti s moralnim i lijepim. Amerikanci nikad nisu živjeli pod totalitarizmom, ali mi bismo trebali znati bolje. Sve to treba imati stalno na umu u vremenima kada nam zadaća mora biti na svakom koraku aktivno se suprotstavljati zlu koje prijeti. kako se povijest, u svom najružnijem izdanju, ne bi ponovila nama i našoj djeci.

(Naklada Ljevak, 128 str., prijevod: Damir Biličić, listopad 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X